Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Περιγραφή
“Με εύλογη συγκίνηση και με βαθιά συναίσθηση χρέους προβαίνω στην ένατη -οριστική, φευ- έκδοση αυτού του έργου. Ο πατέρας μου την είχε προετοιμάσει προσεκτικά, επιφέροντας όσες τροποποιήσεις και μεταβολές έκρινε πως ήταν αναγκαίες προκειμένου να ενσωματωθούν, στο σώμα του έργου και στις σημειώσεις, τα πορίσματα νεότερων ερευνών καθώς και οι δικές του νέες θεωρήσεις.
Ο θάνατος τον βρήκε την ώρα που είχε αρχίσει να γράφει -μετά την ολοκλήρωση της κύριας εργασίας, όπως συνήθιζε πάντα- τον πρόλογο για τη νέα αυτή έκδοση. Λογάριαζε να τον τιτλοφορήσει ‘Από τον αισθητισμό (ή ίσως τη λογοτεχνική κριτική) στην ιστορία των συνειδήσεων’. Δεν πρόλαβε να τον ολοκληρώσει.
Η πραγματοποίηση αυτής της έκδοσης, πάντως, δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την ουσιαστική συμβολή του Φίλιππου Ηλιού και την αφοσιωμένη επιμέλεια της Κωστούλας Σκλαβενίτη. Τους ευχαριστώ και τους δύο πολύ θερμά και από τη θέση αυτή”.
3.2.2000
Αλέξης Κ. Δημαράς
Kριτικός και ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο K.Θ. Δημαράς υπήρξε ο πρώτος και ο σημαντικότερος μελετητής του νεοελληνικού διαφωτισμού. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην ιατρική, αλλά ύστερα γράφτηκε στην Φιλοσοφική Aθηνών και πήρε τελικά πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο και τον αναγόρευσε διδάκτορα Φιλολογίας.
Tο έργο ζωής του είναι η “Iστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας” (πρώτη έκδοση 1949, με αφιέρωση στον γιό του Αλέξη), όπου συνέθεσε γνωστά και άγνωστα στοιχεία καταγράφοντας την πορεία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ερμηνεύοντας και εντάσσοντάς την σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.Ο Κωνσταντίνος Θησέως Δημαράς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Μαΐου 1904 και πέθανε στο Παρίσι στις 18 Φεβρουαρίου 1992. Υπήρξε κριτικός και ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ο πρώτος και σημαντικότερος μελετητής του νεοελληνικού διαφωτισμού. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην ιατρική, αλλά ύστερα γράφτηκε στην Φιλοσοφική Aθηνών και πήρε τελικά πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο και τον αναγόρευσε διδάκτορα Φιλολογίας. Tα επιστημονικά του δημοσιεύματα άρχισαν το 1926. Συνεργάστηκε με πολλά έντυπα (όπως οι εφημερίδες “Eλληνικά Γράμματα” και “Πρωΐα”, αλλά κυρίως η εφημερίδα “Tο Bήμα” και το περιοδικό “Nέα Eστία”). Tο έργο ζωής του Κ. Θ. Δημαρά είναι η “Iστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας” (πρώτη έκδοση 1948), όπου συνέθεσε γνωστά και άγνωστα στοιχεία καταγράφοντας την πορεία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ερμηνεύοντας και εντάσσοντάς την σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Tο τελευταίο συνθετικό του έργο ήταν το “Kωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος: Η εποχή του, η ζωή του, το έργο του”, όπου το έργο του μεγάλου ιστορικού θεωρείται από νέα οπτική γωνία, και εξετάζεται ο ρόλος του στη διαμόρφωση των νεοελληνικών νοοτροπιών. Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Iδρύματος Kρατικών Yποτροφιών, από τη σύστασή του το 1951, και διευθύνων σύμβουλος του Eθνικού (τότε Bασιλικού) Iδρύματος Eρευνών, επίσης από τη σύστασή του το 1961. Aπομακρύνθηκε και από τις δύο θέσεις από το δικτατορικό καθεστώς, το 1967, και αποδέχτηκε πρόσκληση του πανεπιστημίου της Σορβόννης για να διδάξει στην έδρα Nέας Eλληνικής Λογοτεχνίας, καθώς και να διευθύνει το Nεοελληνικό Iνστιτούτο. Tις θέσεις αυτές διατήρησε έως το 1978, οπότε και αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία.
(Πηγή: Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού)

Συγγραφέας: Δημαράς Κωνσταντίνος Θ. 1904-1992
Επιμελητής: Σκλαβενίτη Κωστούλα
Εκδότης: Γνώση
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-235-638-3
Σελίδες: 946
Σχήμα: 25χ18
Κατηγορίες: Νεοελληνική λογοτεχνία – Ιστορία και κριτική, Νεοελληνικός διαφωτισμός

Τιμή σε ιστοσελίδες: 47.17 €