Λεξικό λογοτεχνικών όρων

Περιγραφή
Η Λογοτεχνία είναι το ύψιστο σημείο της έκφρασης του συναισθηματικού κόσμου του ανθρώπου, με αποτέλεσμα την πληρότητα και την τελειότητα της μορφής του κειμένου. Ωστόσο, τη σπονδυλική στήλη της αποτελεί ο μύθος ή κάποιο κεντρικό γεγονός και τα παρακλάδια της, που σαν συνισταμένη τα αντιπροσωπεύουν η έχθρα, τα μίση, η διαμάχη, η αναμέτρηση, γιατί όχι και ο πόλεμος, αλλά και η όποια έλξη, με αποκορύφωση στη σύγχρονη εποχή την ερωτική.
Χωρίς όλα αυτά, όσο ελκυστική ή εντυπωσιακή και αν είναι η αφήγηση, η παρουσίαση, η πλοκή, μοιάζει με άγευστο φαγητό πλαισιωμένο από ένα φανταχτερό διάκοσμο, χωρίς το περιεχόμενο, χωρίς την ουσία. Κάπως είναι είναι τα σύγχρονα λογοτεχνήματα, με την ερωτική πράξη, με την έμπρακτη αποδοκιμασία ή έστω επιδοκιμασία. Ενδιάμεσα σαν παραγεμίσματα αναδεικνύονται τα προσωπικά πάθη, τα συναισθήματα, που εξελίσσονται σε ηθικές εκτροπές με περιτύλιγμα.
Η λογοτεχνία όμως δεν είναι αυτό. Είναι ο ήχος, είναι η αρμονία, είναι η μελωδία, αλλά δεν είναι η καμπάνα, είναι ο χυμός, αλλά δεν είναι ο καρπός. Αυτόν τον προσφέρει η γνώση πάνω στην οποία θα πατήσει ο αναγνώστης, που προσδοκά την επικοινωνία με το είναι των λογοτεχνικών εννοιών, κατ’ επέκταση και με την ιδιοσυγκρασία ή τον ψυχισμό των δημιουργών.
Η συγκίνηση, το ταλέντο, το δράμα, η αισθητική και τόσες άλλες λέξεις που φιλοξενούνται και αναπτύσσονται σε αυτό το Λεξικό Λογοτεχνικών Όρων, δεν αφορά μόνο τους μαθητές. Είναι, και γι’ αυτούς, αλλά είναι πολύ περισσότερο για εκείνους που προ πολλού έχουν αποχαιρετήσει τα θρανία και δεν έπαυσαν όμως να έχουν πνευματικά ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα στο χώρο της Καλλιτεχνίας.
Ο Βασίλης Κυριακίδης γεννήθηκε στην Πελόπη Λέσβου και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο ίδιος περηφανεύεται για την προσφορά του ως δασκάλου. Δεν είναι λίγοι οι πάλαι ποτέ μαθητές του που τον τιμούν με τις επισκέψεις τους.
Ιστορικός λαμπρός, με οξυδέρκεια στις κρίσεις και κυρίως με αντικειμενικότητα στη σκέψη, αλλά και γλωσσολόγος άριστος με ενδεικτικό έργο του: “Ετυμολογικές Αναζητήσεις”.
Επίσης, εκτός από ιστορικά και γλωσσικά βιβλία, έχει συγγράψει και φιλοσοφικά και κοινωνιολογικά.
Επιπλέον, έχει επιμεληθεί πολύτομα έργα και εγκυκλοπαίδειες.

Συγγραφέας: Κυριακίδης Βασίλης
Εκδότης: Κυριακίδης Β.
Έτος έκδοσης: 2002
ISBN: 960-7854-02-0
Σελίδες: 268
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Λογοτεχνία – Εγκυκλοπαίδειες και λεξικά

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.45 €