Η πολιτική σε πρώτο πρόσωπο

Περιγραφή

«Θυμάμαι, θα ήμουνα τεσσάρων χρονών, άκουγα τη μάνα μου να μου λέει όλη την ώρα “θα φύγεις από δω”. Δεν καταλάβαινα τι μου ‘λεγε και δεν μ’ άρεσε να το ακούω, ήταν ο καημός της μάνας μου μη μείνω αγρότης στην Αλωνίσταινα. Αυτό μου το ‘δινε να το καταλάβω όταν τα απογεύματα μ’ έβαζε κάτω και μου ‘δειχνε γράμματα και αριθμούς. Ένα βιβλίο, κάποιο αναγνωσματάριο θα ήταν, έμενε πολλές ώρες ανοιχτό μπροστά μου. Μου είχε πάρει και πλάκα με κοντύλι, ήταν το λάπτοπ της εποχής, για να γράφω και να μετράω.» Με την καθαρή ματιά που προσφέρει η διαχρονική απόσταση, αποφορτισμένος από συναισθήματα και προκαταλήψεις, ο Παρασκευάς Αυγερινός αποτιμά σημαντικά πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν τη μεταπολίτευση αλλά και τον ίδιο. Ανασκαλεύοντας το αρχείο του και ξεφυλλίζοντας προσωπικές σημειώσεις χρόνων, ο συγγραφέας γυρίζει τον χρόνο πίσω και επιχειρεί να ερμηνεύσει καίριες πολιτικές επιλογές που αποτέλεσαν ορόσημα στη σύγχρονη Ιστορία. Παράλληλα, δίνει στον αναγνώστη μια περισσότερο πραγματιστική διάσταση των γεγονότων, υπογραμμίζει κρίσιμες λεπτομέρειες και φωτίζει τις σκοτεινές τους πλευρές και το παρασκήνιο. Επιχειρεί, επίσης, με απλό και εύληπτο τρόπο, να αναλύσει σύνθετα θέματα, όπως τα εκλογικά συστήματα που επικράτησαν στη χώρα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

O Παρασκευάς Aυγερινός γεννήθηκε στην Αλωνίσταινα Αρκαδίας το 1927. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως ιατρός χειρουργός στην Αθήνα μέχρι το 1981. Από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ το 1974, υπήρξε τακτικό μέλος των Κεντρικών Επιτροπών του κινήματος μέχρι το 2004 και για 18 χρόνια μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου.
Από το 1981 ως το 1984, διατέλεσε Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας και από το 1984 ως το 1999.ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από το 1993 ως το 1999, διατέλεσε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από το 2000 ως το 2004, Βουλευτής Επικρατείας στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Διατέλεσε ακόμα, από το 2002 ως το 2003, εκπρόσωπος του Εθνικού Κοινοβουλίου στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση για το “Μέλλον της Ευρώπης” για τη σύνταξη της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης,

Συγγραφέας: Αυγερινός Παρασκευάς
Εκδότης: Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-051-632-6
Σελίδες: 236
Σχήμα: 21×14
Κατηγορίες: Πολιτική – Ελλάς – Προσωπικές αφηγήσεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.80 €