Η υφαρπαγή της ιστορίας

Περιγραφή
Στο βιβλίο “Η υφαρπαγή της ιστορίας”, ο Goody βασίζεται σε παλαιότερες μελέτες του (κυρίως στο έργο “Η ανατολή στη δύση”) για να αναπτύξει περαιτέρω τη σημαίνουσα κριτική του σε αυτό που θεωρεί διάχυτη ευρωκεντρική (ή δυτικιστική) προκατάληψη σε μεγάλο μέρος της δυτικής ιστοριογραφίας και τη συνακόλουθη “υφαρπαγή” από τη Δύση της συμβολής άλλων πολιτισμών όσον αφορά στην ανακάλυψη (κυρίως) της δημοκρατίας του καπιταλισμού, του ατομικισμού και της αγάπης.
Η “Υφαρπαγή της ιστορίας” εξετάζει αναλυτικά πολλές θεωρίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Marx, του Weber και του Norbert Elias, και αναφέρεται κριτικά, αλλά και με θαυμασμό, σε δυτικούς ιστορικούς όπως ο Fernand Braudel, ο Moses Finley και ο Perry Anderson. Σε αυτές τις συζητήσεις εγείρονται πολλά μεθοδολογικά ζητήματα. Ο Goody προτείνει μια νέα συγκριτική μέθοδο διαπολιτισμικής ανάλυσης, η οποία θα παρέχει πολύ καλύτερη βάση για την αποτίμηση διαφορετικών ιστορικών φαινομένων και θα αντικαταστήσει απαρχαιωμένες απλές διακρίσεις, όπως εκείνη ανάμεσα στην “οπισθοδρομική Ανατολή” και την “εφευρετική Δύση”.
Η “Υφαρπαγή της ιστορίας” θα διαβαστεί από ένα ασυνήθιστα ευρύ κοινό, που περιλαμβάνει ιστορικούς, ανθρωπολόγους και ειδικούς των κοινωνικών επιστημών.O Jack Goody είναι επίτιμος καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Έχοντας πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα σε πολλές περιοχές, κυρίως όμως στη Δ. Αφρική, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της βρετανικής σχολής στη μεταπολεμική περίοδο. Από τα πολλά έργα του (που αποτελούν, όπως δηλώνει ο ίδιος, “μελέτες πάνω στη γραφογνωσία, την οικογένεια, την κουλτούρα και το κράτος”) αναφέρουμε τα: “Death, property and the ancestors” (1962), “The domestication of the savage mind” (1977), “Cooking, cuisine and class” (1982). “The development of family and marriage in Europe”(1983), “The culture of flowers” (1993). “The east in the west” (1996).

Συγγραφέας: Goody Jack
Μεταφραστής: Κιτίδη Κατερίνα
Εκδότης: Πολύτροπον
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-8354-89-7
Σελίδες: 388
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Ιστορία – Φιλοσοφία και θεωρία , Ιστοριογραφία
Σειρές: Ιστορία – Πολιτισμός

Τιμή σε ιστοσελίδες: 21.31 €