Κτιριακά έργα: επιλογές

Περιγραφή
Η έκδοση περιλαμβάνει ένα μόνο μέρος του έργου μου σε κτιριακά αντικείμενα που ήταν η κύρια δραστηριότητα του γραφείoυ μέχρι το 1983 οπόταν, στηρίζοντας επιστημονικά & συνδικαλιστικά τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό & την ΕΠΑ, ενεργοποίησα εντατικά το πολεοδομικό μου πτυχίο.
Από την κατηγορία I. Ιδιωτικά-νέες κατασκευές, με μελέτη-επίβλεψη έγιναν όσα κτίρια είχαν αναλάβει κατασκευαστικές εταιρείες & με μελέτη αυτεπιστασία όλες οι υπόλοιπες. Η απλή επίβλεψη προϋπέθετε την παρουσία ενός καλού εργοδηγού, αλλά και την συχνή αν όχι καθημερινή παρουσία της επίβλεψης στο εργοτάξιο. Η αυτεπιστασία, όπως την εφάρμοσα, εξασφαλίζει την επιλογή των συνεργείων ανά κατασκευαστικό αντικείμενο αντί του μοναδικού «εργολάβου με το κλειδί» και τη μείωση της εργολαβικής δαπάνης υπέρ της αυξημένης παρουσίας των επιστημόνων στο εργοτάξιο. Αλλά επί πλέον εξασφαλίζει μικρή απόκλιση, αν όχι ταύτιση αναλυτικού προϋπολογισμού και κόστους. Και καθώς διεξάγεται με όρους επίβλεψης φορέων του Δημοσίου, με επιμετρήσεις ανά έργο κι αντίστοιχες καταβολές, αποκλείει τη μη αποκατάσταση λαθών ή κακοτεχνιών.
Στην κατηγορία ΙΙ Ιδιωτικά-αποκαταστάσεις- αναπλάσεις όλα τα κτίρια πραγματοποιήθηκαν με μελέτη-αυτεπιστασία. Και η ανταμοιβή, όλων υποθέτω των μηχανικών που ασχολούνται με αυτή την κατηγορία είναι η επί πλέον εμπειρία που απαιτείται και κερδίζεται από όλες τις κατηγορίες και μεγέθη των αντίστοιχων κτιρίων. Όποιες κι αν είναι οι σχετικές γνώσεις κι η ανά κτίριο αποτύπωση και μελέτη, στην εφαρμογή οι καθαιρέσεις, οι διανοίξεις, οι αποξηλώσεις αιφνιδιάζουν, οι λύσεις ποικίλουν, συχνά απαιτούν αυτοσχεδιασμό. Όσο για τον ισχυρισμό υπέρ του πιο εύκολου κέρδους «αν κατεδαφιστεί και ξαναχτιστεί κοστίζει λιγότερο», τις περισσότερες φορές είναι ψέμα).
Στην κατηγορία IIΙ Αναθέσεις Δημοσίου & Ν.Π.Δ.Δ. άλλα κτίρια κατασκευάστηκαν με μελέτη – επίβλεψη, σε άλλα είχαμε μόνο την μελέτη & μερικά, παρά την πληρότητα της μελέτης εφαρμογής, δεν υλοποιήθηκαν από οικονομική αδυναμία των φορέων ή από ανόητες παρεμβάσεις στελεχών, αιρετών και μη, που ματαιώνουν κοινωνική υποδομή, ολοκληρωμένες μελέτες, οικονομικά προγράμματα. Μια από τις καλλίτερες μελέτες μας βρεφονηπιακού σταθμού, ύστερα από δύο χρόνων επεξεργασία του γραφείου μας, υπεύθυνη κι επίμονη παρακολούθηση από το Δ. Συμβούλιο του Σταθμού, έκδοση της οικοδομικής άδειας, προκήρυξη της δημοπρασίας, δεν εφαρμόστηκε. Γιατί; Επειδή κάποιος νεοεκλεγμένος δήμαρχος ήθελε με το εγκεκριμένο ποσό να κατασκευάσει…τρεις σταθμούς για να ικανοποιήσει ψηφοφόρους τριών γειτονιών. Ο σταθμός στο τέλος δεν έγινε. Κι εμείς αρκούμαστε κάθε χρονιά στην μεταξύ κομμάτων κριτική για τη μη απορρόφηση των Κοινοτικών Πλαισίων..
Στην κατηγορία ΙV Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά από το ατομικό μου γραφείο ή και σε συνεργασία. Φυσικά όλες με συμβούλους άλλων ειδικοτήτων. Αρχίζοντας από την δεκαετία `50 (ο πρώτος διαγωνισμός, πολεοδομικός, όπου πήραμε 2ρο βραβείο είναι του 1960), είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την βαθμιαία αλλοίωση της αντικειμενικότητας των κριτών. Ώσπου φτάσαμε στα χρόνια των επιλογών που υπερφαλαγγίζουν τις επιτροπές κριτών και αναδεικνύουν ως “υπεράξιους” τους γνωστότερους κι εμπορικότερους διαγωνιζόμενους. Αψευδής μαρτυρία το Μουσείο της Ακρόπολης.
Όλες οι μελέτες, ακόμα & οι πιο μικρές ιδιωτικές, ήταν πληρέστατες σε σχέδια εφαρμογής & λεπτομερειών.
Ωστόσο σε όσες κατασκευάστηκαν με αυτεπιστασία, το αποτέλεσμα ήταν άψογο σε αντιστοιχία μελέτης-κατασκευής, προϋπολογισμού-δαπανών, χρονοδιαγράμματος-υλοποίησης, σε τεχνική αρτιότητα, οργάνωση εργοταξίων, εξοικονόμηση υλικών.
Πρέπει να μας προβληματίσει η αναβάθμιση του θεσμού της αυτεπιστασίας, γιατί συμφέρει ποιοτικά & οικονομικά τους φορείς, ιδιαίτερα τους Δήμους, ενώ συνάμα αναδεικνύει τον ρόλο και αυξάνει την απασχόληση των μελετητών.1948. Δίπλωμα του ΕΜΠ, επαγγελματικές εξετάσεις, εγγραφή στο ΤΕΕ
1956. Υποτροφία του Ιταλικού Επιμορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας.
1957-1958.Επιμόρφωση & Laurea της Αρχ/κής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης.
1958. Επαγγελματικές εξετάσεις & δίπλωμα, εγγραφή στα μητρώα κατηγορίας, επάγγελμα στην Ιταλία. Συμμετοχή στην έκδοση της Ιταλικής Κρατικής Εγκυκλοπαίδειας Αρχαίας Τέχνης.
1958. Στην Αρχιτ. Σχολή της Ρώμης παρακολουθεί τα σεμινάρια του καθηγητή Pierluigi Nervi για τα υλοποιημένα και τα υπό κατασκευή μεγάλα έργα του & τα Ολυμπιακά. Επίσης στο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (In.Arch.) παρακολουθεί τις επεξεργασίες πολεοδομικής, κτιριακής & κυκλοφοριακής κάλυψης της Ολυμπιάδας
1962. Κερδίζει τον διαγωνισμό του OΟΣΑ για θέσεις επιμελητών-ερευνητών στο ΕΜΠ & συμμετέχει στην έδρα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων του ΕΜΠ του καθηγητή Ι. Δεσποτόπουλου. Συμμετέχει στην οργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης με την έδρα Πολεοδομίας του καθηγητή Α. Κριεζή.
1967. Παραιτείται από το ΕΜΠ εξαιτίας της καθεστωτικής εκτροπής.
1974-1976. Σύμβουλος του ΥΠΟ (τότε ΥΠΠΕ) για τον πολεοδομικό & κτιριακό έλεγχο κηρυγμένων οικισμών και κτιρίων. Με εντολή του Γ. Διευθυντή Δημήτρη Λαζαρίδη, εισηγείται σχέδιο συγκρότησης-στελέχωσης των Εφορειών Νεωτέρων Μνημείων, μεταφέροντας την εμπειρία των αντίστοιχων ιταλικών (μέχρι τότε λειτουργούσε στην Ελλάδα μόνο μια, με κύρια ενασχόληση τον έλεγχο εξαγομένων έργων τέχνης).
1982-1988. Εκπροσωπεί το ΤΕΕ στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
1983-1993.Ιδρύει την άτυπη ομάδα “ΠΟΛΙΣ” & συμμετέχει συστηματικά σε μελέτες ΕΠΑ ως εκπρόσωπος πολυεπιστημονικών ομάδων. Συμβάλλει στον εμπλουτισμό των προδιαγραφών των πολεοδομικών μελετών με προτάσεις, υποδείγματα χαρτών & κειμένων, που υιοθετούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
1994-2004. Συνεχίζεται η δραστηριότητα του γραφείου στις πολεοδομικές μελέτες, σε κτιριακές του δημοσίου & σε μελέτες-αυτεπιστασίες ιδιωτικών κτιρίων.
Επίσης η δραστηριότητα της ίδιας σε ειδικές επιτροπές του ΥΠΕΧΩΔΕ επεξεργασίας θεσμών & προδιαγραφών για τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό & τις Μελέτες Δημοσίου.
Εκπροσωπεί το ΤΕΕ σε επιτροπές κρίσης μελετών και μελετοκατασκευών ολυμπιακών έργων.
2005-2009. Ασχολείται με την Μελέτη-Πακέτο του ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ Κηφισιάς και την Πράξη Εφαρμογής του ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ Ελαιώνα περιοχής ΔΗΜΟΥ Αθηναίων μέχρι και την λύση των 2 συμβάσεων με υπαιτιότητα του εργοδότη που απένταξε 150 πολεοδομικές μελέτες. Συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους του ΤΕΕ για τα θεσμικά προβλήματα που προκάλεσε η απένταξη σε 1.500 μελετητές.
Ανάληψη και ολοκλήρωση της μελέτης Γ. Π.Σ. καποδιστριακού ΔΗΜΟΥ Πατρέων.
Τίτλοι-Δραστηριότητες φορέων:
1. Μέλος του ΤΕΕ από το 1948, της Αντιπροσωπείας του επί 3 θητείες, αντιπρόεδρος της ίδιας επί μια τετραετία. Επανεκλογή στην Α του ΤΕΕ το 2001.
2. Δρ. του Πανεπιστημίου της Ρώμης.
3. Μέλος του ANIAI, ύστερα CNΑ, της Ιταλίας & του ΑΑ της Ρώμης. Επίσης μέλος του INARCH (Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής) & ιδρυτικό μέλος του CNETO (Εθνικού Κέντρου Νοσοκομειακής Κτιριολογίας & Τεχνολογίας) της Ιταλίας. Υπεύθυνη σύνταξης για την Ρώμη του περιοδικού “La Nuova Tecnica Ospedaliera”
4. Μέλος ΕΔΠ του ΕΜΠ στην έδρα Αρχιτ/κών Συνθέσεων επί 4 ακαδημαικά έτη.
5. Για τις μελέτες Δημοσίου ιδρύει πρώτα ομάδα μελετών ΚΑΜΠΔΕ. Από το 1978 εγγράφεται στο Μητρώο Μελετητών της Γ.Γ. Δημοσίων Έργων με πτυχίο τάξης Γ στις κατηγορίες 02 & 06.
6.Σύμβουλος του Πολιτιστικού Οργανισμού του ΔΗΜΟΥ Αθηναίων από το 1998 ως το 2002.
7. Από το 2001 εκπροσωπεί συστηματικά το ΤΕΕ σε επιτροπές επεξεργασίας θεσμών & προδιαγραφών & σε επιτροπές κρίσης αρχιτεκτονικών & κατασκευαστικών διαγωνισμών.

Συγγραφέας: Βακαλοπούλου Ελισάβετ
Επιμελητής: Καζάζη Γιώτα
Εκδότης: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-8369-60-6
Σελίδες: 248
Σχήμα: 24χ26
Κατηγορίες: Κατασκευές, Αρχιτεκτονική – Ελλάς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.02 €