Με την άμμο στα μάτια

Περιγραφή
“Ζω σημαίνει φεύγω” έλεγε συχνά η Ιζαμπέλ Έμπερχαρντ, και αυτό έκανε σ’ όλη της τη ζωή. Καβάλα στο αγαπημένο της άλογο, τον Σουφ, περιπλανιόταν στην απεραντοσύνη της ερήμου, και αυτή η ανεμπόδιστη ελευθερία, αυτή η απόλυτη σιωπή την έκαναν ευτυχισμένη.
Η Έμπερχαρντ δεν έγραφε επειδή ήταν συγγραφέας. Έγραφε μόνο όταν ένιωθε τη συγκίνηση να την πλημμυρίζει και αισθανόταν την ανάγκη να εκφραστεί. Αντλούσε το υλικό της από τα μαυριτανικά καφενεία στις καθημερινές ατέλειωτες συζητήσεις της με τους ντόπιους, τις αέναες μετακινήσεις της στην έρημο και το συγχρωτισμό της με τους νομάδες. Το ύφος της έχει όλη τη χάρη του αυθόρμητου, του πηγαίου, και τα θέματά της είναι απλά.
Το συγγραφικό έργο της Έμπερχαρντ είναι αναπόσπαστα δεμένο και συμβατό με τη ζωή της. Μια ζωή άνευ όρων και ορίων, περιπετειώδης και ριψοκίνδυνη.
Το βιβλίο “Με την άμμο στα μάτια” περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των διηγημάτων της, αποσπάσματα από τα ημερολόγιά της και επιστολές της. Η Ιζαμπέλ Έμπερχαρντ (1877-1904) γεννήθηκε στη Γενεύη. Μητέρα της ήταν η Γερμανίδα αριστοκράτισσα Ναταλί Έμπερχαρντ, σύζυγος του στρατηγού-γερουσιαστή ντε Μέρντερ, και πατέρας της ο Ρώσος αναρχικός Αλέξανδρος Τροφιμόφσκι, αποσχηματισμένος παπάς και φίλος του Μπακούνιν. Έζησε σε μια ελευθέρια ατμόσφαιρα γνωρίζοντας σημαντικούς διανοούμενους -που σύχναζαν στην οικογενειακή έπαυλη- και απέκτησε ασυνήθιστη για την εποχή της παιδεία. Στην εφηβεία της ασπάστηκε τον Ισλαμισμό και από τότε έζησε κυρίως στη Βόρεια Αφρική (Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο). Λάτρεψε την έρημο και τους ανθρώπους της και είχε μια ελεύθερη, απαστράπτουσα και αντισυμβατική ζωή με το πιο παράδοξο τέλος. Πνίγηκε παρασυρμένη από χείμαρρο στη μέση της ερήμου. Ήταν 27 χρονών.

Συγγραφέας: Eberhardt Isabelle
Μεταφραστής: Παλλαντίου Λήδα
Φορέας: Παλλαντίου Λήδα
Εκδότης: Νάρκισσος
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-8239-29-Χ
Σελίδες: 438
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Γαλλόφωνη πεζογραφία (Ελβετία) – Διήγημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.01 €