Κεφαλονιά και Ιθάκη

Περιγραφή
Γεννήθηκα στα Δαυγάτα. Αν και τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου τα έχω ζήσει εκτός Κεφαλονιάς, πολλές φορές αισθάνομαι ότι δεν έφυγα ποτέ από κοντά της.
Όταν άρχισα να γράφω “το προσωπικό μου ταξίδι”, δεν είχα θέσει κανέναν επικοινωνιακό στόχο, αν και στη δουλειά μου κανείς δεν ξεκινάει να γράφει αν δεν είναι σαφές τι είναι αυτό που θέλει να επικοινωνήσει. Ο λόγος είναι απλός. Ξεκίνησα να γράφω, περισσότερο αισθανόμενος μια ανάγκη εξωτερίκευσης και κατάθεσης των βιωμάτων και εικόνων που έχω για την Κεφαλονιά, παρά οτιδήποτε άλλο. Σε ολόκληρο το “βιβλίο”, τα μάτια είναι αυτά που μιλούν και η ψυχή είναι αυτή που γράφει. Όπως και εσείς θα διαπιστώσετε, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, δεν ήθελα και ούτε θα μπορούσα να τις δω μόνο σαν ένα γκρεμισμένο παρελθόν. Και ούτε θα μπορούσα φυσικά να κάνω μια απλή μαυρόασπρη “λογιστική” απεικόνιση της ιστορίας τους. Γι’ αυτό και η αγωνία μου να μιλήσω για όλα, αλλά βασικά, για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη που ζούμε, είναι διάχυτη.
Μπορεί το “μούδιασμα” από το σεισμό να ήταν μεγάλο, αλλά το ξεκίνημα εντυπωσιακό. Σε καμία περίπτωση ο σεισμός δεν πήρε μαζί του την αρχοντιά και τη δόξα της Κεφαλονιάς μας. Είμαι πεπεισμένος ότι το παρόν είναι εξίσου εντυπωσιακό με το παρελθόν. Ο σεισμός κατέστρεψε σπίτια, κατέστρεψε τέχνη και μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να καταστρέψει το κεφαλονίτικο πνεύμα, τα θεμέλια της κουλτούρας μας, την κεφαλονίτικη περηφάνια μας και φυσικά όλες τις ομορφιές που χάρισε η φύση στην Κεφαλονιά μας, αλλά και την Ιθάκη μας.
Έτσι, λοιπόν, φίλε αναγνώστη, θεώρησε το “προσωπικό μου ταξίδι” ως μια προσπάθεια μου να σε ξεναγήσω στην Κεφαλονιά, μέσα από τα δικά μου βιώματα και κυρίως μέσα από τα δικά μου μάτια. Δες την Κεφαλονιά από τη δική μου οπτική κι όχι βάσει των γνώσεων και των εμπειριών σου. Αν αισθανθείς ότι το “προσωπικό μου ταξίδι” φέρνει εικόνες και μνήμες στο νου σου, κάπως γνώριμες με τις δικές σου, και αν “το προσωπικό μου ταξίδι” σε ταξιδέψει έστω και νοερά σε μέρη που αγάπησες και ίσως νοστάλγησες ή σε μέρη που θα ήθελες να επισκεφθείς, τότε να ξέρεις ότι θα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος.
Γιατί, ναι μεν σκοπός μου ήταν η προσωπική κατάθεση των βιωμάτων μου, αλλά συγχρόνως ήθελα κάπου μέσα στις δικές μου εικόνες και στα δικά μου βιώματα για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη
μας, να δεις και εσύ τον αντικατοπτρισμό των δικών σου βιωμάτων και εικόνων.
Καλό ταξίδι λοιπόν στα νησιά μας, αλλά και στο δικό μου κόσμο…
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Συγγραφέας: Παπαδάτος Παύλος
Φωτογράφος: Χαριτωνίδης Νίκος, Παπαδάτος Παύλος, Αυγουστινιάτος Γιώργος
Εκδότης: Sense Integrated
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-98345-0-7
Σελίδες: 351
Σχήμα: 30χ31
Κατηγορίες: Ελλάς – Φωτογραφικά λευκώματα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 80.86 €