Κοινωνική πολιτική

Περιγραφή
“Σήμερα (2005), το μέλλον της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εστιάζεται σε δύο πυλώνες:
α. Στη διογκούμενη ανεργία.
Επισημαίνεται εδώ, κατ’ αρχήν, ότι η δυνατότητα να τονωθεί η απασχόληση εξαρτάται από την καλύτερη σύνδεση των φορολογικών μέτρων με τα συστήματα κοινωνικών παροχών. Με αυτό τον τρόπο αφενός δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και αφετέρου αποθαρρύνεται η εξάρτηση των ανέργων από την κοινωνική προστασία. Επίσης, στον ίδιο πυλώνα υπογραμμίζεται η απαραίτητη μετάβαση από τα παθητικά στα ενεργητικά μέτρα, δηλαδή από τα συστήματα στήριξης των ανέργων σε συστήματα, που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση του ανέργου στην αγορά εργασίας, μέσω της κατάρτισης, αποτρέποντας, έτσι, τη διόγκωση της στρατιάς των μακροχρόνιων ανέργων. Για την τόνωση της απασχόλησης, επίσης, προτείνεται και η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης της κοινωνικής προστασίας για τους εργαζόμενους (κυρίως της χαμηλής ειδίκευσης) μέσω των επιπτώσεών της στη διαμόρφωση του συνολικού εργατικού κόστους. Επιζητείται τρόπος, στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στο ποσό, που καταβάλλει ο εργοδότης και σε εκείνο που εισπράττει ο εργαζόμενος.
β. Στη γήρανση του πληθυσμού, σε συσχετισμό με τη βιωσιμότητα των υπαρχόντων ασφαλιστικών φορέων.
Κυρίαρχη πρόταση για το θέμα αυτό, στο πλαίσιο της νέας προτεινόμενης παγκόσμιας κοινωνικής πολιτικής και της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, είναι η μετάβαση από τη σημερινή ισχύουσα σταθερή σύνταξη σε ένα νέο σύστημα μεταβαλλόμενου ποσού, το οποίο θα εξαρτάται από την απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων”.Ο Γεώργιος Δ. Μάρδας γεννήθηκε στο Διονυσίου (Δήμος Μουδανιών Χαλκιδικής). Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πειραιά (πρώην Α.Β.Σ.Π.), του Κέντρου Στατιστικής Εκπαίδευσης, της Α.Β.Σ., του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ρ.Ε.Α. (Μεταπτυχιακός τίτλος) στο Πανεπιστήμιο της Bourgogne (Dijon) Γαλλίας, στην ειδικότητα “Οικονομία των ανθρώπινων πόρων” και στο U.R.L. “Οικονομική Επιστήμη και Διοίκηση”, έτος 1978. Doctorat στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, στις σχολές (U.E.R.) “Πολιτική Οικονομία” και “Κοινωνιολογία” με επιλογή “Κοινωνικά Συστήματα και Οικονομικές Οργανώσεις” και ειδικότητα “Κοινωνία και Οικονομία”, έτος 1983.
Θέμα της διδακτορικής διατριβής: “Αλληλεπίδραση των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων και του τομέα της κοινωνικής προστασίας, κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και κοινωνικός προγραμματισμός στην Ελλάδα”. Οι προπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν με υποτροφία της ελληνικής Κυβέρνησης, οι δε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν, ύστερα από επιτυχή σχετικό διαγωνισμό στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Έχει εννέα (9) εκπαιδευτικές εξειδικεύσεις μεταπτυχιακού επιπέδου στην Ελλάδα και μία (1) στην αλλοδαπή.
Ερευνητικό έργο:
Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Γαλλίας (Ο.Ν.Κ.8.), Ινστιτούτο Έρευνας στην Εκπαίδευση (I.R.EDU), Ινστιτούτο Μαθηματικών της Οικονομίας (Ι.Μ.Ε.), Ομάδα Προγραμματισμού της Υγείας (Ο.Π.Υ.) του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης (Παιδαγωγική Σχολή), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Κ.Α.Υ.Π. – Σχολή Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) και Αξιολογητής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Γ.Γ.Δ.Κ.Α.Π.)
Επαγγελματικό – Διδακτικό έργο:
Διδασκαλία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Α.Ε.Ι.: 1989-2001, Τ.Ε.Ι.: 1979-1999
Διάφορες Μεταλυκειακές Σχολές, Κ.Ε.Κ. κ.λ.π.: 1967-2001
Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής Βοιωτίας, Διεύθυνση Περίθαλψης Διοικητικού Ελέγχου, Διεύθυνση Προγραμματισμού και Οργάνωσης, Διεύθυνση Ε.Ο.Κ. και Διεθνών Σχέσεων κ.λ.π.).
Δημοσιεύματα:
Ογδόντα έξι (86) ειδικά επιστημονικά δημοσιεύματα, βιβλία, μονογραφίες, εγχειρίδια εκ των οποίων τρεις (3) Μεταπτυχιακές διατριβές, είκοσι (20) Συγγράμματα, εξήντα τρία (63) Δημοσιεύματα σε επιστημονικά περιοδικά.
Ξενόγλωσσες εργασίες: α) Μονογραφίες: τρεις (3) και β) Δημοσιεύσεις σε περιοδικά, πρακτικά Συνεδρίων και Κεφάλαια βιβλίων: τέσσερα (4).

Συγγραφέας: Μάρδας Γεώργιος Δ., Βαλκάνος Ευθύμιος Ι.
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-02-1882-Χ
Σελίδες: 416
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Κοινωνική πολιτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.10 €