Η Ουλρίκε μετά το θάνατο της Μάινχοφ

Περιγραφή
“Πρέπει να κλείσουμε αυτό το στόμα”, έλεγαν κρυφίως οι γερμανοί αξιωματούχοι για την Ουλρίκε.
Η ψυχή της, η σκέψη της, η φωνή της, όσο κι αν προσπαθούσαν να τη φιμώσουν, έφθανε έξω από τη φυλακή μέσω των δικηγόρων -συχνά πυκνά και από μόνη της. Σαν ένα αερικό, ένα στοιχειό που τίποτε δεν μπορεί να το κρατήσει. Δρασκελούσε τους τοίχους, τα πλέγματα, τις διπλοσκοπιές. Κορόιδευε τις κάμερες, τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, τους φύλακες, τους επόπτες. Γινόταν αόρατος άνθρωπος και γλίστραγε μέσα από τους μπάτσους και τις ειδικές δυνάμεις του στρατού. Ξεχυνόταν στην άνοιξη που θέριευε έξω από το τέρας, τη φυλακή-δικαστήριο του Σταμχάιμ, έξω από το μέταλλο και το γυαλί, το ατσάλι που γενναιόδωρα παρείχαν οι απόγονοι των Κρουπ και Τύσσεν, των “Καταραμένων” του Βισκόντι. Χαιρόταν τα δένδρα και τα ποτάμια, τις αγροικίες και τις κωμοπόλεις. Τις κωμοπόλεις του Γκαίτε, του Χόφμαν και του Νοβάλις.Ο Δημήτρης Μπελαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1981 και σπούδασε νομικά στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών μεταξύ του 1981 και του 1986. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή υπό την εποπτεία του Αριστόβουλου Μάνεση με θέμα “Αντιτρομοκρατική νομοθεσία και αρχή του κράτους δικαίου”, σχετική με τα προβλήματα συνταγματικότητας των αντιτρομοκρατικών νόμων. Η διατριβή αυτή έχει ήδη εκδοθεί από τις εκδόσεις “Δίκαιο και οικονομία” το 1997. Από το έτος 1988 ασκεί μαχόμενη δικηγορία στην Αθήνα. Ενεργοποιείται συνδικαλιστικά στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχει διατελέσει μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά την περίοδο 1998-1999. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων και μελετών αλλά και σε εφημερίδες και έντυπα της ευρύτερης αριστεράς (“Εποχή”, “Πριν” κ.ά.).
Μεταξύ αυτών:
-“Η μαχόμενη δημοκρατία” σε περ. “Θέσεις” τ.53-54
-“Η στροφή των διανοούμενων για την διακριτική γοητεία του “εκσυγχρονισμού” στους αριστερούς διανοούμενους”, σε περ. “Θέσεις” τ. 59/1997
-“Γύρω από την εξέλιξη του καπιταλιστικού μηχανισμού ασφαλείας”, σε περ. “Ουτοπία” τ. 18/1995
-“Συστηματική βία και πολιτική αντιβία στον όψιμο καπιταλισμό” σε περ. “Ουτοπία” τ. 39/2000
-“Συνέπειες από την θέση του “ένοπλου ανθρωπισμού”, σε περ. “Δικαιώματα του ανθρώπου” τ. 6/2000
-“Η τρομοκρατία ως πολιτικό έγκλημα” σε “Νομικό Βήμα” 2003, σελ. 965 επ.,
-από κοινού με την Ευαγγελία Γεωργίτση “Δικαιώματα των υποδίκων κρατουμένων ως μελών τρομοκρατικών οργανώσεων” σε περ. “Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου” 1/2003 σελ. 45 επ.,
-“Πενταμελή Εφετεία ή Δικαστήρια Ενόρκων; Ζητήματα σχετικά με την συνταγματική δωσιδικία των αδικημάτων σχετικά με την τρομοκρατική δραστηριότητα” σε περ. “Το Σύνταγμα”, 2000 κ.ά.
Επίσης έχει παράσχει γνωμοδότηση στην δίκη της 17ης Νοέμβρη γύρω από την σχέση των εννοιών της πολιτικής τρομοκρατίας και του πολιτικού εγκλήματος.

Συγγραφέας: Μπελαντής Δημήτριος
Εκδότης: Βιβλιοπέλαγος
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-7280-28-8
Σελίδες: 208
Σχήμα: 20χ14
Κατηγορίες: Νεοελληνική πεζογραφία – Αφήγημα, Τρομοκρατία, Επαναστατικές οργανώσεις
Σειρές: Μυθιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.56 €