Η οργάνωση της εκπαίδευσης στο νεοελληνικό κράτος και ο θεσμός των εκδρομών

Περιγραφή
Αναμφισβήτητα τα μαθητικά χρόνια είναι καθοριστικά για τη ζωή όλων μας. Ιδιαίτερα η μαθητική ζωή στα εφηβικά χρόνια, που διαγράφει την πορεία της μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης, συμβάλλει στη διάπλαση ολοκληρωμένων ατόμων, με ικανά εφόδια, για την παραπέρα κοινωνική εξέλιξη.
Στη μνήμη μας, από τα εφηβικά μαθητικά χρόνια έχουν κρατηθεί “κάποιες εικόνες”. Οι εικόνες από τις μαθητικές εκδρομές παραμένουν όμως οι πιο ζωηρές. Είναι ό,τι πιο όμορφο από εκείνα τα χρόνια και γι’ αυτό έχουν ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις μας.
Έχουν και οι μαθητικές εκδρομές τη δική τους ιστορία, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της εκπαίδευσης, εν μέρει δε και με την ιστορία του κράτους, που διαγράφεται από τα σχολικά κτίρια και τους φωτισμένους παιδαγωγούς.
Από τις σελίδες αυτού του βιβλίου παρουσιάζεται η διαδρομή ενός σημαντικού παιδαγωγικού θεσμού, “των γυμνασιακών εκδρομών” από τον 19ο αιώνα (έτος 1898) μέχρι και την σύγχρονη εποχή, με κείμενα και προπαντός φωτογραφίες που “διηγούνται ιστορίες”.Η οδοντίατρος Ρούλα Κοντογιάννη διετέλεσε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών βοηθός στο μάθημα της Οδοντικής Χειρουργικής (καθηγητής Ιωάννης Αιλιανός). Ως μέλος της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας, ασχολήθηκε με έρευνα και εργασία σχετική με τον παιδικό διαβήτη και την κατ’ αυτόν οδοντοστοματολογική αγωγή.
Εξάσκηση της οδοντιατρικής στην Αθήνα (μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής) και επειδή είναι μία οδοντίατρος που αγάπησε τη γλώσσα (την Ελληνική), ασχολήθηκε με την συγγραφή βιβλίων που αναφέρονται στη Μέση Εκπαίδευση.

Συγγραφέας: Κοντογιάννη Ρούλα
Εκδότης: Παρασκήνιο
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 618-5003-00-7
Σελίδες: 130
Σχήμα: 21χ24
Κατηγορίες: Λευκώματα, Εκπαίδευση – Ιστορία – Ελλάς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.83 €