Μετακεμαλισμός

Περιγραφή
Με την εκ του σύνεγγυς προσέγγιση των εξελίξεων, ορατών και μη, που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία και είναι αντιληπτές σε καθημερινή βάση, διαπιστώνει κανείς πως ο κεμαλισμός ως πολιτική φιλοσοφία, κρατική ιδεολογία και θεμέλιο του πολιτικού συστήματος, έφθασε στο τέλος του, τουλάχιστον υπό την μορφή και τη μεθοδολογία πολιτικής υπό την οποία λειτούργησε για 75 και πλέον χρόνια.
Η Τουρκία αλλάζει ραγδαία σε όλα τα επίπεδα του πολιτικού της συστήματος κυρίως όμως στις δομές εξουσίας. Είμαστε μάρτυρες μιας συντελούμενης δομικής αλλαγής στην χώρα αυτή σήμερα, που σηματοδοτεί μια επαναστατική και ταυτόχρονα δραματική πορεία επεισοδιακής μετεξέλιξης του κεμαλικού πολιτικού συστήματος, που οικοδόμησε ο Μουσταφά Κεμάλ, ο “Μεγάλος Ηγέτης των Τούρκων”, και κυριολεκτικά δημιουργός του τουρκικού κράτους, σ’ ένα απροσδιόριστο και καθόλου εύκολα προβλέψιμο μόρφωμα ενός ιδιότυπου, εξαιρετικά ασυνήθιστου στην επιστήμη και την πολιτική, πολιτικού συστήματος μιας “Ισλαμικής Δημοκρατίας δυτικού τύπου”.Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης γεννήθηκε στη Μόρφου της Κύπρου το 1949. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Πανεπιστήμια της Τυβίγκης και του Μπόχουμ της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Νομικά, Κοινωνιολογία, Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις, ειδικευόμενος σε μεταπτυχιακό επίπεδο στους κλάδους της Πολιτικής Κοινωνιολογίας, του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων. Εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ. Το 1980 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου με τη διάκριση Magna Cum Laude. Εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ από το 1981 ως το 1984 ενώ από το 1985 μέχρι και σήμερα ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Παντείου Πανεπιστημίου. Φέρει το βαθμό του Αναπληρωτή Καθηγητή διδάσκοντας τα μαθήματα: “Ελληνοτουρκικές Σχέσεις”, “Θεωρία Διεθνούς Πολιτικής”, “Εξωτερική Πολιτική Μεγάλων Δυνάμεων: ΕΣΣΔ /Ρωσική Ομοσπονδία”, “Τουρκική Εξωτερική Πολιτική” , “Τουρκία: Κοινωνική συγκρότηση και Πολιτικό σύστημα” και “Ρόλος των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της Εξωτερικής Πολιτικής”.
Είναι συγγραφέας ξενόγλωσσων και ελληνόγλωσσων βιβλίων, όπως : “Προστασία των Μειονοτήτων και το Κυπριακό Πρόβλημα” (στα Γερμανικά), “Η Τουρκία σε Μετάβαση” (1997,1999) η “Η Ελληνοτουρκική Σύγκρουση από την Κύπρο ως τα Ίμια 1955-1996″ (1997),”Greece and Turkey after the Cold War” , “Refractions of Conflict: Greek and Turkish Press Coverage of Bilateral Dispute, Cyprus 1955- Imia 1996” (Caratzas Books, New York, 2001), καθώς και συντάκτης πολλών ξενόγλωσσων άρθρων και μελετών και ποικίλων ελληνόγλωσσων άρθρων και δοκιμίων. Είναι συνσυγγραφέας και επιμελητής των συλλογικών έργων στην ελληνική γλώσσα : “Διεθνείς Σχέσεις στα Βαλκάνια” (1988), “Τα Βαλκάνια στο Σταυροδρόμι των Εξελίξεων” (1990), “Η Νέα Διεθνής Τάξη :Η Ελλάδα, η Τουρκία και το Κυπριακό Πρόβλημα”(1993), “Η Ελλάδα και η Τουρκία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο” (1999, Σιδέρης, συνεπ. με τον Π. Τσάκωνα). Επιμελήθηκε και προλόγισε το βιβλίου του H. Schmidt “Η Ενοποιημένη Γερμανία στη Μεταψυχροπολεμική εποχή”, που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Σιδέρη το 1997 καθώς και το βιβλίο της Ljuba Trautmann, “Η Ρωσία από την Δικτατορία στη Δημοκρατία” (1999, Λιβάνης).
Τον Ιανουάριο του 2000 εκδόθηκε σε συνεπιμέλεια με την Βιβή Κεφαλά το βιβλίο “Κόσοβο: η εικόνα του Πολέμου” (εκδόσεις Σιδέρη).

Συγγραφέας: Γιαλλουρίδης Χριστόδουλος Κ., Λαγγίδης Αφεντούλης Θ.
Εκδότης: Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-08-0555-5
Σελίδες: 247
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Πολιτική – Τουρκία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.17 €