Κοινός νους αλήθεια μεταφυσική και πραγματισμός

Περιγραφή
Ο γηραιός κοινός νους, ο δρόμος της ορθολογικοποίησής τους, στηρίζεται σε ένα σύνολο εννοιών, οι σπουδαιότερες απ’ τις οποίες είναι: Πράγμα, Το ίδιο ή διαφορετικό, Είδη, Πνεύματα, Σώματα, Ένας χρόνος, Ένας χώρος, Υποκείμενο και κατηγορήματα, Αιτιακές επιδράσεις, Το φανταστικό, Το πραγματικό…
Τη στιγμή που ο πραγματισμός κάνει αυτή την ερώτηση, βλέπει την απάντηση: Αληθινές ιδέες είναι εκείνες τις οποίες εμείς μπορούμε να αφομοιώσουμε, να εγκυρώσουμε, να επιβεβαιώσουμε και να επαληθεύσουμε. Ψευδείς ιδέες είναι εκείνες τις οποίες δε μπορούμε να… Άλλη εκτός απ’ αυτήν την πρακτική σημασία οι λέξεις Θεός, Ελεύθερη Βούληση, Σχέδιο κ.ο.κ. δεν έχουν. Παρά το ότι μπορούν να είναι σκοτεινές καθεαυτές ή διανοητικά θεμιτές, όταν τις φέρουμε στη λόχμη της ζωής μαζί μας, εκεί το σκότος, αυξάνεται σε φως…
Ο Θεός είναι έξω και πάνω από κάθε αναγκαίο γένος, ένα άπειρο, απλό, τέλειο, ακίνητο, αιώνιο, νους κλπ. Είναι τέτοιοι ορισμοί πραγματικά ωφέλιμοι; Δηλώνουν λιγότερο από τίποτε στην πομπώδη εσθήτα των επιθέτων. Μόνο ο πραγματισμός μπορεί να διαβάσει ένα θετικό νόημα γι’ Αυτόν και γι’ αυτό στρέφει πλήρως τα νώτα του στη διανοητική προσέγγιση.
William JamesΟ William James γεννήθηκε στο Άστορ Χάουζ της Νέας Υόρκης στις 11 Ιαναουαρίου 1842. Ως άτομο ήταν τόσο ζωντανός, ώστε η αδελφή του Άλις έλεγε ότι “ξαναγεννιόταν κάθε πρωί”. Ήταν αδελφός του μυθιστοριογράφου Χένρι Τζέιμς. Σε ηλικία δεκαοχτώ ετών ο William James άρχισε να σπουδάζει τέχνες στο Νιούπορτ με τον Γουίλιαμ Μόρις Χαντ και τον Τζων Λα Φαρτζ, οι οποίοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να γίνει ένας καλός ζωγράφος. Σύντομα, όμως, άλλαξαν τα ενδιαφέροντά του. Πήγε στο Χάρβαρντ, όπου σπούδασε ιατρική για να γίνει φυσιολόγος κι αργότερα στράφηκε προς την ψυχολογία και τη φιλοσοφία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ψυχολογία στη Γερμανία το 1867. Μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ δίδαξε στο τμήμα Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όπου και ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο ψυχολογίας στην Αμερική, και για σύντομο χρονικό διάστημα στα πανεπιστήμια Κολούμπια και Στάνφορντ. Τα γεγονότα που τον οδήγησαν στις μεγαλύτερες αλλαγές της ζωής του ήταν η επαφή του με τη φιλοσοφία του Ρενουβιέ και την ποίηση του Γουέρντσγουερθ, ο γάμος του με την Άλις Χ. Γκίμπενς το 1878 και η καθηγητική θέση που πήρε στο Χάρβαρντ το 1872, την οποία διατήρησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1907. Πέθανε στις 26 Αυγούστου 1910, στο σπίτι του στο Τσοκορουά του Νιου Χάμσαϊρ.
Τα σημαντικότερα έργα του είναι: “Οι αρχές της ψυχολογίας” (1890), “Η θέληση να πιστεύουμε” (1897), “Οι παραλλαγές της θρησκευτικής εμπειρία” (1902).

Συγγραφέας: Tsvetaeva Ivanovna Marina 1892-1941, James William
Μεταφραστής: Μπουκουβάλα Ελένη, Μακρής Νίκος 1947-
Εκδότης: Χίλων εκδοτικήΔρόμων
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-694-178-7
Σελίδες: 92
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Φιλοσοφία, Νεότερη, Ρωσική πεζογραφία – Αφήγημα, Φιλοσοφία – Θεωρία
Σειρές: Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.39 €