Θρησκεία εκπαίδευση μετανεωτερικότητα

Περιγραφή
“Η αλλαγή των χιλιετιών είναι μια συναρπαστική εποχή για έρευνα στο πλαίσιο της Θρησκευτικής Αγωγής… Η εμπειρική έρευνα που ξεκινά με σαφώς προσδιορισμένες θεωρητικές βάσεις και συνδυάζει μια ποικιλία ερευνητικών μεθόδων και εργαλείων ανάλυσης μπορεί να προάγει τη συνολική μας αντίληψη για ζητήματα που η Θρησκευτική Αγωγή αντιμετωπίζει στην παγκόσμια και μεταμοντέρνα εποχή.”
(Cohen, E.)
Στην πρωτότυπη αυτή έρευνα παρουσιάζονται οι μεταβολές που έχουν σημειωθεί στις αντιλήψεις των νέων εκκολαπτόμενων εκπαιδευτικών σχετικά με την πίστη και τη θρησκεία, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις γενικότερες εξελίξεις στην ελληνική κοινωνία.
Το ενδιαφέρον της εργασίας εστιάζεται στα αποτελέσματα της στατιστικής επεξεργασίας και ανάλυσης μιας σειράς ερωτήσεων που τέθηκαν στους φοιτητές και τις φοιτήτριες των Παιδαγωγικών Τμημάτων επτά ελληνικών πανεπιστημίων με την εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων Πολυδιάστατης Ανάλυσης.
Οι συγγραφείς μελετούν παραμέτρους όπως η θρησκευτικότητα, η πολυπολιτισμικότητα, το περιεχόμενο της Θρησκευτικής Αγωγής και η σχέση της με τα υπόλοιπα μαθήματα του σύγχρονου σχολείου, καθώς και η συμβολή της στην ενσωμάτωση της διαφορετικότητας και στην ανάπτυξη των ανθρωπιστικών αξιών.Ο Πολύκαρπος Καραμούζης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα και ζει μόνιμα στη Χαλκίδα. Σπούδασε θεολογία, μεθοδολογία, ιστορία και θεωρία της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη θρησκειολογία και το 2004 αναγορεύτηκε διδάκτωρ κοινωνιολογίας της θρησκείας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Είναι μέλος της International Society for the Sociology. Είναι επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συνεργάτης καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, καθώς και αυτοτελή βιβλία, όπως: “Κριτική φιλοσοφία της θρησκείας” (“Επέκταση”, 2005) και “Πολιτισμός και Διαθρησκειακή Αγωγή” (“Ελληνικά Γράμματα”, 2007). Έχει διατελέσει ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Συγγραφέας: Καραμούζης Πολύκαρπος, Αθανασιάδης Ηλίας
Εκδότης: Κριτική
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-218-743-3
Σελίδες: 316
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Εκπαίδευση – Ελλάς, Θρησκευτική εκπαίδευση
Σειρές: Επιστημονική Βιβλιοθήκη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 17.25 €