Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1940-1974

Περιγραφή
“Το έργο αυτό είναι αποκαλυπτικό και συνθετικό, αφού ο συγγραφέας του όχι μόνο μας περιγράφει τα γεγονότα, αλλά βασισμένος σε πλούσια τεκμηρίωση, τα φωτίζει, τα ερμηνεύει, δίνει απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα, μια που τα χρόνια τούτα (1940-1974) είναι τα πιο σύνθετα και αποφασιστικά της σύγχρονης Ελλάδας.”
(Δημήτρης Σταμέλος, “Ελευθεροτυπία”)
“Ιστορεί και εξηγεί αυτό το βιβλίο και η δεύτερη προσφορά του το καθιστά πολύτιμο εγχειρίδιο που πρέπει να διαβαστεί από κάθε Έλληνα, ο οποίος την ιδιότητά του ως πολίτη δεν αρκείται να την έχει μόνο στο δελτίο ταυτότητας. Γιατί, η εφταετία 1967-1974 αποτελεί κατάληξη της κακής πορείας του τόπου από το 1935 και αφετηρία της σημερινής που, ενώ προοιωνίζεται τη διόρθωση της προς ευνοϊκότερους σταθμούς, εντούτοις φέρει τα σπέρματα της συνειδητοποίησης του κρίσιμου περιεχομένου εκείνων των χρόνων. (…) Είναι, πραγματικά, συναρπαστικός ο τρόπος που ο Νίκος Ψυρούκης αναλύει αυτούς τους στόχους: και ο απλός ακόμα αναγνώστης, χωρίς γνώσεις πολιτικής ιστορίας, αντιλαμβάνεται ξαφνικά ότι όλα έχουν την εξήγηση τους και πως η προδοσία, όχι των ονείρων, αλλά της τρέχουσας ζωής του ελληνικού και του κυπριακού λαού είχε εξυφανθεί στα πλαίσια της παγκόσμιας κυριαρχίας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού”.
(Κώστας Τσαούσης, “Έθνος”)Ο Νίκος Ψυρούκης γεννήθηκε στην Ισμαηλία της Αιγύπτου το 1926 και πέθανε στην Αθήνα στις 6 Ιουλίου 2003. Έλαβε τη βασική του εκπαίδευση στην Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Πράγας. Το 1956 ολοκληρώνει τις σπουδές του με τη διπλωματική του εργασία για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το 1961 επιστρέφει μαζί με τη σύζυγό του Ρενέ στην Ελλάδα. Εργάστηκε στη “Ναυτεργατική – Ναυτεμπορική” και στην “Ιστορική Επιθεώρηση” του Κομνηνού Πυρομάγλου. Υπήρξε συνιδρυτής της “Κίνησης Φίλων Νέων Χωρών” (ΦΝΧ) και του περιοδικού “Αντιιμπεριαλιστής”. Το 1967 εξορίζεται με τη σύζυγό του στη Γυάρο. Έγραψε πολλά έργα, μελέτες και άρθρα. Το Κυπριακό και ο αγώνας των Κυπρίων για αυτοδιάθεση σημαδεύουν το έργο του.

Συγγραφέας: Ψυρούκης Νίκος 1926-2003
Εκδότης: ΚουκκίδαΑιγαίον
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-9410-11-1
Σελίδες: 539
Τόμος: 4
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Πολιτική – Ιστορία – Ελλάς, Ελλάς – Ιστορία – 1940-

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.91 €