Λογοκρίνοντας μια ιρανική ερωτική ιστορία

Περιγραφή
Ο Σαχριάρ Μαντανιπούρ είναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ιρανούς συγγραφείς. Το “Λογοκρίνοντας μια ιρανική ερωτική ιστορία” είναι ένα εντυπωσιακά πρωτότυπο βιβλίο, το οποίο μας αποκαλύπτει τι σημαίνει να ζεις, να ερωτεύεσαι και να είσαι καλλιτέχνης στο σημερινό Ιράν.
Το μυθιστόρημα μπλέκει δύο εξίσου ενδιαφέρουσες πλοκές. Ένας συγγραφέας, ονόματι Σαχριάρ -το μυθιστορηματικό alter ego του συγγραφέα-, παλεύει εδώ και χρόνια με τον πανίσχυρο λογοκριτή του Υπουργείου Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης. Τώρα, στο κατώφλι των πενήντα χρόνων του, έχοντας κουραστεί να γράφει καταθλιπτικές και κυνικές ιστορίες, συνειδητοποιεί ότι «ο κόσμος γύρω μας έχει αρκετούς θανάτους, καταστροφές και θλίψη». Ξεκινάει λοιπόν να γράψει μια μαγευτική ερωτική ιστορία, τοποθετημένη στο σημερινό Ιράν. Κι αυτό ίσως αποδειχτεί η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ως τώρα.
Η όμορφη μαυρομαλλούσα Σάρα και ο παθιασμένος και περήφανος Ντάρα ερωτεύονται μέσα σε μια σκονισμένη δημόσια βιβλιοθήκη, όπου ανταλλάσσουν κρυφά τα κωδικοποιημένα μηνύματά τους, χρησιμοποιώντας τις σελίδες των αγαπημένων τους βιβλίων. Εντούτοις η Εκστρατεία Κατά της Κοινωνικής Διαφθοράς στο Ιράν τούς απαγορεύει να μείνουν μόνοι τους. Αψηφώντας το κράτος και τους επικριτικούς γονείς τους, συναντιούνται κρυφά στους πολυσύχναστους δρόμους, στα ίντερνετ καφέ και στους καταπράσινους κήπους της Τεχεράνης.
Ωστόσο, περιγράφοντας τις συναντήσεις και τις επιθυμίες της Σάρας και του Ντάρα, ο Σαχριάρ θα κινδυνεύσει περισσότερο κι από τους εραστές του. Έτσι διαβάζουμε όχι μόνο τις σκηνές που έχει γράψει ο Σαχριάρ, αλλά και τις προτάσεις και τις λέξεις που έχει διαγράψει ή τις έχει φανταστεί απλώς, ξέροντας ότι δεν θα δημοσιευτούν ποτέ.
Γραμμένο με εντυπωσιακό χιούμορ και ειρωνεία, προκλητικό και συγχρόνως βαθιά συγκινητικό, το Λογοκρίνοντας μια ιρανική ερωτική ιστορία μάς ξεναγεί με αλησμόνητο τρόπο στην καρδιά ενός από τους πιο σαγηνευτικούς και εντούτοις λιγότερο κατανοητούς πολιτισμούς του κόσμου.O Σαχριάρ Μαντανιπούρ γεννήθηκε το 1957 στο Σιράζ. Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία στο Ιράν για τα μυθιστορήματα, τα διηγήματα και τα δοκίμιά του, αν και την πενταετία 1992-1997 η λογοκρισία είχε απαγορεύσει την έκδοση των βιβλίων του.
Το 2006 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες με υποτροφία του International Writers Project, μιας διεθνούς οργάνωσης η οποία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μπράουν, αναλαμβάνει τα έξοδα μετοίκησης και διαμονής των συγγραφέων που διώκονται για πολιτικούς λόγους στην πατρίδα τους. Διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ζει στο Κέιμπριτζ της Μασσαχουσέττης.

Μεταφραστής: Παπαδημητρίου Χίλντα, Khalili Sara
Συγγραφέας: Mandanipour Shahriar
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-16-3698-6
Σελίδες: 525
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ιρανική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Ξένη Λογοτεχνία, Σύγχρονη Ξένη Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 5.25 €