Λαύρειο το μαύρο φως

Περιγραφή
Πρόκειται για εργασία συγκέντρωσης και οργάνωσης έντυπου υλικού, μεγάλου όγκου, από ποικιλία πηγών, διασκορπισμένου σε αρχεία εταιριών, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, ιδιωτικές συλλογές, καθώς επίσης και των μεταλλευτικών-μεταλλουργικών καταλοίπων του Λαυρίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι προφορικές μαρτυρίες. Πρόκειται, επίσης, για εργασία βάσης από την οποία μπορεί να προκύψουν άλλες εργασίες:
1) εμβάθυνσης και ερμηνείας που αφορούν στην ιστορία της χώρας τη συγκεκριμένη περίοδο,
2) συσχέτισης, σύγκρισης και σύνδεσης του μεταλλευτικού τομέα με την ιστορία της χώρας και την πορεία ανάπτυξής της,
3) αποτίμησης της σημασίας του ορυκτού πλούτου στις εξελίξεις, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές, που διαμόρφωσαν τη σημερινή Ελλάδα.
Πολλές παράγραφοι της διδακτορικής διατριβής είναι δυνατόν να θεωρηθούν εισαγωγές για μελέτες, όπως οι παραπάνω. Ενδεικτικά αναφέρω τη μελέτη που αφορά σε ερωτήματα όπως: πώς αντιμετωπίζεται η ίδρυση μιας βιομηχανίας, ή οι τεχνολογικές αλλαγές και οι βελτιώσεις στις υπάρχουσες μονάδες από τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα.
Παρέχει επίσης αφετηριακά στοιχεία για τη συγκριτική μελέτη των μεθόδων ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των υπογείων μεταλλείων της αρχαιότητας και εκείνων της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. […]
Κωνσταντίνος Ι. Παναγόπουλος, καθηγητής ΕΜΠ, διευθυντής Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

Ο Γιώργος Ν. Δερμάτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λαύρειο. Σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1999 απέκτησε τον διδακτορικό του τίτλο στο τμήμα αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης του Πανεπιστημίου της Louvain του Βελγίου. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών, έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις του σε συνέδρια διεθνή, πανελλήνια και της ΝΑ Αττικής και διετέλεσε μέλος οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών τους· δραστηριοποιείται σε ζητήματα προστασίας και ανάδειξης της βιομηχανικής μας κληρονομιάς. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει δώσει πολλές διαλέξεις. Στο κέντρο των ερευνητικών και συγγραφικών του εργασιών είναι το Λαύριο, κυρίως των νεότερων χρόνων, ως μια απ’ τις δυναμικές όψεις της νεότερης Ελλάδας, της βιομηχανίας και του κόσμου της, εν προκειμένω του μεταλλευτικού-μεταλλουργικού τομέα (παραγωγή, οικονομία, στρατηγική ανάπτυξης, νοοτροπίες, τεχνολογία, μεταλλευτικό δίκαιο, πόλη, εργατική κατάσταση, πολιτικές, ιδεολογικές επιπτώσεις) με τις διαστάσεις του σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στα ενδιαφέροντά του είναι γενικότερα θέματα βιομηχανικής αρχαιολογίας και ιστορίας των μεταλλείων.

Συγγραφέας: Δερμάτης Γιώργος Ν.
Εκδότης: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου
Έτος έκδοσης: 2003
ISBN: 960-87936-0-2
Σελίδες: 564
Σχήμα: 35χ25
Κατηγορίες: Βιομηχανία – Ελλάς, Μεταλλεία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 61.69 €