Η χρήση ουσιών στην εφηβεία

Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη επίσημη και εκτενή επιστημονική μελέτη του φαινομένου της χρήσης, κατάχρησης και εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ψυχοδραστικές ουσίες των ανηλίκων μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης της ακριτικής νήσου Λέσβου.
Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου μας βοηθάει να κατανοήσουμε πληρέστερα τη συμπεριφορά-στάση των μαθητών αναφορικά με τη χρήση, κατάχρηση και εξάρτηση από νόμιμες και παράνομες ψυχοδραστικές ουσίες, καθώς και να διαπιστώσουμε σημαντικές παραμέτρους για τον τρόπο ζωής τους, την ποιότητα των διαπροσωπικών τους σχέσεων και των προβλημάτων που σχετίζονται με το οικογενειακό, φιλικό και σχολικό τους περιβάλλον, καθώς και το εκπαιδευτικό τους σύστημα.
Επιπρόσθετα, αναδεικνύει περίτεχνα τη σχέση μεταξύ των διαφόρων πλευρών της ζωής των μαθητών (οικογένεια, ομάδα συνομηλίκων, σχολείο ) και του ρόλου που αυτοί διαδραματίζουν στη χρήση και κατάχρηση νομίμων και παρανόμων ψυχοδραστικών ουσιών.
Πετυχαίνοντας και τους δύο παραπάνω βασικούς του στόχους, το βιβλίο αυτό :
– Αποτυπώνει την υπάρχουσα κατάσταση αναφορικά με την έκταση του φαινομένου της χρήσης και κατάχρησης νομίμων και παρανόμων ψυχοδραστικών ουσιών από τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης στη νήσο Λέσβο.
– Παρέχει τη δυνατότητα συγκριτικής παρουσίασης των στοιχείων που προκύπτουν με αυτά των ήδη πραγματοποιημένων ερευνητικών δραστηριοτήτων στον υπόλοιπο ελλαδικό και μη χώρο.
– Προσδιορίζει, χωρίς να στιγματίζει, συγκεκριμένες ομάδες ανηλίκων μαθητών που μπορεί να εκδηλώσουν στο εγγύς μέλλον συμπεριφορές υψηλού κινδύνου αναφορικά με τη χρήση νομίμων και παρανόμων ψυχοδραστικών ουσιών.
– Βοηθάει στην κατανόηση πλήθους αιτιολογικών παραγόντων που συντελούν στην προδιάθεση εκδήλωσης προβλημάτων υγείας και στην υιοθέτηση σχετικών συμπεριφορών υψηλού κινδύνου από την πλευρά των ανηλίκων μαθητών.
– Ενημερώνει και ευαισθητοποιεί εκείνες τις επιστημονικές ομάδες που ασχολούνται με θέματα χρήσης και κατάχρησης νομίμων και παρανόμων ψυχοδραστικών ουσιών από τους ανηλίκους, όπως κοινωνικούς ερευνητές, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, κοινωνιολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς επιστήμονες που αναλαμβάνουν τη χάραξη στρατηγικών πρόληψης σε θέματα εξάρτησης, αλλά και γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.
– Συμβάλλει στην πληρέστερη κατανόηση του τρόπου ζωής των ανήλικων μαθητών κυρίως στην επαρχία και στον εντοπισμό των συμπεριφορών εκείνων που απαιτούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις, καθώς και των σημείων εκείνων στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούν τα προληπτικά προγράμματα στη σχολική και στην ευρύτερη κοινότητα προκειμένου να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.Ο Αναστάσιος Γ. Ρούσσης είναι Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας (Τομέας Εγκληματολογίας) του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογικών Σπουδών του Τμήματος Κοινωνιολογίας (Τομέας Εγκληματολογίας) Παντείου Πανεπιστημίου και μεταπτυχιακού τίτλου του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Β΄ Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet) του Τμήματος Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου.
Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, καθώς και του Συλλόγου Ελλήνων Εγκληματολόγων. Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει ως εισηγητής σε πλήθος κοινωνιολογικών και εγκληματολογικά σεμιναρίων και συνεδρίων.
Συμμετέχει ως αρθρογράφος σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, όπως Παιδαγωγικό Βήμα Αιγαίου, Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών, Ποινική Δικαιοσύνη – Νομοθεσία και Νομολογία – Θεωρία και Πράξη, Κοινωνική Εργασία, Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών – Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Δελτίο Εκπαιδευτικής Αρθρογραφίας – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Ευρωπαϊκή ΄Έκφραση, Προσανατολισμοί, Ελληνική Βιβλιογραφία για τα Ναρκωτικά και το Αλκοόλ – Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Πρόσωπο, Κοχλίας, Media & Έγκλημα, Στρατιωτική Επιθεώρηση, Γονείς ακούστε μας !-Το περιοδικό των εφήβων του ΚΕΝΘΕΑ, καθώς και στον ημερήσιο τοπικό και αθηναϊκό Τύπο. Επίσης, έχει συμμετάσχει κατά καιρούς σε πλήθος τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών κοινωνιολογικού και εγκληματολογικού περιεχομένου ως ειδικός επιστήμων.
Έχει συγγράψει τα βιβλία “Η Ρύπανση του Περιβάλλοντος ως ιστορικό αποτέλεσμα του Ανταγωνισμού” (2002), εκδ. Ψύχαλου, “Ναρκωτικά και Ανήλικοι. Χρήση και κατάχρηση ψυχοτρόπων ουσιών από μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης. Η περίπτωση της νήσου Λέσβου
” (2005), Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, “Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σύγχρονα προβλήματα” (2006), εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, “Ναρκωτικά και Ανήλικοι. Ο ρόλος της Οικογένειας” (2007), εκδ. Γρηγόρη, καθώς και δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σχετικά με τις όψεις του φαινομένου της χρήσης νομίμων και παρανόμων ψυχοδραστικών ουσιών από τους ανηλίκους, του κοινωνικού ελέγχου τους και της παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς των νέων γενικότερα.
Από το 2003 εργάζεται ως στέλεχος πρόληψης του Οργανισμού Κατά Των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) στο Κέντρο Πρόληψης του Νομού Λέσβου, ενώ από το 2004 ασχολείται επαγγελματικά με την Οικογενειακή Συμβουλευτική.

Συγγραφέας: Ρούσσης Αναστάσιος Γ.
Επιμελητής: Φαρσεδάκης Ιάκωβος Ι., Μαγγανάς Αντώνης Δ., Ζαραφωνίτου Χριστίνα
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-333-552-5
Σελίδες: 366
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Ναρκωτικά (Κοινωνικές επιστήμες), Έφηβοι

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.10 €