Κοινοτική εργασία και τοπικές κοινωνίες

Περιγραφή
Παρά την πολυσημία και την ασάφεια που χαρακτηρίζει το εννοιολογικό της περιεχόμενο, η κοινότητα ως μια σύγχρονη ουτοπία μιας ρευστής και κατακερματισμένης κοινωνίας εκφράζει την ακατάσβεστη επιθυμία του υποκειμένου να ανήκει κάπου, και το πάθος του σύγχρονου ανθρώπου να λάβει μέρος στο κοινωνικό παιχνίδι των πανταχού παρόντων συλλογικών διαχωρισμών και διακρίσεων.
Η κοινότητα υπόσχεται ένα καταφύγιο ασφάλειας και αλληλεγγύης σε έναν κατακερματισμένο κόσμο που δεν παρέχει επαρκείς ελπίδες και προσδοκίες για το μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση για τις πρακτικές κοινοτικής παρέμβασης διατρέχουν μια σειρά από πεδία εφαρμογών των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, όπως η κοινοτική εργασία, η κοινοτική ψυχιατρική, η κοινοτική ψυχική υγεία, η κοινοτική ανάπτυξη, ο κοινοτικός σχεδιασμός και η κοινοτική τέχνη, στα οποία η κοινότητα γίνεται το εφαλτήριο νέων πειραματισμών και εφαρμογών που επιχειρούν να απαντήσουν σε προβλήματα που γεννά η κοινωνία του ύστερου καπιταλισμού μέσα από ένα συλλογικό κοινοτικό πνεύμα. Πρόκειται για την αναβίωση, σε διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα, μιας μακράς παράδοσης κοινοτικού ακτιβισμού που υπόσχεται ένα εναλλακτικό μοντέλο οργάνωσης των κοινωνικών σχέσεων με συμμετοχική δημοκρατία και αυτονομία.
Στην παρούσα έκδοση ενσωματώθηκε στο αρχικό κείμενο ένα μέρος των συζητήσεων σχετικά τη σταδιακή απώλεια της συλλογικής ταυτότητας. Έτσι, στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου έχει προστεθεί η ενότητα “Η ρευστή κοινότητα στην εποχή της ύστερης νεωτερικότητας”, η οποία συμπυκνώνει προβληματισμούς της τελευταίας δεκαετίας για τις εύθραστες κοινότητες της σύγχρονης κοινωνίας. Επιπλέον, στο Επίμετρο του βιβλίου παρουσιάζεται η κριτική του μοντέλου της βιώσιμης ανάπτυξης και η στροφή στο κίνημα της απο-ανάπτυξης και της επανατοπικοποίησης.Ο Γιάννης Ζαϊμάκης γεννήθηκε στο Αλάγνι Ηρακλείου Κρήτης. Είναι αναπληρωτής καθηγητής της Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού και των Τοπικών Κοινωνιών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει διδάξει ως λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Ηρακλείου. Εργάστηκε στην κρατική ραδιοφωνία και στις Διευθύνσεις Προγραμματισμού/ Ανάπτυξης και Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Είναι συγγραφέας των βιβλίων, “Καταγώγια ακμάζοντα στον Λάκκο Ηρακλείου. Παρέκκλιση, πολιτισμική δημιουργία, ανώνυμο ρεμπέτικο (1900-1940)” (Πλέθρον, 2009) και “Εργοτέλης 1929-2009: Ψηφίδες της κοινωνικής και αθλητικής ιστορίας ενός φιλοπρόοδου σωματείου” (Αλεξάνδρεια, 2010). Επίσης, έχει επιμεληθεί και προλογίσει (σε συνεργασία με την Αγάπη Κανδυλάκη) το βιβλίο “Δίκτυα κοινωνικής προστασίας: μορφές παρέμβασης σε ευάλωτες ομάδες και πολυπολιτισμικές κοινότητες” (Κριτική, 2005). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Αντικείμενο των ερευνητικών και επιστημονικών του δραστηριοτήτων είναι η κοινωνική ιστορία των σπορ, οι νεανικές και οπαδικές κουλτούρες, οι μουσικές ταυτότητες και το ρεμπέτικο τραγούδι, ο τοπικός κοινωνικός μετασχηματισμός και η πολυπολιτισμικότητα.

Συγγραφέας: Ζαϊμάκης Γιάννης
Εκδότης: Πλέθρον
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-348-225-0
Σελίδες: 298
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Κοινωνιολογία, Κοινωνική πολιτική, Εργασία – Κοινωνικές απόψεις
Σειρές: Κοινωνιολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.32 €