Η κληρονομιά του θάρρους

Περιγραφή
Οι ιστορίες επιβίωσης των Εβραίων κατά το Ολοκαύτωμα συνήθως σχετίζονται με τα φρικιαστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η δικη μας ιστορία, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Όταν η Κατοχή μας βρήκε στη Θεσσαλονίκη, αντιληφθήκαμε ότι ο καλύτερος δρόμος για την επιβίωση ήταν η περιφρόνηση στις γερμανικές ντιρεκτίβες και η συμμετοχή όλης της οικογένειας στην Αντίσταση.
Η μαχητικότητα της οικογένειάς μου, που αποτελούνταν απ’ τους γονείς μου και τα τέσσερα παιδιά, δεν υποβαθμίστηκε απ’ το γεγονός ότι μέχρι τότε απολαμβάναμε μια άνετη ζωή. Τουναντίνον, καταλάβαμε ότι είχαμε μοναδικά όπλα για να ξεγελάσουμε τον εχθρό και να του προξενήσουμε ζημιά.
Για εμένα η μεγαλύτερη ηρωίδα σ’ αυτή την ιστορία ήταν η μητέρα μου. Η ασφυκτική πίεση των κατακτητών και η απώλεια του αγωνιστή συζύγου της στα 41 της χρόνια δεν την εμπόδισαν να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να πάρει τα ηνία της οικογένειας αρνούμενη να καταρρεύσει.
Τα τέσσερα παιδιά, το καθένα με τον τρόπο του, συνέβαλαν στην επιβίωση της οικογένειας και στον αγώνα κατά των Γερμανών. Όπως συνέβη και με τα αδέρφια μου, είδα τον εαυτό μου ν’ αφήνει πίσω την αθωώτητα εκείνης της τρυφερής ηλικίας και να γίνεται κλέφτης, σαμποτέρ, μαυραγορίτης και πολεμιστής. Παρά την απώλεια της περιουσίας μας, τον χαμό πολλών αγαπημένων προσώπων, το ασταμάτητο κυνηγητό απ’ τους Γερμανούς και τα μεγάλα αναπάντητα ερωτηματικά που είχαμε μέσα μας, όπως συνέβη και με πολλούς άλλους που αγωνίστηκαν εκείνα τα συγκλονιστικά χρόνια, δεν κάναμε πίσω. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος κρύβει πολλές δυνάμεις μέσα του. Οι στερήσεις και η αγωνία της μάχης δεν έσβησαν τη φλόγα του θάρρους και την αγάπη για ζωή. Αυτό κληρονομήσαμε από τους γονείς μας και αυτό κληροδοτούμε στα παιδιά μας.Ο Φρέντερικ Κάκις γεννήθηκε από Ελληνοεβραίους γονείς στη Δράμα, όπου έζησε και τα πρώτα του χρόνια. Στη διάρκεια της Κατοχής, ο ίδιος και η οικογένειά του βρέθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας συμμετέχοντας ενεργά στον αγώνα της Αντίστασης. Μετά τον πόλεμο μετανάστευσε στις ΗΠΑ, σπούδασε στο City College της Νέας Υόρκης, από όπου αποφοίτησε ως χημικός με τις ανώτατες τιμές Magna Cum Laude και Phi Beta Kappa, και συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford University, λαμβάνοντας διδακτορικό δίπλωμα στην οργανική χημεία. Στη συνέχεια διορίστηκε Καθηγητής Χημείας, Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας και του Τμήματος Φυσικών Επιστημών και Αντιπρόεδρος των Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Chapman University.
Ο δρ. Κάκις έχει φέρει σε πέρας διάφορες μελέτες και έρευνες υπό την αιγίδα του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Oak Ridge, του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος, της NASA και του Υπουργείου Αμύνης. Τα έτη 1970-71 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού. Ο δρ. Κάκις είναι φημισμένος για τις διαλέξεις, τα συγγράμματα και τα άρθρα του που έχουν εκδοθεί σε αρκετά βιβλία και περιοδικά τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Έχει εκδώσει το γνωστό βιβλίο “Φάρμακα: μύθοι και πραγματικότητα” και έχει συνεργαστεί στη συγγραφή ενός βιβλίου για τα στεροειδή. Έχει λάβει, επίσης, τιμητικές διακρίσεις από τη NASA και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Χημικών καθώς και την ανώτατη υποτροφία Fulbright. Το βιογραφικό του περιλαμβάνεται στο American Men of Science καθώς και στους κυριότερους καταλόγους του Who is Who.

Συγγραφέας: Kakis Frederic J.
Μεταφραστής: Σπυροπούλου Πέλλα
Εκδότης: Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-208-752-8
Σελίδες: 367
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ελλάς – Ιστορία – 1940-1944 – Προσωπικές αφηγήσεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.83 €