Μαθηματικά Α΄ γυμνασίου

Περιγραφή
Ψεύτικοι, παράλογοι, ελλειμματικοί, στερητικοί είναι μερικά από τα ονόματα που χρησιμοποιούσαν οι μαθηματικοί του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης για να περιγράψουν τους αρνητικούς αριθμούς που είχαν αρχίσει σταδιακά να μπαίνουν στη ζωή τους. Ωστόσο, όπως θα δούμε, οι αρνητικοί αριθμοί δεν έχουν τίποτα το τρομακτικό. Είναι απλώς ένα νέο εργαλείο που θα το χρησιμοποιήσουμε για να εντάξουμε στο μαθηματικό μας κόσμο έννοιες που έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούσαμε: χρονολογία 480 π.Χ., θερμοκρασία 12 βαθμοί κάτω από το μηδέν, χρέος 1.500 € είναι όλα έννοιες που παριστάνονται με αρνητικούς αριθμούς.
Στη συνέχεια θα ταξιδέψουμε στον κόσμο της Γεωμετρίας για να γνωρίσουμε (ή να θυμηθούμε) τις βασικές έννοιες που χρησιμοποιούμε για να απεικονίσουμε τον κόσμο μας. θα δούμε πώς η πρακτική Γεωμετρία των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων εξελίχθηκε στην πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας συγκροτημένη επιστήμη, στη θεωρητική Γεωμετρία των αρχαίων Ελλήνων.
Το τρίτο μέρος αυτού του βιβλίου στοχεύει στην προετοιμασία για τις ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις με τις οποίες ολοκληρώνεται η σχολική χρονιά. Με κατάλληλα επιλεγμένες ερωτήσεις προσπαθούμε να βοηθήσουμε το μαθητή να βεβαιωθεί ότι έχει μελετήσει τη θεωρία, και με κάποιες συνθετικές επαναληπτικές ασκήσεις του δίνουμε τη δυνατότητα να ελέγξει σε ποιο βαθμό έχει κατανοήσει αυτή τη θεωρία. Τέλος, παραθέτουμε έξι ενδεικτικά διαγωνίσματα, που προτείνουμε στο μαθητή να τα γράψει αφού ολοκληρώσει την επανάληψη του, ως “πρόβα τζενεράλε” εν όψει των σχολικών εξετάσεων.
(από τον πρόλογο των συγγραφέων)Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα και κατάγεται από την Κύπρο. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Από το 1981, διδάσκει μαθηματικά στη μέση εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με τη διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή της πληροφορικής στην εκπαίδευση και τη χρήση της αφήγησης και της ιστορίας στη διδασκαλία των μαθηματικών. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με τις εφημερίδες “Τα Νέα”, “Ελευθεροτυπία”, “Ελεύθερος Τύπος” και “Καθημερινή”. Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 28 βιβλία, λογοτεχνικά και επιστημονικά, σχετικά μετά μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο τού Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Academiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Από τις εκδόσεις “Πόλις” κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα “Πυθαγόρεια Εγκλήματα” (έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες -ιταλικά, ισπανικά, αγγλικά, κορεάτικα, κινέζικα, γαλλικά) και “Αχμές, ο γιος του φεγγαριού” (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας), καθώς και το βιβλίο του “Μαθηματικά Επίκαιρα – Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα”. Συμμετείχε με διηγήματα του στους συλλογικούς τόμους “Ελληνικά Εγκλήματα” 2, 3 και 4 των εκδόσεων “Καστανιώτη”, “Είσοδος Κινδύνου” των εκδόσεων Μεταίχμιο, και στη σειρά “Κλέφτες και Αστυνόμοι” του ραδιοσταθμού “902 Αριστερά στα FΜ”.

Συγγραφέας: Μιχαηλίδης Τεύκρος, Σκιαδάς Αντώνης
Υπεύθυνος Σειράς: Γκιώκας Σίνος
Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-442-999-Χ
Σελίδες: 412
Τόμος: 2
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Μαθηματικά – Σπουδή και διδασκαλία (Μέση)
Σειρές: Ελληνική Εκπαίδευση, Γυμνάσιο

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.15 €