Μικρές ιστορίες μεγάλα διδάγματα

Περιγραφή
Οι μύθοι του Αισώπου είχαν χρησιμοποιηθεί πολύ νωρίς για παιδαγωγικούς σκοπούς από τους Αρχαίους Έλληνες και πιστεύεται ότι από την κλασική εποχή οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν συμπεριλάβει μύθους του σε αναγνωστικά βιβλία τους.
Την παιδαγωγική αξία των Αισώπειων Μύθων αναγνώρισε πρώτος και ο μέγιστος των Ελλήνων σοφών Σωκράτης, ο οποίος μάλιστα στο δεσμωτήριό του, προσάρμοσε σε στίχους μερικούς μύθους του που θυμόταν.
Οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν επισημάνει ότι με τις αλληγορικές και συμβολικές διηγήσεις, όπου πρωταγωνιστούσαν ζώα, ήταν πιο εύκολο να διδάξουν στα παιδιά, φυσικά και αβίαστα, αρετές, ηθικές και κοινωνικές αξίες και να επικρίνουν ανθρώπινες κακίες.Το λιοντάρι στους μύθους του εκφράζει τη μεγαλειότητα του ζωικού βασιλείου. Η αλεπού είναι σύμβολο πονηριάς και δολιότητας. Το μυρμήγκι συμβολίζει την εργατικότητα. Το αρνάκι είναι το απονήρευτο θύμα…
Το βιβλίο περιλαμβάνει 42 από τους καλύτερους μύθους του, μυθοποιού της αρχαιότητας Αισώπου, οι οποίοι μεταφερμένοι σε ελεύθερη λογοτεχνική απόδοση διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους και διαπαιδαγωγούν τα νιάτα. Γραμμένοι με ζωντάνια, αλλά και τρυφερότητα, όπως και οι ηλικίες που απευθύνεται, δίνουν φωτεινά παραδείγματα και υψώνουν εποικοδομητικά στην καρδιά και το νου των παιδιών την αρετή, τη δικαιοσύνη, την ειλικρίνεια, την ευγνωμοσύνη, την τιμιότητα, την εργατικότητα.
Όλα εκείνα που συγκροτούν το σωστό άνθρωπο και πολίτη. Δεν διστάζει όμως να δείξει και τα προς αποφυγήν, στα “πρόσωπα” του λιονταριού και του λύκου, που συμπεριφέρονται υπεροπτικά με φονική κακία, εγωισμό και υποκρισία. Δείχνει έτσι τους χαρακτήρες, αλλά και τις παγίδες που κρύβονται σε κάθε παιδικό βήμα και στη ζωή. Στο τέλος κάθε ιστοριούλας υπάρχει κι ένα διδακτικό συμπέρασμα.
Υπάρχει επίσης και ένα μικρό βιογραφικό του μεγάλου μυθοποιού Αισώπου, με αξιοσημείωτα διασκεδαστικά περιστατικά από τη ζωή του.
Αίσωπος (625-560 π.Χ). Γεννήθηκε στο Αμόριο της Φρυγίας, και πέθανε στους Δελφούς, όπου είχε σταλεί από το Βασιλιά Κροίσο, γα να λάβει χρησμό του Δελφικού μαντείου, αλλά κατηγορήθηκε εκεί για ιεροσυλία και καταδικάσθηκε σε θάνατο από ιεροδικαστές. Γκρεμίσθηκε δε από την κορυφή του Παρνασσού.
Ο Αίσωπος είναι ο διασημότερος από τους αρχαίους μυθοποιούς, αναμφισβήτητος πατέρας του αρχαίου μύθου. Τη βιογραφία του τη συνέγραψε τον 14ο μ.Χ. αιώνα ο μοναχός Μάξιμος Πλανούδης και περιέχονται σε αυτή ένα σωρό ανέκδοτα γα τη ζωή και την εν γένει δράση του. Θεωρείται επίσης σαν ο κορυφαίος της λεγόμενης “διδακτικής μυθολογίας”. Οι μύθοι του έχουν συγκεντρωθεί σε “Συλλογή Αισώπειων μύθων” και πρωταγωνιστές σε αυτούς είναι, κατά το πλείστον, ορισμένα ζώα, όπως η αλεπού, το λιοντάρι, το ελάφι κ.ά. Είναι δε αυτοί μικρά οικιακά αφηγήματα, διατυπωμένα με μεγάλη συντομία. Ο χαρακτήρας τους είναι ηθικοδιδακτικός, συμβολικός και αλληγορικός. Ο Αίσωπος ήταν ταπεινής καταγωγής και τέρας ασχήμιας αλλά, παράλληλα ήταν ευφυέστατος. Παρά το ότι, όσο ζούσε, ήταν δούλος, οι Αθηναίοι του έστησαν αργότερα ανδριάντα, για να δείξουν έτσι ότι κάθε άνθρωπος αξίας, πρέπει, ανεξάρτητα από την καταγωγή του να τιμάται.

Συγγραφέας: Αίσωπος
Εικονογράφος: Καπελιάρη Ράνια
Διασκευαστής: Τσώλης Μιχάλης Κ.
Εκδότης: Νόηση
Έτος έκδοσης: 2002
ISBN: 960-8294-04-5
Σελίδες: 108
Σχήμα: 25χ17
Κατηγορίες: Μύθοι – Βιβλία για παιδιά
Σειρές: Παιδική Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.56 €