Θεωρία πράξη και αξιολόγηση της διδασκαλίας

Περιγραφή
Η συγγραφή του βιβλίου αυτού αποτελεί μια προσπάθεια εισαγωγής του αναγνώστη στη διερεύνηση των προκλήσεων στην εκπαίδευση, η οποία από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους αποτελεί κύριο θέμα συζητήσεων, προβληματισμού και ερευνών των φορέων που επηρεάζουν, εμπλέκονται και διαμορφώνουν τα εκπαιδευτικά δρώμενα και την εκάστοτε εκπαιδευτική πολιτική, αλλά και τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις, το ρόλο και την επίδραση της εκπαίδευσης σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.
Παρουσιάζεται η εξελικτική πορεία της Παιδαγωγικής σε σχέση με τις διαδοχικά μεταβαλλόμενες θεωρίες μάθησης και η συνδυαστική εφαρμογή τους στη διδακτική πράξη. Επίσης, προσεγγίζεται η έννοια, οι αρχές, η οργάνωση της διδασκαλίας, τα μέσα, οι μορφές και τα μοντέλα της στις σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις. Αναλύονται τα νέα διαθεματικά προγράμματα σπουδών και η έννοια της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης ως καταλύτης στην ολόπλευρη ανάπτυξη της μαθησιακής διαδικασίας.
Μελετάται η αξιολόγηση ως λειτουργία ανάπτυξης της εκπαίδευσης και όλα όσα αφορούν το σχεδιασμό της διαδικασίας της εκπαιδευτικής αξιολόγησης (αξιολόγηση του μαθητή και του εκπαιδευτικού, μέσα και μορφές αξιολόγησης, αξιολόγηση βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού, μοντέλα αξιολόγησης).
Γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ενώ μέσα από απόψεις άμεσα εμπλεκόμενων φορέων διαφαίνεται ο ρόλος και η συμβολή της στην κοινωνία του αύριο.
Στόχος και σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να καταστεί στα χέρια των εκπαιδευτικών, δυνάμει και ενεργεία, “διδακτικό και ωφέλιμο” μέσο παράθεσης ιδεών, μεθόδων και πολιτικών του παρόντος, αυτομόρφωσης και ανατροφοδότησης της επιστημονικής και παιδαγωγικής τους υπόστασης.Η Αναστασία Παμουκτσόγλου είναι Διδάκτωρ των Επιστημών της Αγωγής. Από το 2000 υπηρετεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως Πάρεδρος με θητεία και με ειδικότητα την Αξιολόγηση και την Επιμόρφωση.
Εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στην περιοχή του Πειραιά, το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, τη Νίκαια και τις Αχαρνές.
Δίδαξε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Ακαδημία της Αστυνομίας, το Μαράσλειο Διδασκαλείο και στο “Πρόγραμμα Επαγγελματικής και Ακαδημαϊκής Αναβάθμισης των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης”.
Διδάσκει στην ΑΣΠΑΙΤΕ “Εκπαιδευτική Αξιολόγηση” και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Π.Τ.Δ.Ε. του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Ήταν μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή και την παραγωγή επιμορφωτικού υλικού για το “Ολοήμερο Σχολείο” και το Πρόγραμμα της “Ευέλικτης Ζώνης”.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε έγκυρα διεθνή και ελληνικά παιδαγωγικά περιοδικά, τα οποία πραγματεύονται θέματα των Επιστημών της Αγωγής.
Το έργο της είναι κυρίως ερευνητικό και η θεματική του κινείται στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, της Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής, της Εκπαιδευτικής Πολιτικής, (Ιστορία Εκπαίδευσης, Εκπαίδευση – Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Κοινωνιολογία Εκπαίδευσης, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση κ.λπ.).
Τα ενδιαφέροντα της αφορούν κυρίως στη μελέτη, έρευνα και αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και συμμετείχε σε συλλογικά έργα.

Συγγραφέας: Παμουκτσόγλου Αναστασία
Εκδότης: Ελληνοεκδοτική
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-8458-95-1
Σελίδες: 317
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Επαγγελματική εκπαίδευση
Σειρές: Παιδαγωγικά Βιβλία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.49 €