Η περιπέτεια του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα

Περιγραφή

“Η Περιπέτεια του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα” αφηγείται τη δυσχερή και ασταθή πορεία του κοινοβουλευτικού βίου της χώρας. Έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, γνήσιες και νόθες εκλογές, ξένες επιδράσεις και παρασκήνια συνθέτουν αυτό το μωσαϊκό της περιπέτειας του κοινοβουλευτισμού, μέσα από το οποίο ξεπροβάλλουν οι πρωταγωνιστές και οι πράξεις τους, άλλοτε πρωτοπόροι και οραματιστές, άλλοτε αρνητικοί και μοιραίοι. Ο τέταρτος τόμος της Περιπέτειας του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα αφηγείται την περίοδο 1974-2009, που ονομάστηκε μεταπολίτευση. Ο χαρακτηρισμός δικαιολογείται όχι μόνο από το γεγονός της αποκατάστασης της δημοκρατίας μετά την εφτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά και από την απαλλαγή της χώρας από το υπερκράτος, το οποίο συγκρότησαν μετά τον Εμφύλιο τα Ανάκτορα, ο στρατός και ο ξένος παράγοντας (οι Άγγλοι στην αρχή και Αμερικανοί στη συνέχεια). Τα 35 χρόνια από το 1974 μέχρι το 2009 είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδος πολιτικής σταθερότητας από τις πρώτες εκλογές του 1844. Αυτή η πολιτική σταθερότητα αποδίδεται στις ελεύθερες εκλογές, που ανέδειξαν δύο κόμματα εξουσίας, τη Νέα Δημοκρατία με ιδρυτή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και το ΠΑΣΟΚ με ιδρυτή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο δικομματισμός άφησε σημαντικό έργο, αλλά μας κληρονόμησε και την παθογένεια που σημαδεύει τον κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα από το 1844, όπως καταγράφεται στο Επίμετρο αυτού του τόμου. Με τις εκλογές του 2009 ο κύκλος της μεταπολίτευσης θα κλείσει κατά τρόπο δραματικό με τις κυβερνήσεις των δύο επιγόνων, του Κώστα Καραμανλή, ανηψιού του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου, γιου του Ανδρέα Παπανδρέου. Η χώρα θα βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Στις 25 Απριλίου 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου προσφεύγει στον μηχανισμό στήριξης που είχαν συγκροτήσει η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, η γνωστή μας τρόικα. Η οικονομία εισέρχεται στο τούνελ της ύφεσης, της ανεργίας και της φτώχειας και το κομματικό σύστημα αποδιαρθρώνεται. Αρχίζει ο πειραματισμός κυβερνήσεων συνεργασίας μη “συγγενών” κομμάτων.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ζει στην Αθήνα από το 1952. Παράλληλα με τις σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) άρχισε να δημοσιογραφεί στις τοπικές εφημερίδες της Κέρκυρας “Εφημερίδα των ειδήσεων και ελευθερία”. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και στον Κορυδαλλό για τη συμμετοχή του στην αντιστασιακή οργάνωση ΠΑΚ. Από το 1958 μέχρι το 1981 εργάστηκε στην εφημερίδα το “Βήμα” ως κοινοβουλευτικός και πολιτικός συντάκτης και Διευθυντής Σύναξης. Έχει αναλάβει επίσης και τη θέση του διευθυντή στο “Βήμα της Κυριακής”. Έχει διατελέσει:
– Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Αθναϊκών Εφημερίδων (1976-1978)
– Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ (1981-1984)
– Πρόεδρος της πρώτης Διουκούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου (1984).
Η πολιτική του σταδιοδρομία περιλαμβάνει δύο περιόδους:
– τη θητεία του ως ευρωβουλευτή (1984-1993), κατά την οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας (1985-1987) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1987-1993),
– την υπουργική του διαδρομή (1993-1998), κατά την οποία ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού και υπουργού αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας, Υπουργού Αναπληρωτή Εξωτερικών, καθώς και Υπουργού Δημόσιας Τάξης.
Από το 2000 επανήλθε στη δημοσιογραφία ως αρθογράφος στο “Βήμα της Κυρακής”.

Συγγραφέας: Ρωμαίος Γιώργος
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-165-384-6
Σελίδες: 482
Σχήμα: 24×17
Κατηγορίες: Ελλάς – Ιστορία – 1967-1974, Πολιτική – Ιστορία – Ελλάς, Ελλάς – Ιστορία – 1940-

Τιμή σε ιστοσελίδες: 22.50 €