Η προκολομβιανή τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη

Περιγραφή
…Η διάρθρωση του καταλόγου, ο οποίος εκδίδεται με αφορμή την έκθεση που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη, επικεντρώνεται στην παρουσίαση των πιο αντιπροσωπευτικών πολιτισμών της Λατινικής Αμερικής, με αναφορές στον υλικό πολιτισμό της συλλογής. Στηριζόμενοι σε συγκεκριμένα κριτήρια, όπως τεχνοτροπία, εικονογραφία και τεχνικά ζητήματα, ορίσαμε το πολιτισμικό περιεχόμενο των αντικειμένων.
Στόχος είναι να προσφερθεί στον αναγνώστη πληροφόρηση για την προέλευση, λειτουργία και σημασία των αντικειμένων στο χώρο δημιουργίας τους.
Η Συλλογή Γόντικα Προκολομβιανής Τέχνης διαφωτίζει πολλές όψεις της ζωής των ανθρώπων της προκολομβιανής Αμερικής: τεχνολογία, τελετές, υλικά, ενδύματα, ήθη και ιδέες. Η συλλογή αποτελεί τη μόνη που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα με αντικείμενα από τη Μέση και Νότια Αμερική, και παρουσιάζει πολιτισμούς από το Εκουαδόρ, το Περού, την Κόστα-Ρίκα και το Μεξικό, αριθμώντας 153 αντικείμενα και μια σημαντική ομάδα 2355 σφονδυλίων.
Ο κατάλογος είναι ευρύς και περιλαμβάνει κεραμικά αγγεία, ειδώλια, λίθινα αντικείμενα και εργαλεία. Το πρώτο μέρος του καταλόγου παρουσιάζει τη συνοή ειιόω πολιτισμικών συνθηκών κάθε περιοχής, δηλαδή του Εκουαδόρ, του Περού, της Κόστα-Ρίκα και του Μεξικού. Το δεύτερο μέρος αποτελεί το κύριο σώμα του καταλόγου, απεικονίζοντας τα αντικείμενα, τα οποία συνοδεύονται από τα αντίστοιχα επεξηγηματικά κείμενα. Βιβλιογραφικές αναφορές ολοκληρώνουν τη μελέτη αυτών των πολιτισμών.

Συγγραφέας: Φιλίνη Αγάπη, McEwan Colin
Φωτογράφος: Μανώλης Κώστας, Κουργιαντάκης Λεωνίδας
Επιμελητής: Βλίζος Σταύρος
Εκδότης: Μουσείο Μπενάκη
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-476-030-0
Σελίδες: 228
Σχήμα: 23χ23
Κατηγορίες: Μουσεία – Εκθέσεις – Κατάλογοι

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.75 €