Η μοντελοποίηση και οι θεωρίες μάθησης στις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση

Περιγραφή
Μια επιστημονική προσέγγιση στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση που αφορά οποιονδήποτε αναγνώστη (μαθητή, φοιτητή, εκπαιδευτικό κ.ά.) που διαπραγματεύεται το Υπολογιστικό Πείραμα ως συζυγία του κλασικού πειράματος.
Είναι γνωστό ότι η χρήση των υπολογιστών στην Επιστήμη και την Εκπαίδευση στις Επιστήμες περιλαμβάνει: την αριθμητική ανάλυση, το συμβολικό χειρισμό, την οπτικοποίηση, τη μοντελοποίηση – προσομοίωση και τη συλλογή δεδομένων.
Στο βιβλίο περιγράφονται τα στάδια επίλυσης προβλήματος, ενταγμένου στην υπολογιστική επιστήμη, ενσωματώνοντας τα παραπάνω χωρίς ακυρωτικά μείγματα και υποτιθέμενους επιστημονικούς εξισωτισμούς που ασφαλώς δεν έχουν ωφελήσει την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση.
Το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να διερευνήσει τη σχέση των υπολογιστικών περιβαλλόντων με τη μοντελοποίηση, το πλαίσιο στηρίγματος, το μεταγνωστισμό και τις θεωρίες μάθησης ώστε η εκπαίδευση στις επιστήμες να καταστεί διεπιστημονική, στα κοινά σύνορα του γνωστικού αντικειμένου, της υπολογιστικής επιστήμης, της παιδαγωγικής, της διδακτικής πρακτικής, της γνωσιακής (γνωστικής) επιστήμης, της επιστημολογίας και της θεωρίας της πληροφορίας, ενώ ταυτόχρονα θα οριοθετεί επιστημονικά την εκπαιδευτική τεχνολογία στο πλαίσιο της υπολογιστικής επιστήμης.
Στο βιβλίο περιέχονται αναλυτικά σενάρια εφαρμογής του Υπολογιστικού πειράματος όπου η διδακτική-μαθησιακή ακολουθία ευνοεί την ανάπτυξη διερευνητικών αλλά και εκφραστικών μοντέλων αλλά και την αλγοριθμική σκέψη χωρία να υπάρχει έλλειμμα της επιστημονικότητας.
Τέλος προσδοκά να είναι ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και για επιμορφώσεις εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση.Ο Σαράντος Ψυχάρης είναι αναπλ. καθηγητής στην ΑΣΠΑΙΤΕ, απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1983 έλαβε το πτυχίο του και το 1989 το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Department of Physics and Astronomy – University of Glasgow με θέμα τις τοπολογικές ιδιότητες των θεωριών βαθμίδας και στην εφαρμογή τους στη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων με χρήση προσομοιώσεων με τη γλώσσα FORTRAN. Το 2002 έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα τις

Συγγραφέας: Ψυχάρης Σαράντος
Υπεύθυνος Σειράς: Ψυχάρης Σαράντος
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-02-2434-Χ
Σελίδες: 270
Τόμος: 2
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Μάθηση, Εκπαιδευτική πολιτική
Σειρές: Νέες Τεχνολογίες & Εκπαίδευση

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.08 €