Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου

Περιγραφή
Ο συγγραφέας απεφάσισε να γράψει αυτό το βιβλίο, για να προσφέρει ένα βοήθημα, κάτι που ο ίδιος στερήθηκε, στα ποντιόπουλα που θέλουν να μάθουν σωστά τη διάλεκτο των γονιών και των προγόνων τους.
Όπως αναφέρει ο ίδιος:
“… Όταν μετά από πολλά χρόνια μελέτης, άρχισα να γράφω και να δημοσιεύω κείμενα και ποιήματά μου, πολλά άτομα και μάλιστα νεαρά σε ηλικία, μου ζητούσαν όλο και πιο συχνά πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την γραφή διαφόρων λέξεων, φράσεων καθώς και διορθώσεις κειμένων τους. Μου ζητούσαν επίσης να δημοσιεύσω τις γνώσεις μου σχετικά με τη γραφή στην ποντιακή διάλεκτο.
Έτσι απεφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο, για να βοηθήσω τα νέα παιδιά, στην προσπάθειά τους να μάθουν να μιλούν και να γράφουν όσο το δυνατόν σωστότερα την διάλεκτο των προγόνων μας…”
Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας εφαρμόζει δύο καινοτομίες:
Η πρώτη καινοτομία είναι η εφαρμογή του μονοτονικού συστήματος γραφής. Είναι βέβαιο ότι εάν διδασκόταν στα σχολεία η ποντιακή διάλεκτος, όπωσδήποτε θα εφαρμοζόταν το μονοτονικό σύστημα, αφού εφαρμόζεται και στην μητρική γλώσσα.
Η δεύτερη καινοτομία που εφαρμόζω είναι η κατάργηση των συμβόλων. Αντί των συμβόλων αυτών, που δεν υπάρχουν στα προγράμματα ηλεκτρονικής γραφής, γράφονται τα γράμματα αυτά με έντονη γραφή για να διακρίνονται και να προφέρονται διαφορετικά.
“… Χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο, αλλά διδασκόμενος από τα λάθη μου, παραδίδω το βιβλίο αυτό στη νέα γενιά των Ποντίων, στους οποίους έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον να μάθουν τη διάλεκτο των προγόνων τους…”
Κυριάκος ΣαχανίδηςΟ Κυριάκος Σ. Σαχανίδης γεννήθηκε το 1949 στην Καλλίφυτο Δράμας. Σπούδασε οικονομικά και εργάζεται ως οικονομολόγος μελετητής στην Αθήνα. Γράφει ποιήματα από δεκαπέντε χρονών. Έχει γράψει στην ποντιακή διάλεκτο πολλά ποιήματα, δέκα τέσσερα θεατρικά έργα, σύγχρονη πολιτική σάτιρα, ομιλίες στην ποντιακή διάλεκτο, CDs με τραγούδια, κλπ. Διετέλεσε: (α). Γεν. γραμματέας του Συλλόγου Ποντίων “Αργοναύται-Κομνηνοί”, (β). Αναπληρωτής γεν. γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, (γ). Μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής του 6ου Παγκόσμιου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού.

Συγγραφέας: Σαχανίδης Κυριάκος Σ.
Εκδότης: Ιδεογραφίες
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-98045-6-Χ
Σελίδες: 304
Σχήμα: 29χ21
Κατηγορίες: Ελληνική γλώσσα – Διάλεκτοι

Τιμή σε ιστοσελίδες: 20.89 €