Μεγάλοι μαέστροι

Περιγραφή
Στο πρωτότυπο αυτό Βιογραφικό Λεξικό για τους “Mεγάλους μαέστρους”, με γνωστικό αντικείμενο που για πρώτη φορά βλέπει σφαιρικά το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα (και όχι μόνον, μια και εξειδικευμένο λεξικό αρχιμουσικών δεν υπάρχει ούτε σε άλλες γλώσσες), παρέχονται αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία για 430 περίπου μεγάλους κλασικούς αρχιμουσικούς συμφωνικής, οπερατικής και μπαλετικής μουσικής του διεθνούς στερεώματος (με αναλογική εκπροσώπηση των Ελλήνων -ή ελληνικής καταγωγής- διευθυντών ορχήστρας) από την εποχή της πρώτης ολοκληρωμένης πειραματικής ηχογράφησης, κατά τις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα, ως τις ημέρες μας – εποχή των digital εγγραφών, των βιντεοσκοπήσεων, των CDs και των DVDs.
Για την υπό εξέταση εκατονταετία δίνονται λεπτομερή στοιχεία για τις σπουδές των αρχιμουσικών αυτών, για τους σημαντικότερους καθηγητές και μέντορές τους, για τις επιρροές και τις επιδράσεις που άσκησαν πάνω τους μεγάλοι ομότεχνοί τους αλλά και άλλοι κορυφαίοι μουσουργοί και μουσικοί καλλιτέχνες του παρελθόντος, Δίνονται, επίσης, πολλά στοιχεία για τις περιόδους της συνεργασίας τους με συμφωνικά, οπερατικά και άλλα σύνολα (με μνεία των συναδέλφων τους οποίους διαδέχθηκαν αλλά και των δικών τους διαδόχων), για τις κυριότερες ερμηνείες, τις πρώτες εκτελέσεις (πρεμιέρες) και τις ηχογραφήσεις/τηλε-βιντεοσκοπήσεις τους, για τις σημαντικότερες συνεργασίες τους με διάσημους σολίστες οργάνων και λυρικούς καλλιτέχνες της εποχής τους. Ακόμη, αναλύονται τα χαρακτηριστικά στοιχεία της μουσικής τους διεύθυνσης (περιγραφή-ανάλυση ύφους, σχέσεις με τους μουσικούς τους αλλά και τους ομότεχνούς τους), καθώς και η σημαντικότερη σχετική βιβλιογραφία ειδικών γι’ αυτούς μονογραφιών ή άλλων δημοσιεύσεων.
Διεξερχόμενος το έργο, ο αναγνώστης θα αντιληφθεί τα στάδια της εξέλιξης του “μυσταγωγικού” και εν πολλοίς “τηλεπαθητικού” λειτουργήματος του αρχιμουσικού, μέσα από τις φάσεις της ίδιας της καλλιτεχνικής του ανέλιξης αλλά και διαμέσου των εξελίξεων και των μεταβολών στις τεχνικές -αλλά και στις νοοτροπίες- της κάθε εποχής, Επιπλέον, μια ειδική βιβλιογραφία εγχειριδίων, εγκυκλοπαιδικών/λεξικογραφικών οδηγών και άλλων δημοσιευμάτων παρέχεται στο πλαίσιο του προλογικού σημειώματος, όπου καθορίζεται και δικαιολογείται η ανάγκη συγγραφής του παρόντος βοηθητικού έργου άμεσης παραπομπής στην Ελλάδα, όπου η σχετική βιβλιογραφική παραγωγή βρίσκεται ακόμη σε εμβρυϊκό επίπεδο. Το παρόν έργο, τέλος, δίνει και το “στίγμα” της προσωπικής σχέσης, της αντίληψης και της κρίσης του συγγραφέα ως προς το ερμηνευτικό έργο πολλών από τους βιογραφούμενους εδώ αρχιμουσικούς, όπως αυτό αντανακλάται στα λήμματα του Λεξικού.Ο Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης (Αθήνα, 1955), Master of Philosophy του Πανεπιστημίου King’s College, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βυζαντινολόγος-ιστορικός, είναι καθηγητής βυζαντινής και μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (Ρόδος). Την περίοδο 1995-1999 δίδαξε με ανάθεση βυζαντινή και μεσαιωνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε.), ενώ από το 1997 διδάσκει (ανά διετία) βυζαντινή ιστορία και βυζαντινο-ισλαμικές σχέσεις στο Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Rand-Afrikaans του Johannesburg (Νοτίου Αφρικής). Την περίοδο 1985-2001 υπήρξε ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Αθήνα), ενώ το 2001 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών/ Ρόδος), όπου το 2005 έγινε καθηγητής. ΄Εχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Είναι επιμελητής έκδοσης του περιοδικού “Βυζαντινός Δόμος” ) και του “Εγκυκλοπαιδικού Προσωπογραφικού Λεξικού Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού”. Έχει γράψει βιβλία και μελέτες/άρθρα ιδιαίτερα για τις σχέσεις Βυζαντίου/Ισλάμ (Άραβες-Τούρκοι), για τη βυζαντινή προσωπογραφία/γενεαλογία και για τη μεσαιωνική ιστορία του ελλαδικού χώρου και της Εγγύς Ανατολής, ενώ άρθρα του έχουν κυκλοφορήσει σε έγκριτα διεθνή εγκυκλοπαιδικά έργα. Το 1997 του απονεμήθηκε το Α’ Βραβείο Αμπντί-Ιπεκτσί 1996-1997 για τη συμβολή του στη μελέτη των βυζαντινο-τουρκικών σχέσεων.Συνεργάζεται αρθρογραφώντας τακτικά από το 2008 στο “Πολύτονον” της ΄Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών και στη μηνιαία εφημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών “Εδώ Πανεπιστήμιο”, με διάφορα μουσικά άρθρα και χρονικά καθώς επίσης από το 2012 στο διαδικτυακό μουσικολογικό περιοδικό “TaR”.

Συγγραφέας: Σαββίδης Αλέξης Γ. Κ.
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-16-2761-8
Σελίδες: 374
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Μουσική – Εγκυκλοπαίδειες και λεξικά
Σειρές: Λεξικά – Βιογραφίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.82 €