Η μεσογειακή γεωργία στη δίνη της παγκοσμιοποίησης

Περιγραφή
Η παγκοσμιοποίηση, που εκδηλώνεται με πίεση για άνοιγμα των αγορών και απελευθέρωση στο διεθνές εμπόριο αγροτικών προϊόντων, και ταυτόχρονα η μείωση της δημόσιας παρέμβασης είτε με την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε με τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής στις υπόλοιπες χώρες, προκαλεί σοβαρά προβλήματα σ’ όλες τις Γεωργίες των Χωρών της Μεσογείου. Οι προβληματικές δομές τους, από τις οποίες προκύπτουν χαμηλά αγροτικά εισοδήματα, και η κυριαρχία της φυτικής παραγωγής αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση των Γεωργίων των Χωρών αυτών και προκαλούν ανοιχτή κρίση. Η κρίση εκδηλώνεται με μεγάλα ελλείμματα στο εξωτερικό εμπόριο και με συμπίεση των αγροτικών εισοδημάτων, λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού και έχει ως αποτέλεσμα υψηλούς ρυθμούς αγροτικής εξόδου, εγκατάλειψη της Υπαίθρου και μεγάλη ανεργία στα αστικά κέντρα. Τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα στις Μεσογειακές Χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται αναδιατυπωμένες οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν στην Επιστημονική Ημερίδα, η οποία οργανώθηκε από το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών στην Αθήνα με θέμα “Μεσογειακή Γεωργία και παγκόσμιες πιέσεις για Απελευθέρωση των Αγορών” και επίκεντρο την Ελληνική Γεωργία.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Κόρακας Ανδρέας, Κότιος Άγγελος Χ., Μαραβέγιας Ναπολέων Ν., Μωυσίδης Αντώνης, Λουλούδης Λεωνίδας, Καρανικόλας Παύλος, Προβατάς Δημήτρης, Παχάκη Καλλιόπη, Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος Δ., Καζακόπουλος Λεωνίδας Θ.
Επιμελητής: Μαραβέγιας Ναπολέων Ν.
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-02-2246-0
Σελίδες: 89
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Γεωργία – Οικονομικές απόψεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 3.69 €