Κατάματα

Περιγραφή
Χρόνια συγκατοικώ με την Πεπλοφόρο κόρη. Συγκατοικώ ακόμη με τον Γρηγόριο Παλαμά και τον Γεράσιμο Σκλάβο. Τον Έζρα και τον Βικέντιο. Την Ήβη και την Ευθύνη. Τον Θεοφάνη Στρελίτζα Μπαθά και τον Αντρέι Αρσενίου Ταρκόφσκι. Τον Μέλανα Δρυμό και την απόκρημνη Σφίγγα. Την παραμεθόρια διάσταση της ζωγραφικής και την απύθμενη ελευθερία της γλώσσας.
Το ουτοπικό άγγελμα του μοντερνισμού, όπως μνημονικά και απερίφραστα διαφαίνεται, οι διαχρονικές αλήθειες του παρελθόντος και τα ψευδαισθητικά φαντάσματα του παρόντος, οι δραματικές μεταλλαγές στο πέρασμα των αιώνων, η οριακή κρίση του πολιτισμού, η χαίνουσα πληγή στο μεταιχμιακό απολωλός της συνείδησης, η σακατεμένη εντοπιότητα της αυτογνωσίας, η επί ξύλου κρεμάμενη ιερότητα, θα παλινορθώσουν -άμποτε- μέσα μας νόστο και μέλλον;
Τα κείμενα που ακολουθούν θέτουν ερωτήματα, αναζητώντας ολιστικές, παρηγορητικές απαντήσεις.
Πρόλογος στην Β Έκδοση
Ξεκίνησα να δημοσιεύω το 1989. Παράλληλα με τις ζωγραφικές μου αναζητήσεις συνέχισα να γράφω κατά περίσταση για όσα βαθειά αγαπούσα, κυρίως για πρόσωπα και αξίες που σημάδεψαν τη ζωή μου- ήταν μια αφορμή διαλόγου με αυτό που οι ήρωές μου, δάσκαλοι ή συνοδοιπόροι αντιπροσώπευαν, αλλά και μια προσπάθεια να κατανοήσω, μέσα από εκείνους, εμένα.
Τα κείμενα του ανά χείρας βιβλίου -προστέθηκαν πέντε που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην πρώτη έκδοση, ενώ έγιναν ορισμένες καίριες επεμβάσεις στο corpus- δεν διεκδικούν εύσημα δοκιμίων ούτε είναι προιόντα αναλυτικού στοχασμού. Σπουδές της αγάπης μου συνιστούν για ό,τι ακριβοθώρητο διέγραψε και συνεχίζει να διαγράφει τον κύκλο του, παραμένοντας ταυτόχρονα ακατάλυτο και ζωοποιό- ας μην ξεχνάμε πως υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει πέρα από τον κατακερματισμένο χρόνο, κι ένας χρόνος αλώβητος.
Σφαλίζοντας λοιπόν, έστω για μια στιγμή, τα μάτια, ας ξανασυλλογιστούμε το άγγελμα του ακροτελεύτιου αισθητικού κινήματος: μποτίλια δηλονότι στο πέλαγος- εφέστια ζωηφόρος επιλογή- παραμυθητική ανάμνηση της αιωνιότητας.Ο Χρήστος Μαρκίδης γεννήθηκε στη Δράμα το 1954. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1974 ως το 1979. Στη συνέχεια έζησε και εργάστηκε για ένα διάστημα στο Παρίσι. Παρουσίασε μέχρι τώρα τη δουλειά του σε δώδεκα ατομικές, ενώ συμμετείχε σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Παράλληλα κυκλοφόρησαν τα βιβλία του: “Μονόζυγο: τέσσερα σχεδιάσματα” (ποίηση), Διάττων 1999 (εκτός εμπορίου), “Έως” (ποίηση), Διάττων 2001 (εκτός εμπορίου), “Άτια στο σκοτεινό νερό” (ποίηση), Εκδόσεις του Φοίνικα, 2003 (εκτός εμπορίου), “Αμώεν” (ποίηση), Εριφύλη 2004 (εκτός εμπορίου), “Επτά κείμενα περί τέχνης” (δοκίμια), Εκδόσεις του Φοίνικα, 2002, “Κατάματα” (δοκίμια), Γαβριηλίδης, 2005, “Κιννάβαρι” (ποίηση), Άγρα, 2009.

Συγγραφέας: Μαρκίδης Χρήστος
Εκδότης: Γαβριηλίδης
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-576-217-Χ
Σελίδες: 138
Σχήμα: 22χ15
Κατηγορίες: Νεοελληνικό δοκίμιο , Τέχνη – Ερμηνεία και κριτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.35 €