μ_otherpoem: Μόνο λόγος

Περιγραφή

Το έβδομο βιβλίο ποίησης του Βασίλη Αμανατίδη είναι ένα ενιαίο σπονδυλωτό ποίημα (εξήντα ποιημάτων), που περικυκλώνει τη μητέρα ως «χώρα», χρησιμοποιώντας συνήθως την αμεσότητα θεατρικού μονολόγου. Το έργο στοχεύει στην υποκειμενική αποτύπωση του ατομικού οικογενειακού βιώματος (πηγής και κάθε «εγκλήματος»), υπονοώντας όμως και άλλους ομόκεντρους – και πολύ καθολικότερους- κύκλους του Μητρικού. Εδώ, η χώρα- μητέρα εγκαλείται όχι τόσο για να κατακτηθεί ή να αποκαθηλωθεί (αυτό είναι όντως αδύνατον), όσο για να ομολογηθεί κατά τρόπο μη εξωραϊσμένο το επώδυνο μητρικό χάος. Στο μ_otherpoem: μόνο λόγος, το τραύμα μεταπλάθεται σε γλώσσα, μυθοπλασία και μορφή. Τα ποιήματα αναπτύσσονται γύρω από μια εξαντλητική «υπόθεση εργασίας», εναλλασσόμενα σαν μικρά θεωρήματα – απολαυστικά, τρομακτικά, λεπτού χιούμορ. Ώστε στο τέλος πλέον του βιβλίου, το ατομικό να έχει γίνει κατ’ ευχήν ευρύχωρο (αγγίζοντας ακόμη και το αρχέτυπο), η οδύνη να έχει μετασχηματισθεί σε κοινό λόγο (έναν λόγο που μας ενώνει), και το βιβλίο σε είδος ζωντανού οργανισμού.Ακροβατώντας ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό, το μ_otherpoem: μόνο λόγος αφηγείται αντιμελοδραματικά τον δύσκολο τοκετό του κρισιμότερου, ίσως, αποχωρισμού της ζωής μας. Βαθύτερος σκοπός του, ωστόσο, παραμένει η πραγματοποίηση μιας επανόρθωσης: η εκ νέου ένωση με ό,τι δικό μας οφείλουμε να «σκοτώσουμε» προτού το αγαπήσουμε πραγματικά γι’ αυτό που όντως είναι. Αφού είναι το κόψιμο του λώρου που θα ενισχύσει τον δεσμό, απαλλάσσοντας τις μορφές απ’ τα δεσμά.

Ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής. Γεννήθηκε το 1970 στην Έδεσσα, αλλά μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία της τέχνης (“Λόγος και Εικόνα στην εποχή του Μοντερνισμού – Η ελληνική περίπτωση του Οδυσσέα Ελύτη”). Εργάστηκε ως ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, δίδαξε ιστορία τέχνης και λογοτεχνία στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. και σε άλλες δραματικές σχολές, και έκανε τη δραματουργική επεξεργασία θεατρικών παραστάσεων. Μεταφράζει συστηματικά λογοτεχνία για διάφορους εκδοτικούς οίκους. Δημοσίευσε για πρώτη φορά ποίηση το 1991 στο περιοδικό “Εντευτήριο”, του οποίου είναι τακτικός συνεργάτης, και ειδικός σύμβουλος έκδοσης από το 2006. Από το 1995, έχει δημοσιεύσει ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, κριτική, άρθρα και δοκίμια στα κυριότερα λογοτεχνικά περιοδικά (“Εντευκτήριο”, “Ποίηση”, “Ποιητική”, “Η Λέξη”, “Οδός Πανός”, “Να Ένα Μήλο”, “Μπιλιέτο”, “Μανδραγόρας”, “Το Δέντρο”, “Ο Παρατηρητής”, “Hellenic Quarterly” κ.ά.), στις εφημερίδες “Αυγή” και “Καθημερινή”, καθώς και σε διαδικτυακούς ιστότοπους (www.poeticanet.com, www.e-poema.eu). Το 2011 ξεκίνησε στο “Εντευκτήριο” τη στήλη ποιητικής κριτικής “1x3x163”, ενώ γράφει επίσης στο www.parallaxi.gr και στο www.bibliotheque.gr (blog: “B-sides”).
Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία ποίησης “Υπνωτήριο. Εννιά νυχτικές παραβολές” (Εκδόσεις Εντευκτηρίου, 1999), “Σπίτι από πάγο όλο: 11 διπλές ή τριπλές ιστορίες” (Κέδρος, 2001), “Τριαντατρία” (Γαβριηλίδης, 2003), “Καλοκαίρι στο σπίτι + έξι αποδείξεις ικανοτήτων” (Το Οκτασέλιδο του Μπιλιέτου, τχ. 43-44, 2004-2005), “4-D: Ποιήματα τεσσάρων διαστάσεων” (Γαβριηλίδης, 2006), “7: ποίηση για video games” (Νεφέλη, 2011 / site: www.nnet.gr/7), καθώς και τις συλλογές διηγημάτων “Μη με φας” (Καστανιώτης, 2005) και “Ο Σκύλος της Χάρυβδης” (Καστανιώτης, 2008). Ένα θεατρικό του έργο (“Ο Νιπτήρας”) και μια σύνθεση κειμένων του (“Μπλομ!”) έχουν ανέβει στη Θεσσαλονίκη.
Μεταφράζει ποίηση (E. E. Cummings, Anne Carson κ.ά.) και πεζογραφία (Isaac Bashevis Singer, Joyce Carol Oates, κ.ά.). Από τις εκδόσεις Νεφέλη, κυκλοφόρησε το 2010 σε επιμέλεια και μετάφρασή του το “E.E. Cummings – “[μόνο με την άνοιξη] 44 ποιήματα”, ενώ το 2012 το μυθιστόρημα “Κόσμος” του Witold Gombrowicz. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε περιοδικά, ανθολογίες και συλλογικούς τόμους σε Αμερική, Καναδά, Αγγλία, Σουηδία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Σλοβακία, ενώ στα ρωσικά εκδόθηκε δίγλωσση ανθολογία ποιημάτων του με τίτλο “Ο λαγός και η εξοχή” (Stella Art Foundation, 2008). Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας Poetry Now και της πλατφόρμας για τη σύγχρονη ελληνική ποίηση Greek Poetry Now (www.greekpoetrynow.com). Έχει συμμετάσχει σε ποιητικές αναγνώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας ως performer τα κείμενά του στο κοινό (3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Στοκχόλμης 1999, Karaoke poetry bar – 1η Μπιενάλε Αθήνας 2006, 53η Μπιενάλε της Βενετίας 2009, Word Express 2009, 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης κ.ά).

Συγγραφέας: Αμανατίδης Βασίλης 1970- ποιητής
Εκδότης: Νεφέλη
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-504-093-2
Σελίδες: 80
Κατηγορίες: Νεοελληνική ποίηση

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.45 €