Μακεδονικοί θησαυροί

Περιγραφή
Το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών κατασκευάστηκε ειδικά για να προστατευθούν τα μνημεία της βασιλικής ταφικής συστάδας του Φιλίππου Β΄ και να γίνουν προσιτές στο κοινό οι θαυμάσιες τοιχογραφίες τους, πρωτότυπα έργα μεγάλων ζωγράφων της κλασικής εποχής. Με τη μορφή αρχαίου ταφικού τύμβου και εγκιβωτίζοντας τα μνημεία, διαμορφώθηκε ένα Μουσείο-Μαυσωλείο αφιερωμένο στη μνήμη διάσημων ιστορικών προσώπων, οικείων στον επισκέπτη.
Στον Οδηγό του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων, ο αναγνώστης παρακολουθεί βήμα βήμα την περιήγηση στην ιδιαίτερα λιτή και αυστηρή αλλά συγχρόνως έντονα ατμοσφαιρική έκθεση των θησαυρών των Τάφων αυτών, καθώς ξεδιπλώνονται σε ενότητες.
Πλούσιο και εντυπωσιακό εικονογραφικό υλικό πλαισιώνει τις ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές και την παρουσίαση των εκθεμάτων, ταξιδεύοντας τον επισκέπτη σε μια υπέροχη διαδρομή στο χώρο και το χρόνο, στα αχνάρια της μεγάλης πολιτισμικής άνθησης που σημειώθηκε στη μακεδονική γη, στους χρόνους της κλασικής αρχαιότητας.Η Αγγελική Κοτταρίδη είναι απόφοιτος του τμήματος αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης της φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλασική, προϊστορική και μεσαιωνική αρχαιολογία, την ιστορία της τέχνης, την αρχαία και μεσαιωνική φιλολογία, την εθνολογία και τη θεατρολογία, είναι διδάκτωρ της κλασικής αρχαιολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Για σειρά ετών βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου στην ανασκαφή της Βεργίνας και από το 1991 αρχαιολόγος του ΥΠΠΟ, είναι αρμόδια για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Αιγών (Βεργίνας), όπου μεταξύ άλλων σχεδίασε και οργάνωσε την έκθεση των θησαυρών στο Μουσείο των βασιλικών τάφων. Υπεύθυνη για όλα τα έργα ανάπλασης, ανάδειξης και συντήρησης της βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων.
Επιστημονική υπεύθυνη και συγγραφέας κειμένων της μεγάλης ηλεκτρονικής έκδοσης του ΥΠΠΟ για τις Αίγες, αλλά και της παρουσίασης του χώρου και του μουσείου στο διαδίκτυο, έχει δημοσιεύσει, εκτός από τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τις μάγισσες στον αρχαιοελληνικό μύθο, μια μεγάλη σειρά μελετών, άρθρων, καταλόγου κτλ. με θέματα σχετικά με την έρευνα και την ανασκαφή στις Αίγες και τη Μακεδονίδα γη, τα ταφικά έθιμα των Μακεδόνων, την αρχαία ζωγραφική, τη μαγεία, το μύθο, τη θρησκεία και τις γυναίκες στην αρχαιότητα, καθώς και με την προβληματική της κοινωνικοποίησης της αρχαιολογίας και της σημασίας της προσέγγισης της φιλοσοφίας του αρχαίου κόσμου σήμερα.
Παράλληλα με την πλούσια ανασκαφική και λοιπή ερευνητική δραστηριότητα, σε συνεργασία με το ζωγράφο Χ. Μποκόρο προχώρησε στην ανάπλαση των αριστουργηματικών χρυσελεφάντινων κλινών από τον τάφο του Φιλίππου Β΄, και οργάνωσε σειρά περιοδικών εκθέσεων του ΥΠΠΟ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αθήνα, Ανόβερο, Ρώμη, Δελχί, Νέα Υόρκη): «Μακεδόνες, οι Έλληνες του Βορρά», «Από τη Μήδεια στη Σαπφώ» κ.ά.).
Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια, έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και συνεντεύξεις και παρουσιάσεις στον περιοδικό και ηλεκτρονικό Τύπο, ενώ έχει συνεργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές και εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ.
Είναι μέλος του Συμβουλίου Μουσείων και Μουσειακής Πολιτικής του ΥΠΠΟ και Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Συγγραφέας: Κοτταρίδη Αγγελική
Εκδότης: Καπόν
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-6878-39-2
Σελίδες: 128
Σχήμα: 25χ18
Κατηγορίες: Ελλάς – Αρχαιότητες, Αρχαιολογικά μουσεία και συλλογές, Μουσεία – Οδηγοί

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.19 €