Μια προσφυγική οικογένεια στα ορεινά της Καβάλας 1920 – 1950

Περιγραφή
Στα κείμενα του βιβλίου παρουσιάζεται ανάγλυφα ολόκληρη η βασανισμένη τριακονταετία της πατρίδας μας, 1922-1952, όπως την έζησε ο συγγραφέας. Από την Τρίπολη του Πόντου στα κακοτράχαλα ορεινά της Καβάλας και από τη δικτατορία του Μεταξά στη Βουλγαρική κατοχή και ομηρία με καταναγκαστική εργασία στα βάθη της Βουλγαρικής γης στις οροσειρές της Ροδόπης.
Ένα αυτοβιογραφικό κείμενο όπου οι πραγματικές περιπέτειες του συγγραφέα μοιάζουν με εξαιρετικού ενδιαφέροντος μυθιστόρημα. Αυτό το γεγονός δεν μειώνει την αξία των πληροφοριών επί των γεγονότων τα οποία δίδονται με ακρίβεια και αποτελούν σημαντική πηγή για τους μελετητές. Ειδικότερα υπάρχουν πλούσια στοιχεία για:
– Τη ζωή των αγροτικών προσφυγικών οικογενειών κατά τους πρώτους χρόνους της εγκατάστασής τους στη νέα πατρίδα τους και ιδιαίτερα στα ορεινά της Ανατ. Μακεδονίας.
– Τον πόλεμο του 1940-41 και πως βιώθηκε στα χωριά μας.
– Τη Βουλγαρική κατοχή 1941-44, με πλήρη περιγραφή γεγονότων και καταστάσεων.
– Τη ζωή και τα βάσανα των ομήρων στα Βουλγαρικά τάγματα εργασίας (ντουρντουβάκια).
– Το αντιστασιακό κίνημα και το αντάρτικο στα Βορειανατολικά ορεινά της περιοχής μας κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής.
– Την απελευθέρωση των περιοχών με την αποχώρηση των Βουλγάρων και τη μεταβατική περίοδο της διοίκησης από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, μέχρι την οργάνωση των αρχών.
– Τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου, στην περιοχή μας και την αρχή της ανασυγκρότησης της ζωής και του κράτους. Μια περίοδος πραγματικά δύσκολη, δυσκολότερη και από την κατοχή, που σημάδεψε τη ζωή των ανθρώπων αυτής της γενιάς.Ο Παναγιώτης Αμπεριάδης γεννήθηκε στην Τρίπολη (Tirebolu) του Πόντου στα 1921. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών ήρθε με τους γονείς του στην Ελλάδα στα 1923 και μετά από σύντομη περιπλάνηση εγκαταστάθηκαν στο χωριό Σκοπός, στα ορεινά της Καβάλας. Στα 1947 τελείωσε αριστούχος τη Μέση Δημόσια Εμπορική Σχολή Καβάλας σε ηλικία 26 χρόνων. Γνωρίζει πέντε γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά, βουλγαρικά, τουρκικά και αρκετά καλά γερμανικά) και έχει μελετήσει την ιστορία του τόπου μας όσο ελάχιστοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Έχει συγγράψει σημαντικές ιστορικές μελέτες. Είναι συνεργάτης στο μεταφραστικό τμήμα του Ιστορικού & Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας.

Συγγραφέας: Αμπεριάδης Παναγιώτης
Εκδότης: Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας
Έτος έκδοσης: 2003
ISBN: 960-86690-2-2
Σελίδες: 360
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Προσωπικές αφηγήσεις – Μαρτυρίες, Ελλάς – Ιστορία – Προσωπικές αφηγήσεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.15 €