Νεοελληνική λογοτεχνία Α΄ γενικού λυκείου

Περιγραφή
Οι παρούσες προτάσεις διδασκαλίας και ερμηνείας λογοτεχνικών κειμένων συνιστούν τον καρπό της προσπάθειας μας να ανταποκριθούμε στις αλλαγές του τρόπου διδασκαλίας και αξιολόγησης που προέκυψαν, κατά το σχολικό έτος 2011-2012, στο μάθημα των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ Λυκείου. Αφορμή και έναυσμα για να ολοκληρωθεί αυτό το βιβλίο αποτέλεσε η θερμή ανταπόκριση μαθητών και συναδέλφων σε σχετικές αναρτήσεις που δημοσιεύσαμε στο ιστολόγιό μας (“Ηλεκτρονική Τράπεζα Φιλολογικών Θεμάτων”).
Όπως θα διαπιστώσετε, επιχειρήσαμε να κινηθούμε σε όλο το φάσμα της ύλης, όπως αυτό προτείνεται από το νέο Φ.Ε.Κ. (1562/27/6/2011), λαμβάνοντας υπόψη και τα σχετικά μεγάλα (;) περιθώρια ελευθερίας που αυτό επιτρέπει στους διδάσκοντες. Τηρώντας μια κριτική στάση απέναντι στις επιχειρούμενες αλλαγές, εμμένουμε στην εξέταση των κειμένων πρωτίστως ως αισθητικών αντικειμένων, τα οποία μπορούν να καλλιεργήσουν τη φιλαναγνωσία των μαθητών. Δεν πιστεύουμε πως τα κείμενα πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά ως υποστηρικτικό υλικό των τριών διδακτικών ενοτήτων. Γι’ αυτό επιμείναμε στην παρουσίαση και στον σχολιασμό μόνο λογοτεχνικών κειμένων, που συνοδεύονται από μικρές εισαγωγές θεωρητικού “οπλισμού”. Θεωρούμε πως τα κείμενα πρέπει να διδάσκονται μέσα στη σχολική αίθουσα, όπου ο καθηγητής αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κειμένου και μαθητή. Η ανάθεση της κατ’ οίκον ανάγνωσης δοκιμιακού περιεχομένου κειμένων μόνο αποπροσανατολιστικά μπορεί να λειτουργήσει, εφόσον ο 16χρονος μαθητής -χωρίς θεωρητική σκευή και λογοτεχνική προπαίδεια- αδυνατεί να μελετήσει κείμενα απαιτητικά. […]
(από τον πρόλογο των συγγραφέων)Ο Δημήτρης Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και κατοικεί στον Πειραιά. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Μ.Ε. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει συγγράψει εκπαιδευτικά βιβλία και διατηρεί το ιστολόγιο e-Τράπεζα Φιλολογικών Θεμάτων.
Οι “Δημόσιες ιστορίες” (Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, 2013) είναι η πρώτη του συλλογή διηγημάτων.

Συγγραφέας: Χριστόπουλος Δημήτρης φιλόλογος, Πατσιατζή Ελένη
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-16-4564-0
Σελίδες: 380
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Νεοελληνική λογοτεχνία – Σπουδή και διδασκαλία (Μέση)
Σειρές: Εκπαίδευση

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.78 €