Λειτουργικά κατ’ ήχον

Περιγραφή
[…] Τα λειτουργικά που είναι εδώ, προσπάθησα να είναι εμμελή με φαντασία αλλά μέσα στους κανόνες των ήχων και των δρόμων της Βυζαντινής Μουσικής. Η καλή της γνώση έχει ευρύτατα όρια για την καλαισθησία του ψάλτη χωρίς να ακούγεται ξένη στα ώτα των πιστών. Είναι ως επί το πλείστον γρήγορη μουσική, γιατί αν καταφέρουμε η λειτουργία χωρίς άγχος να γίνει σύντομη θα ξαναβρεθεί καιρός για τον όρθρο και ό,τι έχουμε περικόψει “λόγω έλλειψης χρόνου”.
Άλλωστε η αντίθεση της γρήγορης “αναφοράς” με το άνετο “καθιστικού τύπου” μελώδημα του κοινωνικού έχει την ομορφιά του Κυριακάτικου τραπεζιού -γιατί τραπέζι είναι κι εδώ, όπως έλεγε ο δάσκαλος μου- για όποιους φυσικά έχουν τη χαρά να το ζουν.
Κάπου υπάρχει και κάτι πιο αργό, για εξαιρετικές περιπτώσεις… Κάποια αγρυπνία ίσως…
Τάσος ΦωτόπουλοςΟ Τάσος Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1950 όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του παράλληλα με μουσικές σπουδές. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Από το 1980 υπήρξε ο άμεσος συνεργάτης του ονομαστού μουσικού, μουσικολόγου και λαογράφου Σίμωνα Καρά, τη μουσική σχολή του οποίου αναδιοργάνωσε και δίδαξε σε αυτή πάνω από 10 χρόνια τα μαθήματα της θεωρίας της ελληνικής μουσικής, βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι. Ίδρυσε το παιδικό τμήμα της Σχολής του Σίμωνα Καρά και την παιδική – νεανική χορωδία του. Το 2000 μαζί με άλλους συνεργάτες του Σίμωνα Καρά ίδρυσε τον Όμιλο Ελληνικών Τεχνών όπου συνεχίζει να διδάσκει, να οργανώνει συναυλίες , να εκδίδει βιβλία, CD, DVD κλπ.

Συγγραφέας: Φωτόπουλος Τάσος
Εκδότης: Όμιλος Ελληνικών Τεχνών
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-87466-2-0
Σελίδες: 124
Σχήμα: 25χ20
Κατηγορίες: Ύμνοι, Λειτουργίες, Μουσική, Βυζαντινή

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.48 €