Λαϊκά παραμύθια της Μικρασίας

Περιγραφή
Η πρωτοβουλία των εκδόσεων “Εν Πλω” να εκδώσουν τα “Λαϊκά παραμύθια της Μικρασίας” είναι ιδιαιτέρως επαινετή. Πρωτίστως, γιατί στο κρίσιμο ιστορικό μεταίχμιο που διάγουμε, η καταγραφή του λαϊκού πολιτισμού αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Απ’ την άλλη όμως, η ιδιαιτερότητα της μικρασιατικής εμπειρίας μετατρέπει την καταγραφή αυτή -όπως και κάθε καταγραφή πολιτισμού και ιστορικών εμπειριών που αφορά την καθ’ ημάς Ανατολή- σε πράξη επαναδόμησης της πατρίδας στη δυτική πλευρά του Αιγαίου.
Τα οκτώ αυτά παραμύθια προέρχονται από τα Βούρλα της Ερυθραίας, του Τσεσμέ. Καταγράφηκαν και παρουσιάζονται από την ακούραστη Νίτσα Παραρά-Ευτυχίδου, που εδώ και καιρό μας εφοδιάζει με τις βασικές πληροφορίες για την ηρωική αυτή ελληνική κωμόπολη της Ιωνίας.
Το μικρασιατικό παραμύθι έχει κι αυτό τη θέση του στην προσπάθειά μας να διασώσουμε ό,τι μπορούμε από τις κάποτε ελληνικές πατρίδες της Ανατολής. Και η προσπάθεια είναι πολύ δυσκολότερη στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί οι ρωμαίικες αυτές κοινότητες των Ελλήνων έσβησαν από προσώπου γης, μετά από μια τρομακτική ιστορική καταστροφή. Μια Καταστροφή, που ξεκίνησε το 1914 και ολοκληρώθηκε το 1923, με την πλήρη ανταλλαγή των πληθησμών. […]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)Γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι γονείς της κατάγονταν από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Από νωρίς ασχολήθηκε με την ποίηση και τη ζωγραφική. Πολύ αργότερα με την πεζογραφία μικρασιατικών θεμάτων. Έχει έως τώρα εκδώσει δεκατέσσερα βιβλία, εκ των οποίων τα πέντε είναι ποίηση. Έχει γράψει αμέτρητα άρθρα και δοκίμια σε λογοτεχνικές εφημερίδες και περιοδικά. Συμμετέχει σε ανθολογίες και εικαστικές εκθέσεις. Έχει βραβευτεί από μικρασιατικούς συλλόγους. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της International Writers and Artists Association – USA, της Πολιτιστικής Κίνησης, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, της Ενώσεως Σμυρναίων Αθηνών και άλλων μικρασιατικών και τοπικών σωματείων.

Συγγραφέας: Παραρά – Ευτυχίδου Νίτσα
Εικονογράφος: Παπαθανάση – Βγόντζα Σοφία
Εκδότης: Εν πλω
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-6719-38-3
Σελίδες: 157
Σχήμα: 21χ16
Κατηγορίες: Παραμύθια – Συλλογές
Σειρές: Λαϊκά Παραμύθια

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.10 €