Κύπρος Σεβασμός στους ήρωες

Περιγραφή
Ο Αιμίλιος Έδεν είναι μια ευαίσθητη καλλιτεχνική φύση.
Οφθαλμίατρος, ζωγράφος και ποιητής, με κοινό παρανομαστή όλων την άδολη και ανεπιτήδευτη αγάπη για την πατρίδα και τον Ελληνισμό. Έζησε το Κυπριακό τη δεκαετία του ’50, παιδί της Βασιλεύουσσας, όταν ο τουρκικός σοβινισμός, σε συνδυασμό με την βρετανική διπλωματική πονηριά, θυσίασαν και την Κύπρο και τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, στο βωμό γεωπολιτικών συμφερόντων.
Μικρό παιδί, τις 6/7 Σεπτεμβρίου 1955, όταν οι Τούρκοι διέπραξαν τις βιαιότητες, τα εγκλήματα, τους βιασμούς και τις καταστροφές στην Κωνσταντινούπολη, τα μάτια του Αιμίλιου Έδεν ήταν στραμμένα στον ουρανό, περιμένοντας να δεί να έρχεται ένα αεροπλάνο από την Ελλάδα, να βοηθήσει τον βιαζόμενο Ελληνισμό της Πόλης. Μια βοήθεια που δεν ήλθε ποτέ.
Παρότι απογοητευμένος, παρότι και ο ίδιος λαβωμένος, αφού λαβωμένος ήταν ολόκληρος ο Ελληνισμός, παρακολούθησε με ενδιαφέρον τον αγώνα της Κύπρου, άκουγε από το ραδιόφωνο για τους ήρωες του νησιού της Αφροδίτης, τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον Μιχαήλ Καραολή, τον Γρηγόρη Αυξεντίου και πόσους άλλους.
Εκείνες οι ιερές στιγμές χάραξαν βαθιά την ψυχή του, εκείνες τις ιερές στιγμές τις έκανε ποιήματα στην ποιητική συλλογή “Κύπρος, σεβασμός στους ήρωες”.
Αξίζει της τιμής μας…O Γεώργιος – Αιμίλιος Έδεν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι γόνος ιατρικής οικογένειας, καθώς ο παππούς και ο πατέρας του ήταν γιατροί. Ο ίδιος είναι χειρουργός οφθαλμίατρος. Φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και στο Ζωγράφειο Λύκειο. Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το διάστημα 1973-74 διετέλεσε ανταποκριτής ξένου Τύπου, διαπιστευμένος στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών. Την περίοδο 1975-76, με εισήγηση του λογοτέχνη Δημήτρη Σιατόπουλου, έθεσε ζήτημα σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα «Βραδυνή» για την ίδρυση μιας «Ακαδημίας Αιγαίου» και πρότεινε ως τοποθεσία από το δωδεκανησιακό χώρο, την Κάρπαθο, μια από τις σημαντικότερες ακριτικές περιοχές μαζί με το Καστελόριζο. Την ίδια περίοδο, εισηγήθηκε ένα πρόγραμμα πολιτισμού και περίθαλψης του Αιγαίου. Γι’ αυτήν του την προσπάθεια τιμήθηκε από την Ορθοδοξία με το Χρυσό Σταυρό της «εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας». Το 1976 εγκαταστάθηκε για μετεκπαίδευση στην Οξφόρδη. Εκεί φοίτησε στο Ruskin School of Drawing, κοντά στο δάσκαλο Philip Morsberger.
Από το 1982 ανήκει στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, μετά από εισήγηση του Ανδρέα Καραντώνη και του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου. Το 1989, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών παρουσίασε το έργο του στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια των ΗΠΑ, με ομιλητή τον τότε αντιπρόεδρο της Εταιρείας, τον αείμνηστο Νικόλαο Σπάνια. Στις 7 Ιουνίου 1997 παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό και Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών το Όραμά του, που βασίζεται στη Δελφική Ιδέα με καινούριους στοχασμούς και προεκτάσεις. Το 2007 έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ποίησης, στην Κωνσταντινούπολη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Παρουσίασε ποίηση που απήγγειλε ο ίδιος, τις δε μεταφράσεις στην τουρκική έκανε ο Τσουνέιτ Τουρέλ, ενώ συνοδευόταν παράλληλα από φωνητικές παραινέσεις της mezzo soprano Αναστασίας Έδεν. Στο φεστιβάλ αυτό βραβεύτηκε με το βραβείο της παγκόσμιας ποίησης «Ναζίμ Χικμέτ». Έχει κυκλοφορήσει 5 ποιητικές συλλογές: «Ελπίδες» (1969), «Ταξιδεύοντας» (1979), «Ηρωικά Επτάλοφα» (1980), «Τα μη λεγόμενα» (1990) και τέλος το «Ορφέας. Αναφορά στον ισορροπιστή του ονείρου». Ζωγραφικά έργα του έχουν εκτεθεί στην γκαλερί «Newman Rooms» της Οξφόρδης, στη «Villiers» του Λονδίνου, καθώς και στη «Nell Yperifanos Gallery Inc.» της Νέας Υόρκης. Ο Γεώργιος-Αιμίλιος Έδεν ευτύχησε να έχει τη φιλία σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος όπως ο Ηλίας Βενέζης, ο Γεώργιος Θεοτοκάς, η Κοραλία Θεοτοκά, η Μαρία Ιορδανίδου, η Έλλη Αλεξίου, ο Διονύσης Ρώμας, ο Οδυσσέας Ελύτης, καθώς και o αξέχαστος Νίκος Καρούζος.

Συγγραφέας: Έδεν Γεώργιος – Αιμίλιος
Εκδότης: Ινφογνώμων Εκδόσεις
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-8362-96-2
Σελίδες: 115
Σχήμα: 24χ16
Κατηγορίες: Νεοελληνική ποίηση
Σειρές: Ποίηση

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.00 €