Θερμοκρασία: η καρδιά της οινοποίησης

Περιγραφή
Η θερμοκρασία είναι, σήμερα, ο πιο σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία της οινοποίησης. Σε όλες τις φάσεις δημιουργίας ενός κρασιού, από τη συγκομιδή των σταφυλιών και την παραλαβή της πρώτης ύλης στο οινοποιείο, μέχρι την ωρίμαση, την παλαίωση και τη γευστική δοκιμή του τελικού προϊόντος, απαιτούνται διαφορετικές, διαδοχικές θερμοκρασίες, αρκετά συγκεκριμένες, οι οποίες, μάλιστα, πρέπει να επιτευχθούν κάτω από διαφορετικές κάθε φορά κλιματολογικές συνθήκες.
Η μέχρι σήμερα εμπειρική προσέγγιση επίτευξης βέλτιστων θερμοκρασιών έχει δώσει πλέον τη θέση της σε νέες και καινοτόμες οικονομικές και τεχνολογικές λύσεις.
Με αφετηρία την πείρα τους και κάποια συγκεκριμένα εργαλεία που εφηύραν για να προσδιορίσουν τις θερμικές ανάγκες οίνων και κτιρίων (λογισμικά BTC και ΒΑΤΙΜ), οι δύο Γάλλοι συγγραφείς, Ζακ Μπλουέν και Ζαν-Μισέλ Μαρόν, προτείνουν μέσα από το βιβλίο αυτό μια σύνθεση των πιο πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με:
– τις επιπτώσεις της θερμοκρασίας στην παραγωγή οίνων,
– τον υπολογισμό των θερμικών αναγκών ενός οινοποιείου,
– τον εξοπλισμό του οινοποιείου και τα εργαλεία παραγωγής, τους εναλλάκτες και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας καθ' όλη τη διάρκεια της οινοποίησης,
– τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κανονιστικές πτυχές της θερμοκρασίας (ενεργειακό κόστος, μονώσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά.).
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι ο έλεγχος και η ρύθμιση της θερμοκρασίας με στόχο τη σταθερή παραγωγή καλύτερων κρασιών.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί έργο αναφοράς για όλους τους επαγγελματίες του οινικού κλάδου, που βρίσκονται συστηματικά αντιμέτωποι με πρακτικά προβλήματα στο οινοποιείο και ένα εγχειρίδιο οινολογικών πρακτικών για όλους τους φοιτητές οινολογίας.Ο Ζακ Μπλουέν είναι γάλλος γεωπόνος και οινολόγος. Διετέλεσε για 30 χρόνια υπεύθυνος του τμήματος οίνου στο Γεωργικό Επιμελητήριο της επαρχίας Ζιρόντ και έχει συνεργαστεί με δεκάδες αμπελοοινικές ιδιοκτησίες του Μπορντό. Έχει προσαρμόσει στην οινολογία πολλές μεθόδους μέτρησης και ελέγχου θερμοκρασίας.

Συγγραφέας: Blouin Jacques, Maron Jean-Michel
Μεταφραστής: Παπαδόπουλος Παντελής
Επιμελητής: Τσακίρης Αργύρης Ν.
Υπεύθυνος Σειράς: Στεργίδης Ντίνος
Εκδότης: Vinetum
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-87693-1-0
Σελίδες: 215
Σχήμα: 25χ17
Κατηγορίες: Οίνοι και οινοποιία
Σειρές: Οινολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 26.95 €