Μορφολογία της τελευταίας όχθης

Περιγραφή
Μέσα στο ήρεμο κι άσπιλο πρωινό,
Η ελπίδα επικρεμάται πάνω απ’ την πόλη
Διστάζει να επιστρέψει στους ανθρώπους.
(Μια κάποια ποιότητα χαράς
Στη μέση της νύχτας
Είναι πολύτιμη.)
Τελευταία (πρώτη στα ελληνικά) συλλογή ποιημάτων ενός διάσημου συγγραφέα που οι περισσότεροι γνώρισαν από την πεζογραφία του, η “Μορφολογία της τελευταίας όχθης” συγκεντρώνει ποιήματα με έξοχη ρίμα ή χωρίς, σκοτεινά, προκλητικά, ειρωνικά ή λυρικά. Εδώ κατοικοεδρεύει ο γοητευτικός ποιητής, κι η “αθώα ροπή του προς την ευτυχία πλάι πλάι με την πιο βαθιά απόγνωση, η ρομαντική μουσική του αλεξανδρινού στίχου που συμπιέζεται από τη σύγχρονη ασχήμια” (L’Obs,14.5.13).
“Φόρος τιμής στους μεγάλους Γάλλους ποιητές και αποθέωση της ποιητικής τέχνης” (Libe, 10.4.13).Ο Μισέλ Ουελμπέκ γεννήθηκε το 1958 στο νησί Ρεϋνιόν, άλλοτε γαλλική αποικία στον Ινδικό Ωκεανό. Μεγάλωσε στη Γαλλία, όπου τον ανέθρεψαν οι παππούδες από την πλευρά του πατέρα του. Ξεκινά σπουδές αγρονόμου-μηχανικού και αρχίζει να γράφει το 1978.
Ποιητής και δοκιμιογράφος καταρχάς, ο Ουελμπέκ πρωτοδημοσίευσε ποιήματά του το 1985. Το 1991 δημοσιεύει τη βιογραφία τού Χάουαρντ Λάβκραφτ, με υπότιτλο “Ενάντια στον κόσμο, ενάντια στη ζωή”.
Εμφανίζεται στο χώρου του μυθιστορήματος το 1994 με την “Επέκταση του πεδίου της πάλης” μυθιστόρημα που προκαλεί αίσθηση και μεταφέρεται στον κινηματογράφο. Το δεύτερο μυθιστόρημά του, “Τα στοιχειώδη σωματίδια”, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες και έγινε επίσης κινηματογραφική ταινία. Το βιβλίο αυτό αποσπά δύο γαλλικά βραβεία το 1998 και κάνει παγκοσμίως γνωστό τον συγγραφέα του. Επόμενο πεζογράφημα το “Λανθαρότε”, μια νουβέλα που συνοδεύεται από λεύκωμα με φωτογραφίες που τράβηξε ο συγγραφέας, και ακολουθεί το μυθιστόρημα “Πλατφόρμα”.
Τον Ιούνιο του 1998 ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας του απονέμει το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων.
Το 2002 ο Ουελμπέκ τιμάται επίσης με το International Impac Dublin Literary Award, σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο της Ιρλανδίας.
Πολυσχιδές ταλέντο, ο Μισέλ Ουελμπέκ ασχολείται επίσης με το σινεμά και τη μουσική. Σήμερα ζει στην Ισπανία, όπου αποσύρθηκε για να γράψει τη “Δυνατότητα ενός νησιού” (Βραβείο Interallite 2005), μετά τις δικαστικές περιπέτειες και τη θύελλα των αντιδράσεων που είχε προκαλέσει η, περίφημη έκτοτε, αναφορά του στο Ισλάμ (στην “Πλατφόρμα”).
Το 2002 ο Ουελμπέκ τιμάται επίσης με το International Impac Dublin Literary Award, σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο της Ιρλανδίας, και το 2010 το πέμπτο του μυθιστόρημα, “Ο χάρτης και η επικράτεια”, αποσπά τη σημαντικότερη γαλλική διάκριση για τη λογοτεχνία, το Βραβείο Γκονκούρ. Όλα τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις της Εστίας.
(Φωτογραφία: Pierre Ferbos/Reuters)

Συγγραφέας: Houellebecq Michel
Μεταφραστής: Γιανναράς Σπύρος
Εκδότης: Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-05-1653-7
Σελίδες: 98
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Γαλλική ποίηση

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.60 €