Η στατιστική στην κοινωνική έρευνα

Περιγραφή
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα αναπτύσσεται ο Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας που απαρτίζεται από έμπειρους και νέους ερευνητές που καταγίνονται με την αναζήτηση νέων ιδεών, γνώσεων, διαδικασιών και μεθόδων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το μέλλον της Ευρώπης διαμορφώνεται μέσα από την έρευνα και απαιτείται επένδυση στον Άνθρωπο και στην Γνώση. Τα Κράτη Μέλη έχουν αποδεχθεί ότι για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας για «ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, και κοινωνική συνοχή» απαιτείται η εγκαθίδρυση της Κοινωνίας της Γνώσης. Δηλαδή μιας αναβαθμισμένης Νέας Ευρωπαϊκής Κοινωνίας που βασίζεται στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση.
Στόχος του βιβλίου αυτού είναι η εξοικείωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που σπουδάζουν κοινωνικές επιστήμες με τις ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή και διερεύνηση των κοινωνικών φαινομένων.
Στο βιβλίο αυτό ο σπουδαστής θα ενημερωθεί για τις “Μεγάλες Κοινωνικές Έρευνες” που εκπονούνται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία όπως είναι η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, οι Οικογενειακοί Προϋπολογισμοί, και η Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης και αποβλέπουν στην καταγραφή και διερεύνηση της “κοινωνικής ζωής” στην Ευρώπη. Επιπλέον θα πληροφορηθεί για την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα που διεξάγεται σε περισσότερες από 30 Χώρες της Ευρώπης και αποσκοπεί στην καταγραφή των στάσεων, απόψεων και υποκειμενικών εκτιμήσεων των Ευρωπαίων Πολιτών για τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, και πολιτιστικές εξελίξεις.Ο Γιάννης Νικολάου Υφαντόπουλος είναι καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα της Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Σπούδασε Οικονομικά στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο York της Αγγλίας στα Δημόσια Οικονομικά, Οικονομία της Κοινωνικής Ευημερίας και Οικονομία Υγείας, από όπου έλαβε το 1980 το διδακτορικό του δίπλωμα (D. Phil.) Διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας καθώς επίσης και Πρόεδρος του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού. Υπήρξε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ).
Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε οικονομικά της υγείας και κοινωνική πολιτική στα Πανεπιστήμια Clark (Μασαχουσέτης ΗΠΑ), Tilburg (Ολλανδίας), Katholike University Leuven (Βελγίου), The Moscow School of Economics (Ρωσία), Ακαδημία Επιστημών της Σιβηρίας (Ρωσία). Εργάστηκε ωs εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Έχει εργαστεί, επίσης, ως ειδικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και έχει συμμετάσχει στην Συμβουλευτική Επιτροπή της Π.Ο.Υ. για την διδασκαλία και την έρευνα των Οικονομικών της Υγείας διεθνώς. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς συναντήσεις και αποστολές και συμμετέχει σε επιστημονικά προγράμματα του Ο.Ο.Σ.Α και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργασθεί με την V Γενική Διεύθυνση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την έκδοση του: Social Situation Report in Europe (2000, 2001, 2002, 2003). Επιπλέον στη συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται βιβλία από τα οποία τα πλέον πρόσφατα είναι: “Ο Προγραμματισμός του Τομέα Υγείας στην Ελλάδα, Οικονομικές και Κοινωνικές Διαστάσεις” (έκδοση Α & Β), “Ειδικά Θέματα Κοινωνικής Πολιτικής”, “Διαστάσεις της Φτώχειας στην Ελλάδα” (έκδοση Α & Β), “Blood Donorship and the Challenge of Aids in Greece, Medical and Economic Aspects”, “Social Protection for Dependency in Old Age”, “Η Κοινωνική Ασφάλιση του ΤΣΑΥ”, “Disability and Social Exclusion in the European Union”. Τέλος επιστημονικά άρθρα και μελέτες του έχουν εκδοθεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ρώσικα, ρουμανικά, αζέρικα και στα ελληνικά.

Συγγραφέας: Υφαντόπουλος Γιάννης Ν., Νικολαΐδου Κυριακή Ε.
Υπεύθυνος Σειράς: Υφαντόπουλος Γιάννης Ν.
Εκδότης: Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-01-1198-7
Σελίδες: 416
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Στατιστική, Κοινωνικές επιστήμες – Μεθοδολογία
Σειρές: Βιβλιοθήκη Οικονομίας – Διοίκησης και Πολιτικής Υγείας

Τιμή σε ιστοσελίδες: 22.12 €