Μάρκος ο μηδενιστής

Περιγραφή
Ο Ιβάν Γκοντζάροφ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγάλους Ρώσους συγγραφείς αυτούς που θεμελίωσαν τη σύγχρονη Ρωσική Λογοτεχνία. Στέκεται επάξια δίπλα στους Ντοστογιέβσκι, Τολστόϊ, Τουργκένιεφ, Νεκράσωφ και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτούς.
Στο μυθιστόρημά του “Μάρκος ο μηδενιστής” πραγματεύεται τις σχέσεις ανάμεσα σε τρεις άντρες, τον παρακμιακό αριστοκράτη Ραΐσκι, έναν αβέβαιο μικροαστό τον Τούσιν και τον πρωτόγονο επαναστάτη Μάρκο, που μπλέκονται σε ένα παιχνίδι σχέσεων με επίκεντρο δυο γυναίκες, την γηραιά Τατιάνα που εκπροσωπεί την άγρυπνη “μάννα Ρωσία” και τη δυναμική Βέρα που εκπροσωπεί την υπό χειραφέτηση μοντέρνα γυναίκα.
Βαθύς γνώστης της ανθρώπινης ψυχής και δεινός αναλυτής των κοινωνικών συμπεριφορών ο Γκοντζάροφ θα οικοδομήσει χαρακτήρες, σύμβολα μιας εποχής και ενός έθνους. Ένας μεγάλος δημιουργός που η δραματουργική του ικανότητα εφάπτεται του Τολστόι και η ψυχογραφία του αγγίζει του Ντοστογιέφσκι.
Χάρη στη δεξιοτεχνία του συγγραφέα, το γρήγορο στυλ και την ένταση των σχέσεων ο “Μάρκος ο μηδενιστής” μας μεταφέρει το κλίμα της βαριεστημένης άρχουσας τάξης και την αντίδραση μιας ακμάζουσας διανόησης που αναπτυσσότανε παράλληλα και αντίθετα, με τρόπο που δημιουργεί ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα.Ο Ivan Aleksandrovitch Gontcharov (1812-1891) ήταν ένα από τα μέλη του κύκλου των μεγάλων Ρώσων συγγραφέων που, στα μέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα είχαν συσπειρωθεί γύρω από τον Sovremmenik με προεξάρχοντα τον Nekrasov και συμπεριλαμβανόμενους τους Turgenev, Dostoyevsky, Tolstoy, Byelinsky και Herzen.
Εκτός από το συγγραφικό του έργο υπήρξε ανώτερος Δημόσιος υπάλληλος στο υπουργείο Οικονομικών και έλαβε μέρος στον περίπλου της γης σαν γραμματέας του Ναυάρχου Ποντιάντιν. Τα μυθιστορήματά του έκαναν μεγάλη εντύπωση στην κοινωνία της εποχής του.

Συγγραφέας: Gontcharov Ivan Aleksandrovitch
Μεταφραστής: Κωνσταντοπούλου Ελένη Π.
Εκδότης: Εκάτη
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-408-057-1
Σελίδες: 286
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ρωσική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.83 €