Μπούκοβι: Πώς ήρθε και γιατί έφυγε

Περιγραφή
Ο Μάρτον Μπούκοβι, σημαντική προσωπικότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ιθύνων νούς της μεγάλης Εθνικής Ουγγαρίας, ήρθε στην Ελλάδα για να αναλάβει τα ηνία του Ολυμπιακού, το 1965.
Μέσα σε δύο περίπου χρόνια κατορθώνει να κερδίσει 2 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο και κυρίως να αναμορφώσει το ελληνικό ποδοσφαιρικό τοπίο.
Ο “γέρος” ή ο “πατέρας” ή Μάρτσυ Μπάτσι, όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά, εξαναγκάζεται να φύγει από την Ελλάδα 8 μήνες μετά το πραξικόπημα του ’67.
Τα “πώς και τα γιατί” εξετάζονται για πρώτη φορά σε αυτό το βιβλίο που στηρίζεται σε πρωτότυπη αρχειακή έρευνα και είναι εμπλουτισμένο με δυσεύρετο φωτογραφικό υλικό της εποχής και πρόσφατο σχολιασμό ανθρώπων και παικτών της περιόδου Μπούκοβι.
Εδώ καταγράφεται η πορεία μίας προσωπικότητας που στο σύντομο διάστημα (1965-67) επιφέρει τομές σε ένα ελληνικό ποδόσφαιρο σκληρής πατερναλιστικής αντίληψης όπου κυριαρχούσε ο παραγοντισμός,ο ερασιτεχνισμός και η διαπλοκή με την εξουσία, ενώ παράλληλα αναδύονται οι πτυχές μίας από τις ζοφερότερες πολιτικά περιόδους της σύγχρονης Ελλάδας.
Παραρτήματα:
– Χρονολόγιο και ταυτότητα αγώνων περιόδου Μπούκοβι (23/9/65-24/12/67)
– Αρχείο με σπάνιο φωτογραφικό υλικό της εποχήςΟ Θανάσης Σκουρμπέλος γεννήθηκε στον Κολωνό το 1944. Σπούδασε Καλές Τέχνες (χαρακτική και αγιογραφία) στην Αθήνα και κινηματογράφο στο London Film School), με υποτροφία της Διεθνούς Αμνηστίας, ως διωκόμενος από τη δικτατορία. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ έχει γράψει αρκετά σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση: “Ανατολικός άνεμος”, “Τοπική εφημερίδα”, “Καλή πατρίδα, σύντροφε”, “Η Αριάδνη μένει στη Λέρο” κ.ά. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του “Εργατικό παραμύθι”, “Μετανάστες”, “Τα φίδια στον Κολωνό”, “Ο Αϊ Γιώργης των Γραικών”. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τις μεγάλου μήκους ταινίες: “Ο Τζώνης Κελν, κυρία μου”,” Χαβάη”, “Αλιόσσα”, την ομαδική “Νέος Παρθενώνας”, και την σπονδυλωτή “Η αυλή με τα σκουπίδια”. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων (“Χαβάη”, “Μυστικές φωνές”, “Γέρμα”, “Γέλιο στο σκοτάδι” κ.ά.). Έχει εκλεγεί αρκετές φορές μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

Συγγραφέας: Σκρουμπέλος Θανάσης
Εκδότης: Νόβολι
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-9428-01-0
Σελίδες: 317
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Ποδόσφαιρο – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.76 €