Λατρευτικό εγχειρίδιο

Περιγραφή

Η λατρεία του Θεού, η δοξολόγηση του Ονόματός Του, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπου. “Πάσα κτίσις, λογική τε και νοερά” παρά του Αγίου Πνεύματος, κατά το Μέγα Βασίλειο, “δυναμουμένη” “λατρεύει” τον Θεό και σ’ Αυτόν “την αΐδιον αναπέμπει δοξολογίαν”, διότι στον Πανάγαθο Θεό “τα σύμπαντα” είναι “δούλα”.
Ο άνθρωπος όμως, ο εκπρόσωπος ή καλύτερα ο μέτοχος “της ορατής και αοράτου κτίσεως”, έχει τη χαρισματική ικανότητα και την τιμητική υποχρέωση να λειτουργεί και να αναπέμπει την ακατάπαυστη και αέναη δοξολογία του Τριαδικού εν Μονάδι Θεού, “του Πατρός των φώτων” (Ιακ.α΄,17) και “Θεού πάσης παρακλήσεως” (Β΄ Κορ.α΄,3). Ο Χριστιανός, εν τω Χριστώ, στην Εκκλησία του Χριστού, ικανούται από το Άγιο Πνεύμα να λατρεύει τον Θεό “εν πνεύματι και αλήθεια” και γι’ αυτό η λατρεία του είναι λογική και αναίμακτη. Κάθε άνθρωπος, σε όποιο πνευματικό επίπεδο και αν βρίσκεται, λειτουργεί την ύπαρξή του και λατρευτικά. Αναπόφευκτα λατρεύει κάποιον ή κάτι. Γι’ αυτό και έχουμε σαρκολάτρες, αυτολάτρες, ειδωλολάτρες, πυρολάτρες, προγονολάτρες, ζωολάτρες, δαιμονολάτρες, τυπολάτρες κ.λπ. (όποιος δε λατρεύει τον Θεό, θεοποιεί τα κτίσματα). Η λατρευτική αυτή επιλογή του ανθρώπου φανερώνει, εκ των πραγμάτων (de facto) την πραγματική ποιότητα και στάθμη της πνευματικότητάς του και της πίστεώς του. Η λατρεία λοιπόν είναι ένα παγκόσμιο και πανανθρώπινο φαινόμενο, η διαχρονικότητα του οποίου είναι αναντίρρητη. Το φαινόμενο της λατρείας του Θεού ο Ορθόδοξος Χριστιανός το βιώνει “εν Χριστώ” και “εν Αγίω Πνεύματι”, διότι “Πνεύμα ο Θεός, και τους προσκυνούντας Αυτόν, εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν” (Ιω.δ΄, 24). Όπως ακριβώς το λέγει και ο Μέγας Βασίλειος στην ευχή της Αγίας Αναφοράς: (…άξιον ως αληθώς, και δίκαιον και πρέπον τη μεγαλοπρεπεία της αγιωσύνης σου, σε αινείν, σε υμνείν, σε ευλογείν, σε προσκυνείν, σοι ευχαριστείν, σε δοξάζειν τον μόνον όντως όντα Θεόν· και σοι προσφέρειν εν καρδία συντετριμμένη και πνεύματι ταπεινώσεως την λογικήν ταύτην λατρείαν ημών…”. (Λειτουργία Μεγ. Βασιλείου).

Ο π. Γεώργιος γεννήθηκε στη Φλώρινα το έτος 1939. Υπήρξε αξιωματικός Πεζικού του Ελληνικού Στρατού (τάξεως 1960) και το έτος 1989 αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Ταξιάρχου. Είναι έγγαμος και ο Θεός χάρισε στη σύζυγό του Άρτεμη και σ’ αυτόν οκτώ παιδιά. Ένα χρόνο μετά την αποστρατεία του αντάλλαξε το “ράσο” του Στρατού με το ράσο της Εκκλησίας και το σπαθί της στρατιωτικής υπηρεσίας με το σταυρό της θυσίας. Υπήρξε αρχικά πνευματικό τέκνο του π. Αθανασίου Ρούκαλη Πνευματικού Πατέρα της Μητροπόλεως Φλώρινας, ο οποίος όταν έμαθε ότι επιθυμεί να γίνει αξιωματικός του έδωσε την ευλογία του, αλλά του είπε ότι αυτός προτιμούσε να τον δει να φοιτά στην Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, προβλέποντας ίσως από τότε τη μελλοντική του εξέλιξη. Όταν αργότερα στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού αισθάνθηκε την κλήση της Ιερωσύνης, ο αείμνηστος και μακαριστός νέος Γέροντάς του π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος του είπε χαρακτηριστικά: “Να μείνης εις τον Στρατόν και να πάρης σύνταξι για να θρέφης με αυτήν τα παιδιά σου και όχι από το ράσο”! Στη Σχολή των Ευελπίδων γνωρίστηκε το έτος 1957 μέσα στο Ιερό Βήμα της Εκκλησίας της Σχολής με το Στρατιώτη τότε Γεώργιο Καψάνη, γραφέα-θεολόγο του ιερέα της Σχολής, και τώρα Ηγούμενο της Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους. Το 1987 έμαθε ο Ηγούμενος αυτός για την επιθυμία χειροτονίας του και του πρότεινε να αναλάβει μετά την αποστρατεία του το Μετόχι της Μονής στη Θεσσαλονίκη. Ο π. Επιφάνιος το ενέκρινε, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Ιωάννης – τον οποίο ο π. Γεώργιος είχε Πνευματικό, όταν υπηρετούσε ως Υπολοχαγός στη Σάμο – τον χειροτόνησε και τον απέσπασε στο Μετόχι αυτό από 1-9-1990. Το 1984 έλαβε και το πτυχίο της θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όταν το 1989 αποστρατεύθηκε, κατέβηκε στην Αθήνα για να λάβει νέες οδηγίες για την ιεροσύνη. Και ο Γέροντάς του στην ερώτηση: “Πώς θα προετοιμαστώ καλύτερα”; του απάντησε: “Να ζεις κάθε ημέρα όπως θέλει ο Θεός”! Την 29-4-90 χειροτονήθηκε Διάκονος και την 24-6-90 Πρεσβύτερος στις δύο Μονές του Σιδηροκάστρου.

Συγγραφέας: Κουγιουμτζόγλου Γεώργιος Σ.
Εκδότης: Ιδιωτική Έκδοση
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-905-882-5
Σελίδες: 440
Σχήμα: 21×14
Κατηγορίες: Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία – Λειτουργία και τυπικό

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.22 €