Η παραλλαγή του Γιώργου Δαρσινού

Περιγραφή
Είναι η συγγραφή αστυνομικών ιστοριών ένας τρόπος να εκτονώνει κανείς τις εγκληματικές παρορμήσεις του; Κρύβεται μέσα σε κάθε συγγραφέα που γράφει για φόνους ένας δυνάμει δολοφόνος; Αυτό φαίνεται να πιστεύουν οι αξιωματικοί της ελληνικής αστυνομίας που ερευνούν την υπόθεση του βίαιου θανάτου του καταξιωμένου συγγραφέα ιστοριών μυστηρίου Γιώργου Δαρσινού: γι αυτό συγκεντρώνουν πέντε εκκολαπτόμενους συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών, τέσσερις άντρες και μία γυναίκα, και τους δίνουν να διαβάσουν το ημερολόγιο του μακαρίτη, στο οποίο εκείνος τους κατονομάζει ως επίδοξους δολοφόνους του, επειδή είχε απορρίψει, ως σύμβουλος εκδόσεων μεγάλου εκδοτικού οίκου, τα χειρόγραφά τους.
Οι πέντε ύποπτοι, που αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με το έγκλημα, οφείλουν να αντιπαρατεθούν τόσο στα λεγόμενα του ημερολογίου όσο και στις μεταξύ τους υπόνοιες, όπως επίσης με την αστυνομία και το μυστήριο παρελθόν του Δαρσινού – που τους περιλαμβάνει όλους. Σ’ αυτή την εξαντλητική αντιπαράθεση των αλλεπάλληλων άλλοθι με την πραγματικότητα, ο αναγνώστης υποχρεώνεται να κάνει συνεχείς υποθέσεις για τον πιθανό ένοχο (μέσα από 31 τον αριθμό πιθανότητες!).
“Η παραλλαγή του Γιώργου Δαρσινού” είναι ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα μυστηρίου με αναπάντεχες ανατροπές, αριστοτεχνικές εμβόλιμες ιστορίες, πυκνή πλοκή, ικανές δόσεις λεπτού χιούμορ και απρόβλεπτο τέλος. Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί και ως άκρως απολαυστική (και συνοπτική) εισαγωγή στην ιστορία του αστυνομικού μυθιστορήματος.Ο Νεοκλής Γαλανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Ασκεί “μαχόμενη” δικηγορία, κυρίως σε υποθέσεις εργατικού δικαίου, στις οποίες είχε ιδιαίτερη κλίση ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, στις περισσότερες με αντίδικο τον “μεγάλο εργοδότη”, το Δημόσιο. Αγαπημένες του ασχολίες: ανάγνωση λογοτεχνίας, με προτίμηση στην αστυνομική (και δη στα whodunit), θεωρίας της λογοτεχνίας και της μετάφρασης, φιλοσοφίας, ιστορίας και λεξικών, καθώς και ο κινηματογράφος (σε όλο το φάσμα). Από μικρός σκάρωνε ιστορίες με “ντετέκτιβ” που λύνουν μυστήρια.
Τα βιβλία του, “Η παραλλαγή του Γιώργου Δαρσινού” (Τόπος 2007) και το “Θάνατος από το πουθενά” (Τόπος 2008) έχουν λάβει επαινετικές κριτικές από όλους τους έγκυρους κριτικούς του είδους. Ο συγγραφέας έχει επίσης μεταφράσει το κλασικό αστυνομικό “Ο ασώματος άνθρωπος” (The Hollow Man) (Τόπος 2008) του Τζον Ντίξον Καρ. Είναι μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.). Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα “Η παραλλαγή του Γιώργου Δαρσινού” (Τόπος, 2007) και “Θάνατος από το πουθενά” (Τόπος, 2008), το βιβλίο με νουβέλες “Οικογενειακά Εγκλήματα” (Τόπος, 2011) και “Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα” (Καστανιώτη, 2012). Διηγήματά του έχουν μεταδοθεί από τη ραδιοφωνική εκπομπή “Κλέφτες και Αστυνόμοι” στον 902. Έχει συμμετάσχει στους συλλογικούς τόμους διηγημάτων “Οικοεγκλήματα” (Κέδρος, 2008), “Το τελευταίο ταξίδι-Έντεκα νουάρ ιστορίες” (Μεταίχμιο, 2009), “Είσοδος Κινδύνου” (Μεταίχμιο, 2011) και “Κλέφτες και Αστυνόμοι”, Ψυχογιός, 2013.

Συγγραφέας: Γαλανόπουλος Νεοκλής
Υπεύθυνος Σειράς: Μαραγκόπουλος Άρης
Εκδότης: Τόπος
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-6760-11-1
Σελίδες: 213
Σχήμα: 20χ13
Κατηγορίες: Νεοελληνική πεζογραφία – Μυθιστόρημα, Αστυνομική λογοτεχνία
Σειρές: Cult Stories

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.01 €