Μάκης Θεοφυλακτόπουλος: Τύχες της ύλης

Περιγραφή
Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα διοργανώνει τη μεγάλη αναδρομική έκθεση “Θεοφυλακτόπουλος. Τύχες της ύλης. Ζωγραφική 1960-2010”. Η έκθεση καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της δουλειάς του ζωγράφου, με έμφαση στους πιο σημαντικούς θεματικούς και χρονολογικούς κύκλους του έργου του.
Ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του 1970, μαθήτευσε δίπλα στον Γιάννη Μόραλη και συνδέθηκε από νωρίς με το ρεύμα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Στη διάρκεια της πενηντάχρονης καλλιτεχνικής του πορείας ανέπτυξε ένα έντονα προσωπικό, ιδιόμορφο ύφος, αγνοώντας την εύκολη κατάταξη σε σχολές και ομάδες και προσανατολιζόμενος σε νέες, ρηξικέλευθες κατευθύνσεις.
Στους μεγάλους θεματικούς κύκλους του έργου του, όπου κυριαρχεί ο άνθρωπος -μοναχική φιγούρα ή μη, καβαλάρης σε μηχανές, ερωτικό υποκείμενο- το θέμα λειτουργεί σχεδόν ως πρόσχημα. Ο λόγος είναι πάντοτε η ιδέα μιας “καθαρής ζωγραφικής” που ζητά να κατακτήσει έναν νέο χώρο, να φθάσει σε καινοτόμες διατυπώσεις και να επιτύχει την ένταση, την εκπομπή της δημιουργικής ενέργειας.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Κωνσταντάτου Γιώτα, Καμπουρίδης Χάρης, Μπότσογλου Χρόνης, Τσιακίρη Τζούλια
Μεταφραστής: Πανάγου Ελεάννα
Επιμελητής: Τσιακίρη Τζούλια
Ζωγράφος: Θεοφυλακτόπουλος Μάκης
Εκδότης: Το ΡοδακιόΜουσείο Μπενάκη
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-476-076-9
Σελίδες: 295
Σχήμα: 29χ25
Κατηγορίες: Ζωγράφοι, Έλληνες, Ζωγραφική, Ελληνική, Μουσεία – Εκθέσεις – Κατάλογοι

Τιμή σε ιστοσελίδες: 22.71 €