Κενή διαθήκη: Απορία προς τα έθνη

Περιγραφή
[set δύο τόμων]
Η Κενή Διαθήκη και στους δύο, προς το παρόν, τόµους της, έχει πολλά καινά κοινά µε τα δύο µεγάλα έπη του Τζαίηµς Τζόυς, τον “Γιουλίσσες” και το “Φίννεγκανς Γουαίηκ”, όχι µόνον λόγω συγγενούς εξ αγχιστείας ύφους, αλλά και παραλλήλου αγχώδους περιεχοµένου. Γι’ αυτό και έχει χαρακτηρισθεί ως η πιο πρωτότυπη ελεύθερη δουλειά στην “µετανεώτερη” (“sic”) ελληνική λογοτεχνία, και έχει, ως εκ τούτου, τόσον επιµελώς λησµονηθεί, ή αγνοηθεί, από την κρατούσα προκρούστεια, πρό, ή “µετα-παλαιότερη” α-κριτική του κοινότυπού µας κοινότοπου.
Παρόµοιοι στόχοι και κοινά βέλη του Τζάιηµς Τζόυς και του Πάρι Τακόπουλου, πλην της µεταποιήσεως, µετά πολλής ποιήσεως, των λέξεων και του Λόγου των “βαβελικών” και ενίοτε “βεβηλικών” τους κειµένων και πα-ρακειµένων, είναι η παγκοσµιο-ποίησις των θεµατο-θυµάτων τους, µια ποίησις διερχόµενη όµως πάντα µέσα από το οινοπνευµατώδες “ρεύµα” της ιδικής τους κα-θόλου “Άγονης Χώρας”, και της “αµπωτοπαλιρρέουσας” χιουµορώδους ίδιο-συν-κρασίας τους.
Και οι δύο βλέπουν και ακροάζονται µέ συµπάθος τον homo sapiens, τον homo faber, τον homo unoecono-mi-cus και comi-co-tragicus, καθώς και τα προαιώνια γορδιοδέσµια προβλήµατά του, µε ελευθεριότητα και µέθην, µετατρέποντες την κωµοτραγωδία του, µέσα από το φίλτρο του δικού τους χυµώδους “πνεύµατος”, σε ευπρόσδεκτη “γελαστική” κωµωδία.
Κι όλ’ αυτά, µε µιάν εκρηκτική, νέα κλωνοποιηµένη, ηφαιστιώδη γλώσσα, σηµαίνουσα διπλά, τριπλά ή απείρως πε-ρισσότερα από την µονοσήµαντη, γιοµάτη “καθηµερινότητα”, (µε την αρχική σωστή σηµασία της λέξεως) αναπεπαλαιωµένη, και τόσον ηµαρτηµένη καθοµιλουµένη µας.Ο Πάρις Τακόπουλος είναι περισσότερο άγνωστος ως συγγραφεύς της “Κενής Διαθήκης” και του δεύτερου τόμου της, “Απορία προς τα έθνη”, παρά σαν κριτικός θεάτρου. Τι κι αν δεν σταμάτησε να γράφει κριτικές, από μετανηπιακής ηλικίας, με μερικά μόνο διαλείμματα, εις εποχάς θεομηνιών, οπότε προτιμούσε να δένει την σιωπή του!
Τα δεύτερα κριτικά του σημειώματα -πλην όσων είδαν το κατοχικό σκότος, ιεροκρυφίως, σε δικά του ιδιόχειρα αντιστασιακά περιοδικά, γραμμένα σε ώρες συσκοτισμού- δημοσιεύθηκαν στην “Ελληνική Δημιουργία” του Σπύρου Μελά το 1949, με τα ψευδωνυμικά αρχικά του Π.Ο.Τ., ως ανταποκρίσεις του επί παντός καλλιτεχνικού επιστητού στο Λονδίνο.
Οι πρώτες δύο θεατρικές κριτικές του, δημοσιεύθηκαν στην νέα “Εκλογή” της Ελένης Βλάχου. Μετά τη δεύτερη κριτική δεν υπήρξε τρίτη.
Του ιδικού του κριτικού ταλέντου, μη εκτιμηθέντος επαρκώς, εξακολούθησε να εκδίδεται από τον Ίκαρο, ποιητικώς και μυθιστορηματικώς (“Κλεινόν Άστυ” και “Αποστάται” μέχρι το σωτήριον, ειδικά γι’ αυτόν, έτος ’66, οπότε συνεργάστηκε με τα επανεκδοθέντα “Νέα Ελληνικά” του Ηρακλή και Ρένου Αποστολίδη, για να συνεχίσει το κριτικό του έργο ανενόχλητος, για ένα ολόκληρο χρόνο. Αυτές οι τακτικές κριτικές του, δεν του αύξησαν πολύ την δημοτικότητα στο χώρο του Θεάτρου, ίσως γιατί ήσαν περισσότερο ενοχλητικές, από το εκρηκτικό γέλιο του.
Το 1974 πήρε την εκδίκησή του από την Ελένη Βλάχου, όταν του ανέθεσε εν λευκώ την καλλιτεχνική διεύθυνση της Καθημερινής. Η συνεργασία του ήταν κι αυτή μάλλον σύντομη, γιατί κράτησε όσο και η εν λευκώ εντολή (Cherchez les femmes).
Έκτοτε γράφει ανελλιπώς, θα έλεγε κανείς μετά μανίας, στα κενά που του επιτρέπουν οι έμμετρες ή πεζές “Κενές Διαθήκες” του, θεατρικές κριτικές, επιτιθέμενος μανιωδώς κατά πασών των κακών μεταφράσεων, οι οποίες ομολογουμένως είναι περισσότερες από τις “κακές” κριτικές του.
Ακολούθησαν τα “Κριτικά”, το 2002, καλύπτοντας κριτικές του έως το 1990. Τα “Κριτικά”, του διαδέχθηκαν οι 2 τόμοι των “Θεατρικών” του από τα Ελληνικά Γράμματα.
Κατά τα άλλα ο Πάρις Τακόπουλος συνεχίζει την συγγραφή του πεντηκοστού θεατρικού του έργου, και την “Απόκρυφη Δευτέρα Απορία του”, τον τρίτο τόμο της “Κενής Διαθήκης” του, ο οποίος θα προηγηθεί του επερχομένου τετάρτου. Τα υπόλοιπα είναι πάλι κριτική, ίσως γιατί αυτός δεν σκοπεύει σαν τον Σεφέρη να ξαναδέσει τη σιωπή του.

Συγγραφέας: Τακόπουλος Πάρις
Εκδότης: Καλλιγράφος
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-9568-02-5
Σελίδες: 168
Τόμος: 2
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Νεοελληνική λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.96 €