Μέγαρα του μετοχικού ταμείου πολιτικών

Περιγραφή
Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός επικουρικής ασφάλισης των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων, από τη σύστασή του το 1867 μέχρι σήμερα, διέθεσε κεφάλαια από τα αποθεματικά του για επενδύσεις σε ακίνητα με σκοπό τη συμπλήρωση των εσόδων του με την εκμετάλλευσή τους. Η περίοδος 1926 – 1939 υπήρξε η σπουδαιότερη από άποψη επενδυτικής πολιτικής σε ακίνητα, διότι αποκτήθηκαν, ανοικοδομήθηκαν, επεκτάθηκαν και ανακατασκευάστηκαν κεντρικά κτίρια στην Αθήνα, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου.
Η επένδυση τέτοιας έκτασης σε ακίνητα ήταν μία επιτυχής ενέργεια του Ταμείου, γιατί εξασφαλίστηκε ένα μέρος του αποθεματικού κεφαλαίου από τις υποτιμήσεις της δραχμής που ακολούθησαν, αλλά και σωτήρια λόγω της οικονομικής καταστροφής που επέφερε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αξιοσημείωτη υπήρξε η επιλογή στην αγορά ακινήτων, έργων σπουδαίων αρχιτεκτόνων, καθώς και η ανάθεση ανοικοδόμησης κτιρίων επίσης σε διαπρεπείς αρχιτέκτονες της περιόδου αυτής.
Τα παραπάνω αποτυπώνονται στο παρόν βιβλίο με αναλυτική περιγραφή πέντε διατηρητέων μεγάρων και το ιστορικό ανέγερσης ενός σύγχρονου. Τα εν λόγω κτίρια τεκμηριώνονται ιστορικά και μορφολογικά, αναφέρονται οι δημιουργοί τους και άλλοι μηχανικοί, οι οποίοι συνετέλεσαν στην κατασκευή τους, παρουσιάζονται πρωτότυπα σχέδια και κατασκευαστικές λεπτομέρειες, δίνονται πληροφορίες για τη χρήση τους, καθώς και επιμέρους πληροφορίες για μελέτες και εργασίες συντήρησης, επισκευής και αποκατάστασής τους.
Τα πέντε διατηρητέα μέγαρα είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που η προστασία και ανάδειξή τους αποτελεί μέρος της αρχιτεκτονικής και ιστορικής μνήμης της πόλης των Αθηνών, ενώ η ανέγερση του σύγχρονου πολυώροφου μεγάρου σηματοδοτεί την αλλαγή του αστικού τοπίου και αναδεικνύει διαφορετικούς προβληματισμούς από την εποχή του μεσοπολέμου έως την πρώτη μεταπολεμική εποχή.

Συγγραφέας: Βυζαντιάδου Μαργαρίτα Α., Παπαγεωργίου Αλέξανδρος Θ.
Εκδότης: Μέθεξις
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-6796-91-4
Σελίδες: 248
Σχήμα: 29χ21
Κατηγορίες: Αρχιτεκτονική, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 22.20 €