Λάμπρος Βασ. Κατσιάμπας

Περιγραφή
Το παρακάτω βιογραφικό του Λάμπρου Κατσιάμπα γράφτηκε από τον ίδιο προ του θανάτου του, την άνοιξη του 1997, μετά από αίτημα του συμπολίτη σκηνοθέτη κ. Βασίλη Κονταξή για τις ανάγκες της τηλεταινίας “Πορτρέτα” που αναφέρεται σε προσωπικότητες των Τρικάλων. Σ’ αυτό μιλώντας για τον εαυτό του και για την δημοσιογραφική πορεία του, ο αείμνηστος Λάμπρος Κατσιάμπας, έγραφε τα εξής:
“Μισόν αιώνα δημοσιογραφίας σε περιόδους ανελέητης σκληρότητας και πενιχρών απολαβών.
Αυτό είναι το μήνυμα, που θέλω να δώσω για μένα, επ’ ευκαιρία αυτής της παρουσίασης με την επιβεβλημένη προσθήκη της εντύπωσής μου ότι διακόνησα μ’ ευσυνειδησία και πληρότητα αυτό το δύσκολο, αγχοτικό και ψυχοφθόρο επάγγελμα, ότι το υπηρέτησα με αφοσίωση και αμεροληψία, ότι το διεκπεραίωσα αφανάτιστα και αντικειμενικά και ότι του προσέφερα ένα προσωπικό στυλ με δείγμα γραφής, που ευελπιστώ ότι ήταν αντάξιο των προσδοκιών και των απαιτήσεων του προβληματιζόμενου αναγνώστη.
Για όλα αυτά, όμως και για την εν γένει δημοσιογραφική προσφορά μου στον τόπο, άλλοι θα μπορούσαν να μιλήσουν και να δώσουν τη δική τους αξιολογική εκτίμηση και κρίση.
Εγώ θα περιορισθώ σε μια χρονολογική παράθεση της επαγγελματικής μου παρουσίας, εν είδει βιογραφικού σημειώματος, απαλλαγμένου από υποκειμενικές αξιολογικές κρίσεις.
Με τη δημοσιογραφία, λοιπόν, συναντήθηκα τον Ιανουάριο του 1948, μέσα από την ημερήσια εφημερίδα των Τρικάλων “Θάρρος”, που διηύθυνε ο άξιος λειτουργός του χώρου Λεωνίδας Κλειδωνόπουλος, ο οποίος αφού με δοκίμασε μου εμπιστεύθηκε προοδευτικά, όλα, σχεδόν τα πόστα, από το τοπικό ρεπορτάζ, ως τη ραδιοληψία, το χρονογράφημα, τις διορθώσεις, τις έρευνες κ.λ.π.
Ήταν βλέπετε τότε χαμαλίδικη η δουλειά στις εφημερίδες, πολύωρη και χωρίς εξειδίκευση. Η εργασία μου στο “Θάρρος”, διήρκησε οκτώ μήνες, γιατί τον Αύγουστο του ιδίου έτους η εφημερίδα πυρπολήθηκε απ’ τους αντάρτες και διέκοψε την έκδοση της.
Παρά ταύτα, όμως, αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη γνωριμία μου με το αντικείμενο και για την απόκτηση της απαραίτητης εμπειρίας για την άνετη μετέπειτα λειτουργία μου στο χώρο.
Με το κλείσιμο του “Θάρρους” μεταπήδησα στην “Αναγέννηση”, όπου εργάσθηκα επί δεκαετία μαζί με ικανούς συναδέλφους ανάμεσα στους οποίους οι αδελφοί Κίτσιος και Ηρακλής Παππάς, ο Λάκης Κυριάκος, ο Αλέκος Κορδαλής και άλλοι. Εκεί ζυμώθηκα περισσότερο με το επάγγελμα και τις απαιτήσεις του, ανέπτυξα τις ικανότητες μου και σφυρηλάτησα το προσωπικό μου στυλ και τις ιδιαίτερες επιδόσεις μου στο χρονογράφημα και στο σχόλιο.
Το 1958 με τους συναδέλφους μου Απόστολο Μπακοβασίλη και Λάκη Κυριάκο, αποδύθηκα στο δύσκολο αλλά επιτυχές εγχείρημα της έκδοσης της ημερήσιας εφημερίδας “Η έρευνα” η οποία μετρά έκτοτε τριανταεννέα χρόνια ζωής με συνεχή πρόοδο και με σαφές προβάδισμα σε κυκλοφορία και σε δημοσιεύσεις έναντι των λοιπών ημερησίων εφημερίδων τηςπόληςτων Τρικάλων.
Μετά τον θάνατο των δύο προαναφερθέντων συνεργατών μου, το 1972 και το 1980 αντίστοιχα, επωμίσθηκα μόνος τη διεύθυνση της “Έρευνας” μέχρι και τη συνταξιοδότηση μου το 1992, χωρίς και μετά απ’ αυτήν να πάψω να δημοσιογραφώ μέχρι και σήμερα.
Χαρακτηριστικότερα δείγματα της δουλειάς μου ήταν οι προσωπικές μου στήλες υπό τους γενικούς τίτλους “Απόψεις”, “Σημειώματα”, “Παρασκήνιο” και “Βολίδες”, στις οποίες καθημερινά ή σε τακτά χρονικά διαστήματα, σχολίαζα την πολιτική επικαιρότητα, τα τοπικά και διεθνή θέματα και τα αθλητικά πράγματα, με το δικό μου προσωπικό ύφος, που φαίνεται ότι άρεσε και ικανοποιούσε το αναγνωστικό κοινό.
διαίτερη προσπάθεια κατέβαλα ώστε τα γραπτά μου να έχουν υπευθυνότητα σοβαρότητα και ακρίβεια και να κινούνται στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, με σεβασμό στην αλήθεια και στη νοημοσύνη του αναγνώστη και με απόρριψη της θυσίας της είδησης στο βωμό του καιροσκόπου εντυπωσιασμού.
Άλλοι θα εκτιμήσουν εάν πέτυχα και πόσο στην μακρόχρονη δημοσιογραφική μου καριέρα. Προσωπικά αισθάνομαι δικαιωμένος και ικανοποιημένος. Και ευχαριστώ εκείνους, που μου επιδαψίλευσαν επαίνους και συγχαρητήρια και που εξαντλώντας την καλοσύνη τους μου απένειμαν τον χαρακτηρισμό του “Πρύτανη της τοπικήςΟ Ηλίας Λ. Κατσιάμπας γεννήθηκε το 1965 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπου μεγάλωσε και διαμένει σήμερα. Είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ), έχει δημοσιογραφική θητεία οκτώ ετών και είναι εκδότης της καθημερινής τοπικής εφημερίδας των Τρικάλων “Η Έρευνα”.
Από νεαρότατη ηλικία εκδήλωσε έντονες εσωτερικές ανησυχίες γύρω από την αναζήτηση της ουσίας των πραγμάτων, του αληθινού νοήματος της ζωής. Ερεύνησε πολλά φιλοσοφικά συστήματα, μελέτησε όγκους βιβλίων Εσωτερισμού κάθε είδους, εποχής, χώρας, μέχρις ότου γνώρισε τον Έλληνα δάσκαλο του εσωτερισμού Νικόλαο Α. Μαργιωρή, στο πνευματικό έργο του οποίου διείδε την ουσιαστική γνώση, την υπέρτατη εμπράγματη αλήθεια.
Έγινε μαθητής του, διδάχθηκε πρωτίστως την αμιγή Ράτζα Γιόγκα και έγινε κοινωνός πλήθους άλλων εσωτερικών γνώσεων σε ποικίλα θέματα (εσωτερικής φιλοσοφίας, εσωτερικής θεολογίας, μυστικισμού, αστρολογίας – αστροσοφίας, υπνωτισμού – ορθοψυχισμού, επιστημονικού πνευματισμού, εσωτερικής θεραπευτικής κ.λ.π.).
Το Δεκέμβριο τού 1991 με την πλήρη παρότρυνση και άμεση εντολή του δασκάλου του ίδρυσε το Ομακοείο Τρικάλων, εκπαιδευτικό – πνευματικό κέντρο, όπου διδάσκονται μέχρι σήμερα όλα τα συστήματα της Γιόγκα (Μάντραμ, Κρίγια, Ράτζα, Κάρμα, Γκνάνι, Μπάκτι, Κουνταλίνη Γιόγκα), εσωτερική φιλοσοφία, εσωτερική θεραπευτική και γενικότερα εσωτερισμός (αποκρυφισμός και μυστικισμός).
Ο συγγραφέας πιστεύει ακράδαντα στην ύπαρξη των εσωτερικών δυνάμεων του ανθρώπου, στην καλλιέργειά τους και στην ανάδυση – ενεργοποίησή τους.
Πρεσβεύει επίσης και επισημαίνει την ύψιστη ανάγκη ευρείας διδασκαλίας της εσωτερικής παιδείας για τη δημιουργία υγιών και ισορροπημένων νόων και ενός αληθινά νέου πνευματικού ανθρώπου με αυτογνωσία, αυτοδυναμία, αυτονομία, διευρυμένο νου, διάθεση προσφοράς, απαλλαγμένου από υλιστικές μικρότητες και απωθημένα, κατάλληλου να συνταιριάξει και ν’ ανταποκριθεί καλύτερα στα δεδομένα της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως και κάθε μελλοντικής εποχής της ανθρωπότητας.

Συγγραφέας: Κατσιάμπας Ηλίας Λ., Κατσιάμπα Βάνα
Εκδότης: Ομακοείο Τρικάλων και Θεσσαλονίκης
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-85735-4-8
Σελίδες: 212
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Βιογραφίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.68 €