Η καταστροφή της ελληνικής αυτοκρατορίας

Περιγραφή
Επί χίλια χρόνια η Νέα Ρώμη υπήρξε για τους χριστιανούς της Ανατολής ό,τι η Πρεσβυτέρα Ρώμη για τους χριστιανούς της Δύσης και η υπερηφάνειά τους για τη σταθερότητα και την ασφάλειά της ήταν μεγάλη. Μόνο μία και μοναδική φορά στην ιστορία της είχε αλωθεί… Στα μάτια όλων των Ελληνοφώνων ήταν απαράμιλλη και υποδειγματική, η έδρα της φιλοσοφίας και κάθε είδους γνώσης των επιστημών, της αρετής και ό,τι καλύτερου υπήρχε. Τώρα όλα είχαν αλλάξει. Οι νέοι κατακτητές ήταν Ασιάτες… Η πρωτεύουσα είχε ματαβληθεί σε έρημο… Εκείνη, γράφει ο Κριτόβουλος, που είχε προηγουμένως κυβερνήσει πολλούς λαούς με τιμή, δόξα και φήμη, κυβερνάται τώρα από άλλους και έχει βυθιστεί στην φτώχια, τη χυδαιότητα, την ατίμωση και την επαίσχυντη σκλαβιά… Δυστυχώς, η ελληνική φυλή έχει βυθιστεί στο σκοτάδι της πιο σκοτεινής νύχτας και επρόκειτο να περάσουν τέσσερεις αιώνες πριν ανατείλει μια νέα ημέρα…
Kι εδώ ο σερ Έντουιν Πήαρς, όπως και στο πρώτο του βιβλίο που αφορά στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, καταγράφει με συστηματικό και συνεπή τρόπο όλες τις πληροφορίες και μαρτυρίες της εποχής, εξετάζοντας κριτικά και δίκαια την ευθύνη όλων όσοι υπήρξαν με τον ένα ή άλλο τρόπο, πρωταγωνιστές και συμμέτοχοι στην κοσμοϊστορική αυτή στιγμή της Ευρώπης. Έχοντας περάσει ένα μεγάλο μέρος του βίου του στην Κωνσταντινούπολη, είχε άμεση πρόσβαση στις πηγές και με δεδομένη την ευρυμάθεια, την οξύνοια και την πολυγλωσσία του, μας άφησε ένα ολοκληρωμένο και σφαιρικό κείμενο τονίζοντας το γεγονός, ότι η Άλωση αποτέλεσε μια σημαντική καμπή της παγκόσμιας Ιστορίας και σήμανε την εισβολή σε αυτή τη χριστιανική περιοχή μιας ξένης δύναμηςς με διαφορετική κουλτούρα και ηθική.
Δεν αποτελεί σχήμα λόγου ή υπερβολή ότι η παγκόσμια κριτική κατέταξε τα έργα του σερ Έντουιν Πήαρς στα σημαντικότερα της βυζαντινής ιστοριογραφίας, χαρακτηρίζοντάς τα ως υψηλής σπουδής και αντικειμενικότητας έργα ενός πολυμαθούς, διεισδυτικού, κριτικού και πάνω από όλα αυστηρού και δίκαιου στην κρίση του ιστορικού, που αποδίδει με συνέπεια τις ευθύνες της κατάλυσης της χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία για αιώνες αποτέλεσε την ασπίδα της Ευρώπης και το σημαντικότερο κέντρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.Ο Σερ Έντουιν Πήαρς γεννήθηκε στο Γιορκ της Αγγλίας το 1835 και πέθανε στην Μάλτα το 1919. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με διάκριση στο Ρωμαϊκό Δίκαιο και την Νομολογία. Στα 1870 διορίστηκε δικηγόρος του Στέμματος, ενώ, επιπρόσθετα ανέπτυξε έντονη διοικητική και φιλολογική δραστηριότητα που κορύφωσή της υπήρξε η έκδοση από τον ίδιο του περιοδικού “Law Magazine”.
Το 1873 πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να εργαστεί προσωρινά. Έγινε μόνιμος κάτοικος της Τουρκίας αναρριχήθηκε στην υψηλότερη θέση που προσφερόταν στο επάγγελμά του (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού/Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης) ενώ -ταυτόχρονα- έγινε γνωστός ως ανταποκριτής εφημερίδων, για να εξελιχθεί στον σημαντικότερο -ίσως- ιστορικό της πόλης που τον υιοθέτησε, διατηρώντας, πάντοτε, μιαν ανεξάρτητη και κριτική οπτική, αναφορικά με τις τοπικές υποθέσεις και το Ανατολικό Ζήτημα. Οι ισχυρές φιλελεύθερες πεποιθήσεις του και ο ακέραιος χαρακτήρας του, τον προφύλαξαν από τον υποκειμενισμό και την έπαρση. Κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του στην Πόλη, ο Πήαρς φρόντισε μεν να κρατήσει καλές τις σχέσεις του με τους Τούρκους, λειτουργώντας όμως με αίσθηση δικαίου και ειλικρίνειας απέναντι στα υπόλοιπα έθνη και κοινότητες της αυτοκρατορίας, όπως -άλλωστε- το απέδειξε στην περίπτωση των τουρκικών ακροτήτων στην Βουλγαρία το 1876, τις οποίες και αποκάλυψε με σθένος και ευθυκρισία, στέλνοντας πλήθος ανταποκρίσεων στην “Daily News”.
Ο Έντουιν Πήαρς χρίστηκε ιππότης το 1909. “Η Ζωή του Αβδούλ Χαμίτ”, είναι ένα από τα τελευταία γνωστά του έργα. Ωστόσο, “Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204” και “Η Καταστροφή της Ελληνικής Αυτοκρατορίας. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453”, αποτέλεσαν τα αξεπέραστα δημιουργήματά του.

Συγγραφέας: Pears Edwin
Μεταφραστής: Κασσεσιάν Ιωσήφ – Γρηγόρης, Κασσεσιάν Χριστίνα
Εκδότης: Στοχαστής
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 960-303-127-5
Σελίδες: 486
Σχήμα: 25χ18
Κατηγορίες: Κωνσταντινούπολη – Ιστορία – 1453-, Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Ιστορία – 324-1453
Σειρές: Βασική Βιβλιοθήκη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 28.37 €