Μύθος αλληγορία και κοινωνία

Περιγραφή
Ο ζωγράφος Paolo Veronese (1528-1588) είναι από τους γοητευτικότερους “μυθοπλάστες” της βενετσιάνικης Ύστερης Αναγέννησης. Σε μία εποχή κατά την οποία η Βενετία είχε ήδη αρχίσει να παρακμάζει, με τις αλληγορικές παραστάσεις του προβάλλει μία σειρά από “μύθους”: το “μύθο” της δίκαιης διακυβέρνησης της πόλης, το “μύθο” της θαλασσοκρατίας της, το “μύθο” του ευσεβούς κράτους, ή τέλος, το “μύθο” της ελευθερίας των κατοίκων.
Ζώντας σε μία εποχή κατά την οποία η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης είναι περίπου αδιανόητη και υπόλογη απέναντι στη βενετσιάνικη Ιερά Εξέταση, ο αναγεννησιακός ζωγράφος φιλοτέχνησε έργα που αποτελούν αντικείμενα αξεπέραστης αισθητικής απόλαυσης και εξαιρετικά δείγματα δεξιοτεχνίας. Οι αλληγορίες του πραγματικά σαγηνεύουν τον θεατή με τις εικαστικές τους αρετές, ενώ παράλληλα τον “εισάγουν” σε έναν κόσμο που άλλοτε έχει συνάφεια με την πραγματικότητα και άλλοτε έχει το ρόλο απλού προπαγανδιστικού μέσου.
Έτσι, στα εικονογραφικά σύνολα του Veronese στα οποία η ελληνική μυθολογία εμπνέει την αφήγηση, η Βενετία ταυτίζεται συχνά με μυθολογικά αρχέτυπα όπως η Αφροδίτη ή η Μεγάλη Μητέρα (Gran Madre), το βενετσιάνικο κράτος αποδίδεται μέσω της μυθολογικής προσωπικότητας του Δία, ενώ προσωποποιήσεις των θεών του Ολύμπου εμφανίζονται προκειμένου να ενισχύσουν το γενικό αλληγορικό-διδακτικό πνεύμα.Η Φανή Μουμτζίδου είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου “Ανατόλια” της Θεσσαλονίκης, της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Βενετίας και της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. και ως μεταπτυχιακή υπότροφος φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή της Βενετίας, στο Τμήμα Ιστορίας και Κριτικής της Τέχνης.
Το 2001 υποστήριξε με επιτυχία τη διδακτορική της διατριβή στο Α.Π.Θ.
Δίδαξε Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών – Η Ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη).
Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα, έλαβε μέρος σε συνέδρια και ημερίδες, δημοσίευσε άρθρα και μελέτες και πραγματοποίησε διαλέξεις, προσκεκλημένη από έγκριτους φορείς.
Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., όπου αναλαμβάνει το σχεδιασμό και την επιμέλεια εκθέσεων και εκδόσεων. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο της έρευνας ζητημάτων Ιστορίας και Κριτικής της Τέχνης

Συγγραφέας: Μουμτζίδου Φανή
Υπεύθυνος Σειράς: Λοϊζίδη Νίκη
Εκδότης: Νεφέλη
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-211-864-4
Σελίδες: 280
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Ζωγράφοι, Τέχνη – Ερμηνεία και κριτική, Τέχνη, Αναγεννησιακή
Σειρές: Η Βιβλιοθήκη της Τέχνης

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.28 €