Νέες προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής στην εποχή του ευρώ

Περιγραφή
Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι μπροστά σε μια νέα μεγάλη πρόκληση: με την υιοθέτηση του ευρώ, το ζητούμενο πλέον είναι η πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Για τους ασκούντες την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα, ωστόσο, η πρόκληση έχει και μια άλλη διάσταση. Οι απαιτήσεις και συγκρίσεις των οικονομικών επιδόσεων που γίνονται από τους Έλληνες πολίτες δεν αφορούν πλέον το παρελθόν, αλλά γίνονται με βάση τον τρέχοντα ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία υψηλών προσδοκιών, οι οποίες θα διαψεύδονται, εκτός και εάν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ταχεία και διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Στον παρόντα τόμο συγκεντρώνονται είκοσι άρθρα που αναφέρονται στη θεωρία και την πρακτική της οικονομικής πολιτικής και έχουν γραφεί για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Παρ’ όλο που χρησιμοποιείται η απλή ελληνική γλώσσα, τα κείμενα αυτά διέπονται από αυστηρή οικονομική λογική και υπογραμμίζουν τις αρχές που ο συγγραφέας θεωρεί πιο σημαντικές σ’ αυτό το πλαίσιο: υγιής ανταγωνισμός, αξιοκρατία, οικονομική αποτελεσματικότητα, κοινωνική συνοχή.Ο Γιάννης Μουρμούρας είναι Καθηγητής και Πρόεδρος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του London School of Economics (LSE), Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει διατελέσει Λέκτορας και Επίκουρος Καθηγητής σε γνωστά Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας (London, Southampton, Edinburgh), Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΑΠΘ, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Connecticut των ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο του 2001 εκλέχθηκε ομόφωνα Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται σε θέματα δυναμικής μακροοικονομικής ανάλυσης, οικονομικής πολιτικής και νομισματικής οικονομικής, και έχει χρηματοδοτηθεί από το Economic and Social Research Council (ESRC) της Βρετανίας, την European Commission, το Leverhulme Trust, κ.ά.
Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο “Monetary Policy at the European Periphery” (με τον Μ. Αργυρού, Εκδ. Springer-Verlag, New York, 2000). Είναι Associate Editor της διεθνούς επιστημονικής επιθεώρησης “South-Eastern Europe Journal of Economics” (SEEJE).

Συγγραφέας: Μουρμούρας Ιωάννης Α.
Εκδότης: Κριτική
Έτος έκδοσης: 2003
ISBN: 960-218-337-3
Σελίδες: 198
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Οικονομική πολιτική
Σειρές: Επιστημονική Βιβλιοθήκη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.59 €